Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Från mjöd till cirkus – här är 14 julbord för alla smaker

På medeltidskrogen Sjätte tunnan kan du äta mat och dryck inspirerad av tidsåldern.
På medeltidskrogen Sjätte tunnan kan du äta mat och dryck inspirerad av tidsåldern.

Är du sugen på ett riktigt traditionellt julbord eller något helt annat, som en asiatisk julbuffé eller en vegetarisk festmåltid? Allt om Stockholm har den ultimata guiden för årets julbord.

ANNONS

Underhållning till maten

Julbord med skratt

För den som vill skratta efter att den proppat i sig prinskorvar, sill och pepparkakor bjuder standup-klubben Raw comedy club på ett humoristiskt julbord, kallat ”A very RAW christmas”. Några av komikerna som ska skoja under föreställningarna är Jesper Rönndahl, Kodjo Akolor, Ann Westin, Henrik Hjelt, David Batra och Babben Larsson. Kvällen leds av komikern Mårten Andersson, som driver Raw comedy club. Ett hett tips är att ”om du inte gillar att bli skojad med, sätt dig långt bak”, som de skriver på sin hemsida.

Var: Hilton Stockholm Slussen
När: Mellan den 28 november till 21 december, på onsdagar till lördagar
Pris: 1055 kr


Julbord Extraordinaire med bandet Amason

Bandet Amason och krögaren Filip Fastén har gått samman för att bjuda på ett tre timmar långt ”modernt och traditionellt” julbord med ”musiken, maten och festen i fokus” på restaurangen Den Gyldene Freden. Julbordet anordnas som ett svar på tråkiga julbord där man går därifrån och tänker ”jaja, det var kul att vi alla samlades i varje fall”, som de skriver på Facebook.

Var: Den Gyldene Freden i Gamla stan
När: 4, 6 och 10 december
Pris: 1500 kr


Cirkus Cirkör på konsthallen Artipelag.

Cirkus Cirkör på konsthallen Artipelag. Foto: Pressbild

Akrobatisk julbordsshow

ANNONS

Nycirkusgruppen Cirkus Cirkör återvänder för andra året i rad till konsthallen Artipelag med sin spektakulära akrobatikshow med levande musik och några av världens bästa cirkusartister, kombinerat med julbord. På julbordet serveras bland annat tjälknöl på älg, kycklingleverpastej och ost från lokala mejerier.

”Vi är otroligt glada att Cirkus Cirkör är tillbaka efter förra årets supersuccé där vi hade fullt hus. Vår ambition är att leverera en totalupplevelse där kultur, konstutställningar, inspirerande aktiviteter och god mat samsas under samma tak”, säger Anders Arnborger, vd på Artipelag, i ett pressmeddelande.

Var: Konsthallen Artipelag i Gustavsberg
När: Utvalda datum mellan den 30 november och 20 december
Pris: 895 kr



Alternativa och internationella julbord

Medelhavsinspirerat med ratatouille och burata

Pizza, ratatouille och kontinentala desserter hör kanske inte till julen enligt de flesta, men det är precis vad den italienska restaurangen Haga Bottega bjuder på. Andra italienska mumsbitar som erbjuds till den som är trött på Janssons frestelse och gröt är marinerade oliver, medelhavsgravad lax, gorgonzola, pastagratäng och italiensk råbiff.

Var: Haga Bottega i Solna
När: Mellan den 27 november och 20 december
Pris: 555 kr


Sjätte tunnan.

Sjätte tunnan serverar medeltida julmat. Foto: Pressbild

Medeltida rätter

Om du tycker att ett asiatiskt, italienskt eller till och med det vanliga julbordet är för modernt finns möjligheten att resa tillbaka till medeltiden på Sjätte tunnan i Gamla stan och uppleva hur de åt och drack på den tiden. Maten serveras i fem omgångar kombinerat där rätter som mörbakad högrev med tupplever, rökt viltkorv och brödpudding finns att smaka på tillsammans med medeltida glögg, kryddad snaps och hemgjord mjöd. Under måltiden bjuds gästerna även på medeltidsinspirerad underhållning.

Var: Sjätte tunnan i Gamla stan
När: Mellan den 27 november och 23 december
Pris: 595 kr


Japanska smaker

På restaurangen Kasai bjuds det på två japanska julbordskoncept. Det ena sker i restaurangens japanska trädgård med rätter från hela Asien med allt från sushi, dumplings och bibimbap. Det andra sker i middagsklubben Ochaya, där gästerna även bjuds på underhållning med saxofon, sång och dans och en niorättersmeny.

Var: Kasai på Stureplan
När: Mellan den 28 november och 21 december
Pris: 495 kr för lunch och 945 kr för middag, 945 kr för julshowen med niorättersmeny


Asiatiskt sedan 1995

Även East dukar upp med sitt asiatiska ”smått legendariska julbuffé”, som de själva kallar den, med bland annat sushi, koreanska pannkakor och pad thai.  Utöver de klassiska asiatiska rätterna finns även vegetariska, veganska, laktosfria och glutenfria alternativ. East har dukat fram sina ”julrätter” ändå sedan 1995, så lite av en tradition får man ändå kalla det.

Var: East på Stureplan
När: Mellan den 27 november och 24 december
Pris: Mellan 495-795 kr, beroende på tid och datum


Skaldjursfrossa

Skärgårdskänsla, skaldjur och glögg är vad som bland annat plockas fram på Torpedverkstadens julbord, med utsikt över Nybroviken. Festen börjar med klassiska förrätter från det traditionellt svenska julbordet, men byts sedan av till huvudnumret med skaldjursplatå fylld med hummer, krabba, räkor och musslor.

Var: Torpedverkstan på Skeppsholmen
När: Mellan den 26 november och 21 december
Pris: 895 kr (795 kr på lördagar)

Traditionella julmiddagar

Glögg med utsikt

På restaurangen Atelier 23 i DN-skrapan, 84 meter över havet med utsikt över Riddarfjärden, serveras en riktigt traditionell julmiddag av signerad krögaren Pontus Frithiof. Här finns bland annat klassiker som viltpaté, mängder med olika sillar, ris à la Malta, köttbullar och så klart julskinka. I början av måltiden serveras dessutom glögg.

Var: Atelier 23 i Marieberg
När: Mellan den 27 november och 21 december
Pris: Mellan 670-750 kr exklusive moms, beroende på tid och datum


1700-talsstämning

På Herrängens gård kan du låtsas att du firar julen under 1700-talet med klassiska julrätter som lax, köttbullar, julkorv, rödbetssallad och prinskorv. För den som inte äter animalier finns även ett gäng veganska alternativ som helgrillad rotselleri, köttfri korv och en vegansk frestelse. På helgerna ordnas även julfilm och julpyssel för de minsta.

Var: Herrängens gård i Älvsjö
När: Mellan den 27 november och 22 december
Pris: Mellan 555-725 kr, beroende på tid och datum



Julmys på Söder

På Restaurang Mosebacke vid Södra teatern har de ”levererat dekadens och djävulskap sedan 1859”. Med utsikt över Stockholm ackompanjerat av en barpianist blir det svårt att inte njuta av julens läckerheter som dukas fram på de stora borden. Här finns glaserad fläsksida, kokt potatis med gräslök, sillar och så klart köttbullar.

Var: Restaurang Mosebacke på Södermalm
När: 27 november till 21 december, mellan onsdagar och lördagar
Pris: Mellan 695-795 kr, beroende på tid och datum


För vegetarianen/veganen

Ulriksdals värdshus.

Ulriksdals värdshus. Foto: Pressbild

Rabatt för icke köttätare

Med utsikt över historisk miljö dukar Ulriksdals värdshus upp sitt klassiska julbord med ett stort utbud av gröna råvaror. Redan på hösten börjar värdshuset förbereda inför julen genom att ta vara på skörden från deras egna köksträdgård. Här serveras bland annat rostad pumpa med havtornsvinägrett, inlagd svamp och senapsinlagd aubergine. För de som är vegetarianer och veganer blir det dessutom en billigare middag, då de får rabatt.

Var: Ulriksdals värdshus i Solna
När: Mellan den 21 november och 25 december
Pris: 795 kr (30 procent rabatt för vegetarianer och 40 procent för veganer)


Helt vegetarisk julbuffe

På den vegetariska restaurangen Hermans serveras så klart även en vegetarisk julbuffé med fyrtio traditionella klassiker blandat med internationella rätter som vegobullar och vegoprinskorvar, indisk kormagryta med torkade frukter, Janssons vegofrestelse och hasselnötspaté.

Var: Hermans på Södermalm
När: Fredag till lördag mellan den 1 och 22 december
Pris: 495 kr


Vinterbord och fotoutställning

”Vinterbordet” på Fotografiska är visserligen inte helt vegetariskt, men dess fyra serveringar fokuserar på växtriket med ambitionen att minska matsvinnet. Huvudråvarorna är alltid grönsaker medan det hållbart uppfödda köttet, fisken och skaldjur ses som smaksättare. Är du sugen på kultur efter maten går det så klart att börja eller avsluta dagen med ett besök på fotoutställningen.

Var: Fotografiska vid Stadsgårdskajen
När: Mellan den 28 nov och 21 december
Pris: 595 kr

Stockholm, Sverige