Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Crowdfundar för att öppna veganburgarhak

Selina Hami vill öppna pub med veganburgare med hjälp av crowdfunding.
Selina Hami vill öppna pub med veganburgare med hjälp av crowdfunding.

Sugen på att käka veganska gourmetburgare på en krog i stan? Det kan snart bli möjligt om Selina Hamis crowdfundingprojekt faller väl ut.
– Det här stället ska inte bli unikt bara för att det är veganskt utan för burgarna i sig, säger Selina Hami.

ANNONS

För ett och ett halvt år sedan bestämde sig Selina Hami, 25, för att kombinera sina studier i internationella relationer med sitt stora matintresse. Hon startade upp en vegansk cateringfirma som kunde finansiera hjälpprojekt där hon delar ut mat till behövande i Libanon och Syrien, där hennes släkt bor.

Det föll sig därför också naturligt att fokuset för cateringfirman blev mat med inspiration från Mellanöstern.

Nachoburgare.

Nachoburgare med grillad paprika, sötpotatis, nachochips och korianderdressing.

Ett nytt koncept växte fram

– Med tiden så utvecklade jag min matlagning och började göra mer än bara det, det blev mycket streetfood från Latinamerika och södra USA – burgare och arepas, med lite egen twist.

Ett nytt koncept började växa fram ur cateringfirman.

– Jag gjorde min första burgare i arabisk stil, en falafelburgare, och den blev så god så jag blev taggad på att testa fler. Till slut hade jag en drös burgare, och kände att fasen jag skulle vilja gå någonstans och käka dem här. Jag har inte hittat några sådana burgare som jag skulle ha ute.

Samtidigt blev Selina Hami kontaktad av flera restaurangägare som ville ha hjälp med konceptutveckling. Hon tackade nej, men därifrån fick hon idén om att skapa sitt eget koncept (med recept, design och inredning), för att sedan ta det vidare tillsammans med en restaurangägare.


Stockholms godaste vegetariska burgare

ANNONS


Schysta burgare – som råkar vara veganska

Nu vill Selina Hami utveckla Stockholms burgarsscen och visa att det går att göra goda växtbaserade burgare. Hon själv blev vegan i samma veva som hon startade cateringfirman.

– Jag vill visa att det är som vilken annan mat som helst, det behöver inte kännas så himla konstigt att äta vegansk mat. I Mellanöstern finns massa veganska rätter som är tusentals år gamla, men de kallas inte ens för det. Den avslappnade känslan vill jag åt.

Förhoppningen är att öppna en liten pub med fokus på schysta burgare, som råkar vara veganska, och öl. Men det ska också finna arepas, majsbröd som härstammar från Sydamerika, med olika fyllningar.

Burgare baserade på långkok

BBQ-burgare.

BBQ-burgare gjord på långkok med lagerblad och rökt chili.

De flesta av Selina Hamis burgare baseras på grytor, med bönor, linser eller annat, som får koka länge för att få fram smaker från kryddor och annat. Grytan blandas sedan med något som får den att hålla ihop och därefter tillagas burgarna.

– När jag lagar mat försöker aldrig efterlikna animalier, utan jag funderar istället på vilka komponenter som gör en rätt god och försöker få fram dem. Det jag tycker om när jag äter en burgare är att den är saftig, fettig och har mycket umami. Sedan finns det krispighet och sälta.

Hittills har hon ett tiotal olika burgarrecept till menyn som kommer att bestå av några signaturrätter, medan resten varvas.

Har du någon drömlocation? 

– Söder vore ju ideala stället att börja på.

Crowdfundingkampanjen, som också fungerar som en marknadsundersökning för att se hur stort intresse det finns för konceptet, är tänkt att dra igång i maj. Vill du följa projektet? Kika in på Selina’s Pub Grub på Facebook. 

Stockholm, Sverige