Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Nya smörgåstrenden: Det våras för mackan

Olga Grönvall Lund kom nyligen hem till Stockholm efter ­sex år i Berlin för att driva mackföretaget Mäckish.
Olga Grönvall Lund driver företaget Mäckish – och vill förändra världen med mackor.

Nattmackor på krogen, mackor till lunch, mackor på stans hippaste nya restauranger.
Trots alla glutenlarm är smörgåsen i ropet igen.

ANNONS

Det rasslar till i bongmaskinen. Klockan är strax efter 23 och de sju mackjärnen som står uppradade på bänkarna i The Burgundys kök ska inte stå tomma de kommande två timmarna den här onsdagskvällen.

Nu är det bråttom. Kvällens gästkock Gustav från Gyldene Freden får plötsligt väldigt mycket att göra, hans kompanjon Filip Fastén är ute och tar en sista cigarett.

Så jävla gott.

Filip Fastén

– Det ska vara enkelt, samtidigt får man inte hålla igen, säger stjärnkocken, när han fått på sig förklädet igen.

De sju smörgåsgrillarna går varma på The Burgundy när Filip Fastén från Gyldene Freden gästar i köket.

De sju smörgåsgrillarna går varma på The Burgundy när Filip Fastén från Gyldene Freden gästar i köket. Foto: Johan Thornton

Färdiga mattmackor på The Burgundy.

Färdiga mattmackor på The Burgundy. Foto: Johan Thornton

Kvällen till ära gör gänget från Gyldene Freden macka med anklever och marmelad och en annan med hummer och dill. Rätterna är inspirerade av Fasténs ungdoms nattmackor i Hälsingland där den lokala grillen doppade bikinitoast med grillad ost ner i kokande frityrolja.

ANNONS

– Så jävla gott.

Sen hinner han inte minnas mer. Bongen rasslar vidare.  Kollegan Gustav har satt på Dire Straits låt Sultans of Swing för att höja stämningen.

En mackrenässans

Nattmackan du käkar på The Burgundy, där krogen bjuder in andra Stockholmsställen för ett smörgås-gästspel varje onsdag, är del av mackans just pågående renässans. 

Scandwich i Midsommarkransen gör minst sagt succé med sin endast mackor-meny.

På Gästrikegatan öppnar strax skådisen Erik Johansson Sandhäxan, ett ställe helt dedikerat till mackan. Och Östermalmsdelin Schmaltz lagar en lunchmacka snickrad med extrem precision.

Anne H Bergman och Elisabeth Petersen käkar smörrebröd på Haga tårtcompani & bageri. ”Jättegott!”, säger Elisabeth. ”Smörgåsar passar bra till lunchmöten”, säger Anne.

Anne H Bergman och Elisabeth Petersen käkar smörrebröd på Haga tårtcompani & bageri. ”Jättegott!”, säger Elisabeth. ”Smörgåsar passar bra till lunchmöten”, säger Anne. Foto: Pekka Pääkkö

Olga Grönvall Lund kom nyligen hem till Stockholm efter ­sex år i Berlin för att driva mackföretaget Mäckish.

”Det är remoulad på – älskar det!” säger Olga Grönvall Lund när hon smakar på mackan på Kalf & Hansens lilla restaurang vid Mariatorget. Foto: Pekka Pääkkö

Smörgåsstockholms Michelangelo

Och om vi talar om en renässans skulle Olga Grönvall Lund kunna vara Smörgåsstockholms egen Michelangelo. Hon har nyss kommit hem efter sex år i Berlin för att driva företaget Mäckish.

Hon vill förändra världen genom mackor.

  Men jag upptäckte att vill man jobba med bra råvaror och kvalité så kostar det lite mer. Och i Stockholm är folk bättre på att betala kan man säga och har mer kunskap, säger hon och tar en tugga av en danskinspirerad macka på Kalf och Hansens lilla restaurang vid Mariatorget.

– Det är remoulad på – älskar det, säger hon.

Om inte alla redan
har förstått det så
påverkar vår mat
planeten. Och bröd
är ett hållbart sätt
att käka – alla gillar
väl mackor?

Olga Grönvall Lund

Antigluten-trenden då? Den viftar hon bort. 

– Det är väl över nu? Om inte alla redan har förstått det så påverkar vår mat planeten. Och bröd är ett hållbart sätt att käka – alla gillar väl mackor?

En ”Köpenhavn” på Kalf & Hansen med köttbullar och lingon.

En ”Köpenhavn” på Kalf & Hansen med köttbullar och lingon. Foto: Pekka Pääkkö

Dubbelmacka på Haga tårtcompani & bageri med surdegsbröd, gulbetskräm, honung, getost, ruccola och tomat.

Dubbelmacka på Haga tårtcompani & bageri med gulbetskräm, honung, getost, ruccola och tomat. Foto: Pekka Pääkkö

Mackor är nostalgi

Sedan hon flyttade tillbaka till Stockholm föreläser Olga också; om hur man kan jobba hållbart. Med hjälp av en karta som visar vilka råvaror som är i säsong bygger hon grunden i sina mackor. Utifrån den får man vara kreativ.

Vad är det med med mackan som lockar?

– Amen, det är ju så jävla gott. Först är det ju nostalgiskt, alla har vi vuxigt upp med mackor. Och för det andra så finns ju bröd i princip i alla kulturer. Jag menar, finns det något bättre än bröd som kommit direkt från ugnen med smör på? Näe, jag tror inte det.

Ambitionen är
att mackan till
90 procent ska
bestå av växter.

Olga Grönvall Lund

Vad lägger du på en macka för att få den perfekt?

– Alltid något sorts fett i botten, en kräm, gärna något picklat, och sallad för fräschören. Ambitionen är att mackan till 90 procent ska bestå av växter. Sen toppar vi med lite parmesan, feta eller så. Det blir otroligt gott!

Hur många mackor äter du varje dag?

– Åtta stycken ungefär, knäckebröd inkluderat.

Olga Grönvall kom nyligen hem till Stockholm efter ­sex år i Berlin för att driva mackföretaget Mäckish.

Olga Grönvall Lund käkar åtta mackor om dagen. Foto: Pekka Pääkkö

Än så länge har i alla fall inte Olga dött glutendöden – trots larmen från brödmotståndarna.

Kanske är det dags att stockholmarna omfamnar vetet igen?  

Sju favoriter – här får du en moffig macka

 1. Scandwich Vi börjar med det mest uppenbara. Ett ställe helt vigt åt mackor och som dessutom gett sina rätter roliga namn som Revben Östlund osv. Det finns även bärs till salu i den lilla lokalen i Midsommarkransen.
  Adress: Vattenledningsvägen 44, Hägersten.
 2. Mahalo På veganernas favoritkafé har man just nu en smörgås med fejkat bacon, tofu och avokado. Köttigt men ändå inte.
  Adress: Hornsgatan 61, Södermalm.
 3. The Burgundy Vinkrogen i Gamla stan bjuder in kända krögare och matentreprenörer varje onsdag för att sätta ihop en egen nattmacka. För att veta vem som gör vilken macka – läs mer här.
  Adress: Yxsmedsgränd 12, Gamla stan.
 4. Green Rabbit Mattias Dahlgrens mackställe är så klart fantastiskt. Rågbröd som toppas med härliga grejer – typ som smörrebröd. Svårt att motstå.
  Adress: Tegnérgatan 17, Vasastan.
 5. Kalf och Hansen Total klimatmedvetenhet. Här får du råvaror i säsong där restaurangen köper in stora mängder av få råvaror för att hålla priserna nere samtidigt som de hittar på flera olika varianter med mer eller mindre samma ingredienser. Smart.
  Adress: Mariatorget 2, Södermalm, Rörstrandsgatan 3, Vasastan, och Hammarby allé 130, Hammarby sjöstad.
 6. Biljardpalatset Den är kanske inte så nyttig, eller så klimatsmart. Men ibland behöver du bara äta en flottig macka med ost, biff och bacon. Den får du i det lilla hålet i väggen vägg i vägg med biljardhallen på S:t Eriksgatan. Den uruguayanska mackan kallas Chevito och eftersom kocken är från Chile har han pillat in lite 
aji pebre också. Det är inte fel.
  Adress: S:t Eriksgatan 52, Kungsholmen.
 7. Haga tårtcompani & bageri. Smörrebröd och moffiga lunchmackor som byggs varje morgon beroende på vad som finns hemma. Ren smörgåsglädje helt enkelt.
  Adress: Torsgatan 75, Vasastan.

 

SCANDWICH, Vattenledningsvägen, Hägersten, Sverige