Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Guide: Här dricker du naturvin i Stockholm

I vinkällaren på La Colline på Götgatsbacken hittar du Anna Mellfors och hantverksviner.
I vinkällaren på La Colline på Götgatsbacken hittar du Anna Mellfors och hantverksviner.

Är du intresserad av naturvin. Här kan du snacka, smaka och umgås med ödmjuka experter.

ANNONS

Vin behöver inte vara så komplicerat. Det ska vara roligt och enkelt att ta ett glas utan att behöva ha en magisterexamen i druvor. Ungefär så kan man summera naturvinsfilosofin som dessutom går ut på att göra vin på ett småskaligt och hantverksmässigt sätt, utan tillsatser.

Därför har vi gjort en lista på tolv ställen i stan som serverar vad som skulle kunna klassificeras som just naturvin.

 1. Tyge och Sessil Vinbaren ett stenkast från Humlegården är ett måste för den som vill dricka naturligt vin i Stockholm och prata med den dedikerade sommeliern Maximilian Mellfors. Adress: Brahe­gatan 4, Östermalm.
 2. Spritmuseum Den ambitiösa museirestaurangen serverar hantverksviner från en minst sagt gedigen listaAdress: Djurgårdsvägen 38–40, Djurgården.
 3. Agnes Klart Kungsholmen ska få vara med på listan. Kvartersfavoriten Agnes har främst naturviner från Frankrike. Adress: Norra Agnegatan 43, Kungsholmen.
 4. Grus Grus Tranans nyöppnade vinbar har ett fint utbud av naturliga viner och dessutom ett axplock från en ”hemlig lista”. Adress: Karlbergsvägen 14, Vasastan.
 5. Café Nizza Vin har alltid haft en framträdande roll för Nizzas krögare Johan Agrell, som också driver Babettes. Det syns på vinlistan som har stort naturfokus. Adress: Åsögatan 171, Södermalm.
 6. Etolie Liten kvarterskrog längst bort i Vasastan. Här  slänger man in naturviner i sitt hela (och halva) vinpaket som matchar den underfundiga maten. Adress: Norra Stationsgatan 51, Vasastan.
 7. Ambar Vill du testa vin gjort på traditionellt vis från länder som Grekland och Slovenien ska du testa Ambars orange vin. Extra kul är att de dessutom serverar japansk husmanskost här. Adress: Tommtebogatan 22, Vasastan.
 8. Savant Ny bar på Tegnérgatan satsar allt på hållbara varor, mat, kaffe och vin.
  Adress: Tegnérgatan 4, Vasastan/ Norrmalm
 9. Vina Under kastanjen på Greta Garbos torg driver två systrar denna ambitiösa vinbar. Adress: Sofiagatan 2, Södermalm.
 10. La Colline Tranans systerkrog Colline­ har en grym samling natur­viner i sin källare. Rattas av sommelieren Anna Mellfors. Adress: Götgatan 29, Södermalm.
 11. 19 glas Klassiker i Vinstockholm som omfamnar det nya såväl som traditionerna så länge som det kommer från småskaliga vingårdar. Adress: Stora Nygatan 19, Gamla stan.
 12. Centan Kvarterskrog i Bagarmossen som alltid är värd en omväg, inte minst för att de satsar på naturvin. Adress: Lagaplan 5, Bagarmossen.

Mathias Dahlgren, Södra Blasieholmshamnen, Stockholm, Sverige