Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Pank? Här är krogrundan för dig!

ölrunda karta
Börja i Vasastan och landa på Gullmars – här är krogrundan för den smala plånboken.

Gick det lite väl mycket pengar i helgen? Jo tack, vi är nog flera i den situationen. Men öl är ju så gott. Lugn, på den här krogrundan får du en helkväll som inte kostar mer än 300 pix.

ANNONS

Det finns många anledningar till att vara pank:

Visst blev det kanske lite väl många cocktails på den där ”billiga” baren i för någon dag sedan. Och den där skitsnygga jeansjackan du ”fyndade” på second hand var kanske egentligen inte värd 1000 spänn?

Plånboken gapar iallafall tom. Det är snart helg  och bärssuget är fortfarande stort. (Obs drick med måtta). Tur då att det finns en krogrunda även för den fattigaste stackaren.

Allt om Stockholm har lagt upp en rutt som är snäll mot ekonomin men ändå tar dig på en helkväll.

Ölrunda karta

Kartan till den fattiges krogrunda – skriv ut och ta med!

Sveavägen

Vi börjar vår runda på Sveavägen 120 och Retro.

Innan klockan 20.00 kostar biran 29 spänn. Skulle krogrundan starta senare landar vi på 39 – fortfarande fullt rimligt.

Fridhemsplan

När ölen är uppdrucken traskar du ner för Sveavägen, hoppar på tuben vid Rådmansgatan och åker tre stationer till Fridhemsplan.

ANNONS

I området kryllar det av billiga hak som Hirschenkeller, Retro och Dovas, men det mest klassiska stoppet är ändå Nivå 22 på Fridhemsgatan 17 – en galjonsfigur för billig bira.

Här får du en 50 centiliters Norrlands guld för 35 kronor. Perfekt.

Hornstull

Lion Bar på Långholmsgatan i Hornstull

25 kronor kostar den billigaste ölen. Den får du på Lion Bar på Långholmsgatan i Hornstull. Här får du en 40 cl stor Grängesberg (5% vol).

När ölen är nersköljd är det buss 4 över till Hornstull som gäller.

För den som verkligen vill fånga sommarkänslan går det dock minst lika bra att ta en promenad över Västerbron.

Väl framme i Hornstull landar vi på Lion Bar på Långholmsgatan 42.

Här får du en stork stark för 23 kronor. För 7 spänn till kan maxa upp till en 50 centiliters-bira.

Hornsgatan

Sen är det dags förHornsgatan.

Hornsgatan 136 ställs du inför ett av kvällens stora beslut – här ligger nämligen Hirschenkeller och Retro vägg i vägg. Då kvällen bara har börjat är det kanske bäst att nöja sig med ett av alternativen.

Har klockan hunnit passera 20.00 så är det 40 respektive 39 spänn ölen, så det är bara att singla slant.

Och så kanske det är dags för ett glas vatten, va?

Nästa stopp: Zinkensdamm.

Även här finns flera billiga krogar, men första anhalt blir Folkets Kebab på Hornsgatan 92 – klassiskt hak där du kan få en kebab i pitabröd för 49 kronor.

Ska man genomföra en krogrunda är det bäst att fylla magen – annars slutar det tråkigt för alla inblandade.

Strax intill på Hornsgatan 84 hittar vi före detta Dovas, numera Pub Kloster. Också klassisk mark och definitivt värt ett stopp.

Numera erbjuder baren ett stort ölutbud, men det spelar mindre roll för dig – du ska ju ha en storstark för 24 spänn.

Börjar det redan här svaja lite väl under fötterna så finns också möjligheten att nöja sig med en 25 centiliters för bara 15 kronor.

Efter 22 höjs priserna med 5 kronor – ingen summa att gnälla över.

När du är klar dansar du vidare ner för Hornsgatan, förbi creddiga klubbar och bubbelbarer – sånt tillåter inte plånboken i dessa tider.

Götgatan

I stället hamnar vi på Götgatan där vi en bit upp i backen på adressen Götgatan 46 hittar ännu en av Hirschenkellers anrättningar.

Förutsatt att klockan passerat 20.00 så är det 40 spänn ölen även här.

Efter det här stoppet börjar det kanske bli dags att slänga in handduken – tyvärr tillåter inte plånboken så mycket mer – men ett glas till pallar vi väl?

Fortsätt Götgatan bort mot Skanstull.

På vägen kommer du passera ett flertal billiga krogar som Smaksak och The Central Bar, och för den som verkligen känner att den inte har fått nog är det fritt fram att svänga in på en galopp på någon av alla barer – men vi har siktet inställt på Far & Son på Ringvägen 104.

Tidigare stod det Dovas på skylten, men inte mycket har förändrats. Vi hittar fortfarande öl för 39 kronor om klockan har passerat 19.00 – vilket den antagligen har vid det här laget.

Ett helt klart värdigt avslut på en billig, men blöt, kväll.

Men vänta – vad är detta?

När du lämnar krogen och stoppar handen i fickan på den där jeansjackan hittar du en knögglig 50-lapp från en tid då pengar inte var något problem och småslantar som detta nonchalerades.

Klart du ska sätta sprätt på den.

Gullmarsplan

Som avslutning traskar du och din speciellt utvalde bästis över Skanstullsbron till Gullmarsplan och Gullmars Kebab. Den nattöppna restaurangen hittar du mitt på torget, på adressen Gullmarsplan 3.

Där splittar ni på din nyfunna förmögenhet och tar varsin liten shawarmarulle för 25 kronor – perfekt nattamat och ett vackert avslut på kvällen.

Förutsatt att du hållit dig till spelreglerna och bara tagit en enhet per stopp landar den totala prislappen för kvällen på strax över 300 spänn – lika mycket som du la på två drinkar under din semester.

Och då har dessutom fått i dig mer än bara flytande föda. Överkomligt.

Och nej – det blir ingen taxi hem.

Södermalm, Stockholm, Sverige