Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Din bästa Stockholmsguide

Snabb finpizza i lyxmiljö på nya krogen

Krogen är döpt efter året då pizzan Margherita föddes i Neapel, 1889.
Krogen är döpt efter året då pizzan Margherita föddes i Neapel, 1889.

Meno Male, 800 grader, L'artisan, Galianas – och snart 1889 Fast Fine Pizza. I början av april får Stockholm ytterligare en pizzeria när den nya restaurangkedjans första restaurang flyttar in i Moodgallerian i City.

Det är Christian Lagerlöf, som tidigare tagit den tyska kedjan Vapiano till Sverige, som tillsammans med restaurangkonsulten Benjamin Westling och Lili Assefa ligger bakom det nya konceptet.

Kedja med fokus på ”fast fine”

Finpizzerior där pizzorna går på dryga 150 spänn finns det numera gott om i stan. Här blir det dock något billigare när man satsar på ”fast fine”, ett begrepp där såväl lyxig restaurangmiljö som mat som kommer fort, och inte kostar så mycket, ingår.

– Vi vill göra något som kombinerar en låg prislapp med hög kvalitet på maten, fräschhet och en miljö som ger gästerna en eleverad känsla. Den typen av restauranger finns redan men Fast Fine ska ha ytterligare spets på både mat och miljö. En spännande kontrast mellan lyxig elegans och självservering, säger Christian Lagerlöf till White Guide.

Döpt efter viktigt pizzaårtal

Siffrorna i namnet, 1889, anspelar på ett viktigt årtal i pizzans historia. Det sägs nämligen att det var då som pizzabagaren Raffaele Esposito skapade en pizza med tomat, basilika och mozzarella (de italienska färgerna) till drottningen Margherita som var på besök i Neapel – och döpte varianten efter henne.

I början av april öppnar de upp sin första restaurang, med 130 platser, i en tidigare butikslokal i Moodgallerian.

MOOD Stockholm, Regeringsgatan, Stockholm, Sverige