Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Efter flygskammen: Nu skryter vi om upplevelser på hemmaplan

När vi inte längre kan skryta om resor eller konsumtion blir upplevelsen nya skrytfaktorn.
När vi inte längre kan skryta om resor eller konsumtion blir upplevelsen nya skrytfaktorn.

Trenden i år blir att samla på upplevelser, inte saker. Målet är att testa aktiviteter värda att prata om på fikarasten.
Vi gav oss ut för att undersöka det nya heta i Stockholm: Att träffa människor.

ANNONS

Att bara sitta vid ett bord och dricka öl räcker inte längre. Utekvällar håller i  stället på att bli en möjlighet att göra något nytt, något annorlunda. I Stockholm märks detta på flera nya ställen som öppnat den senaste tiden.

Trendspanaren Stefan Nilsson menar att vi i och med debatten om klimathot och överkonsumtion inte längre har samma intresse av att konsumera saker. I framtiden blir upplevelsen viktigare.

Både äldre och yngre
brukar kunna ringa sina
vänner och familj under
besöket och säga ’Vet du
vad jag gör just nu?’.

Louise Ramon, Måla & Skåla

– I Sverige så gillar vi att prata om nyheter när vi umgås. Nya tv-serier, restauranger och kläder. Vi kommer i större utsträckning att söka nya aktiviteter och nya upplevelser, som vi kan prata om kring lunchbordet på jobbet, säger han.

Stefan ”Trend-Stefan” Nilsson tror att upplevelser och sociala ­aktiviteter kommer att bli allt mer poppis.

Stefan ”Trend-Stefan” Nilsson tror att upplevelser och sociala ­aktiviteter kommer att bli allt mer poppis. Foto: Pressbild

Glömt hur man träffas

Han tror därför att vi under de kommande åren får se många experiment när det kommer till nya aktiviteter.

Vi lever så mycket av
våra liv på nätet att vi
till viss del glömt hur
man träffas och pratar.

Stefan Nilsson, trendspanare

De sociala aktiviteterna för vuxna ska helst vara enkla, prestigelösa och gärna lite annorlunda, menar Stefan Nilsson. Därefter får de gärna vara antingen kreativa eller innefatta viss lättsam tävling.

ANNONS

– Vi lever så mycket av våra liv på nätet att vi till viss del glömt hur man träffas och pratar. Aktiviteterna hjälper oss att träffas och minnas hur kul det kan vara att göra något tillsammans i samma rum. Vi får även möjlighet att träffa nya människor igen, säger han.

Penseldrag varvas av klunkar av medtaget rödvin på Måla & Skåla. ”Det viktiga är att ha kul, inte att göra rätt”, säger instruktören Louise Ramon.

Penseldrag varvas av klunkar av medtaget rödvin på Måla & Skåla. ”Det viktiga är att ha kul, inte att göra rätt”, säger instruktören Louise Ramon. Foto: Veronica JohanssonMålar och skrattar

Inte långt från Odenplan samlas vuxna i grupp för att måla och dricka medtagen dryck. Konceptet Måla & skåla drogs igång 2017 av mor och dotter, Louise Ramon & Noemi Bristuls.

– Primärt tänkte vi att det skulle vara en rolig grej. Men det har även visat sig innebära så mycket andra saker för olika personer, säger Louise Ramon.

Kreativa aktiviter som görs i grupp har ökat i antal de senaste åren. Oavsett om det handlar om målande, stickning eller keramik så står det sociala umgänget i centrum.

Louise Ramon förklarar att många som deltar i Måla & skåla tycker det är härligt att komma ifrån mobilerna ett tag. Att de gläds av möjligheten att testa något nytt tillsammans med andra människor i samma rum.

Besökare ska även, enligt Louise, vara måna om att informera sina vänner om att de har testat konceptet.

– Både äldre och yngre brukar kunna ringa sina vänner och familj under besöket och säga ”Vet du vad jag gör just nu?”.

Har det visat sig vara ett bra ställe att träffa nya människor?

– Ja, det händer att folk står och byter nummer med varandra när kvällen är slut.

Beer n’ Play på Hornsgatan är en av stans nya spelhallar för vuxna. Här kan man se vem som är bäst i det mesta.

Beer n’ Play på Hornsgatan är en av stans nya spelhallar för vuxna. Här kan man se vem som är bäst i det mesta. Foto: Veronica Johansson

Alla kan vara med

I en lokal under marken, ett stenkast ifrån målardukarna, ligger Swing by Golfbaren. Restaurang, bar och minigolf – allt samlat på samma plats.

Det är en något nyare variant av det klassiska ”aktivitetstället”, som Ugglan,- Ballbreaker och Boulebar.

Swings vd, Hans Olofsson, förklarar att aktiviteten minigolf var en självklarhet för honom, då han själv spelat det större delen av livet.

– Alla har någon koppling till minigolf och alla kan vara med och spela, säger han.

Gräset är grönt och kullarna mellan banorna är låga på Swing. Den öppna planlösningen välkomnar samtal mellan sällskap.

Gräset är grönt och kullarna mellan banorna är låga på Swing. Den öppna planlösningen välkomnar samtal mellan sällskap. Foto: Veronica Johansson

Minigolfbanorna är byggda på ett sådant sätt att man lätt stöter ihop med andra sällskap. En medveten konstruktion till viss del, men på vissa platser även något av ett lyckligt misstag.

– Vid en av banorna så tänkte vi att bollen för ofta åkte över på andras banor eller ner mot baren. Men vi insåg även charmen i de oväntade mötena som skapades ur detta, säger Hans Olofson.

I stället för att skryta om en ny jacka, så kommer vi kanske att vilja prata om hur vi målade och skrattade, eller hur vi gjorde en utekväll av cocktails och mini-golf.

Och vem vet, kanske vi råkar stöta på en framtida vän på vägen också.


Stockholm, Sverige