Matsvinn är årets modeord. Nu ger sig Urban Deli in i matchen
Öl bryggt på bröd är årets trend.
Öl bryggt på bröd är årets trend.

Gammalt bröd blir ny bärs på hipp krog

Krog 

Matåtervinning är redan en stark kandidat till att bli årets krogtrend. Nu ger sig Urban Deli in i matchen och gör bärs på gammalt bröd.

ANNONS

I Söderhallarna finns Sopköket som gör mat på varor som ratats i daglivaruhandeln. På Nytorgets Bar Agrikultur finns en efterrätt gjord på bullar från Petrus kafé som annars skulle slängts och i Vasastan öppnar strax restaurangen Nabo som tillämpar en ”zero waste” filosofi.

Bärs på bröd

Nu ger sig krogkedjan Urban deli sig in i matchen och lanserar ett återvunnet öl. Det vill säga bärs bryggd på ett sätt där delar av malten bytts ut mot överblivet bröd.

– Det hela började en passionerad diskussion i Almedalen i somras om hållbarhet i vår bransch och problemet med matsvinn i synnerhet. Hur kan vi bidra till minskat matsvinn var frågan och ett av svaren blev att brygga öl på överblivet bröd,  säger Jesper Weidlitz, vd Urban Deli. 

Ölet är gjort i Charlis Brygghus, i Trolle Ljungby utanför Kristianstad och till första omgången har 90 kilo bröd som annars skulle hamnat på tippen blivit tusen liter öl istället. 

Ännu mer bröd och öl

Hur det smakar återstår att se. Brödölet lanseras 18 januari. men är inte det enda ölet som bryggs på det här sättet. Knappt två veckor senare lanserar nämligen Hemköp sitt Bröggd i på Hemköp City i Stockholm samt Hemköpsbutikerna Mariahallen, Torsplan Skanstull och Hornstull.

Våra bästa helgtips direkt 
i mejlen – varje fredag!

Läs fler krogartiklar

Middagskonceptet Dinner Time Story flyttar in på At Six
Krog

Här förstärks din middagsupplevelse med 3D

Churros, churritos och churrobites
Kafé

Här är Stockholms nya churrosmecka

Krog

Pop up-krogen som kräver total uppmärksamhet

Joel Constantino
Drinken

Veckans drink: Coriander blizz

Elena på ryska Eurobar
Kafé

Rysk meny tar över på Södermalmskafé

Roland Koschinski driver Café Zeppelin på Kungsholmen. Nu börjar han med kvällsöppet och brunch på helgen
Krog

Zeppelin satsar på fusion och kvällsöppet