Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide

Gammalt bröd blir ny bärs på hipp krog

Öl bryggt på bröd är årets trend.
Öl bryggt på bröd är årets trend.

Matåtervinning är redan en stark kandidat till att bli årets krogtrend. Nu ger sig Urban Deli in i matchen och gör bärs på gammalt bröd.

I Söderhallarna finns Sopköket som gör mat på varor som ratats i daglivaruhandeln. På Nytorgets Bar Agrikultur finns en efterrätt gjord på bullar från Petrus kafé som annars skulle slängts och i Vasastan öppnar strax restaurangen Nabo som tillämpar en ”zero waste” filosofi.

Bärs på bröd

Nu ger sig krogkedjan Urban deli sig in i matchen och lanserar ett återvunnet öl. Det vill säga bärs bryggd på ett sätt där delar av malten bytts ut mot överblivet bröd.

– Det hela började en passionerad diskussion i Almedalen i somras om hållbarhet i vår bransch och problemet med matsvinn i synnerhet. Hur kan vi bidra till minskat matsvinn var frågan och ett av svaren blev att brygga öl på överblivet bröd,  säger Jesper Weidlitz, vd Urban Deli. 

Ölet är gjort i Charlis Brygghus, i Trolle Ljungby utanför Kristianstad och till första omgången har 90 kilo bröd som annars skulle hamnat på tippen blivit tusen liter öl istället. 

Ännu mer bröd och öl

Hur det smakar återstår att se. Brödölet lanseras 18 januari. men är inte det enda ölet som bryggs på det här sättet. Knappt två veckor senare lanserar nämligen Hemköp sitt Bröggd i på Hemköp City i Stockholm samt Hemköpsbutikerna Mariahallen, Torsplan Skanstull och Hornstull.

Urban Deli Sickla, Nacka, Sverige