Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide

Genidraget – kolsyra vodka i en bubbelmaskin

Bubbelsprit passar inte så bra till maten. Uppfinnaren Peter Camitz anser att hans kolsyrade vodka ska drickas rent – eller som en ”sparkling dry martini”.
Uppfinnaren Peter Camitz skapade bubblande vodka.

Uppfinnaren Peter Camitz är något av en udda fågel i svensk sprit­historia. I slutet av nittiotalet fick han en idé om att skapa kolsyrad­ sprit, och 2004 lanserade han ­Camitz sparkling vodka till­sammans med vännen Mattias Lindberger.

–  Jag prövade att sodastreama vodka. När man gör det blir det lätt raklödder av alltihop, man måste veta hur man gör, berättar han.

Då: Kändiskrogar

För att Peter skulle lyckas byggde han om en kolsyremaskin tills den kunde få även vodka att bubbla.

Efter det togs Camitz-vodkan in på flera kända stockholmskrogar – ställen­ som Sture­hof och Riche ville kunna ­erbjuda ­en bubblande dry martini.

Men höga kostnader och en liten budget­ gjorde att man efter en tid tvingades bryta med de större barerna.


Lästips från Allt om Stockholm


Nu: Beställningsvara

I  dag finns flaskan på ett par barer,­ går att beställa på Systembolaget och man exporterar till bland annat
Polen och Tyskland. Och Peter Camitz filar på nästa idé – samma dryck fast
i femcentiliters­flaskor, som ska öppnas med en liten smäll.

– Jag tror att det kan bli en succé men mer tänker jag inte säga – mycket är fortfarande hemligt, säger han med ett kryptiskt leende.


Lästips från Allt om Stockholm

5 tips: Här hittar du bästa barmaten i stan

Bästa krogarna där köttätare och vegetarianer äter lika bra

De sabbar din utekväll – fem störigaste typerna på krogen

Årstaängsvägen 13D, 117 75 Stockholm, Sverige