Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Pita på Götgatan – satsar på streetfood från Palestina

Nidal Kersh öppnar restaurangen Pita tillsammans med fru Jenny Hedström.
Nidal Kersh öppnar restaurangen Pita tillsammans med fru Jenny Hedström.

Mustiga palestinska grytor i pitabröd.
Snart slår streetfood-stället Pita upp sina dörrar på Götgatan på Södermalm.
– Konceptet är en hyllning till det palestinska köket, säger Nidal Kersh.

ANNONS

På Götgatan 96, inte långt ifrån Skanstulls t-bana, är renoveringen i fullgång. I mars i år skrev Nidal Kersh och frun Jenny Hedström på kontraktet till lokalen och nu är det inte långt krav till att resturang Pita kan ta emot sina första hungriga gäster.

– Konceptet är en hyllning till det palestinska köket. Jag har alltid velat göra någonting med maten som farmor lagade. Den maten är svår att hitta i dag och man äter den oftast hemma, säger Nidal Kersh som själv har rötter i Palestina.

Restaurang Pita öppnar på Götgatan 96 i början av september – serverar palestinsk streetfood.

Restaurang Pita öppnar på Götgatan 96 i början av september. Foto: Ronja Mårtensson

Ny typ av macka

Sedan tidigare driver krögarparet Falafelbaren på Hornsgatan som öppnade sommaren 2013. Nu tar de alltså tag i nästa drömprojekt.

– Den palestinska matkulturen är mig varmt om hjärtat och jag tycker det känns kul att få visa något annat än bara elände som det ofta är nära man prata om Palestina. Här vill jag kunna prata om vår matkultur och kärleken till den, säger Nidal Kersh som själv kommer laga maten.

Den palestinska matkulturen är mig varmt om hjärtat

Nidal Kersh, ägare av Pita

Precis som på Hornsgatan är lokalen liten och tanken är att man främst tar med dig maten därifrån. Efter corona ska det finnas plats för 12–16 personer, men med restriktioner lär sittplatserna vara betydlig färre.

– I vanliga fall kanske man skulle äta grytorna med bröd, men det nya är att vi ska baka pitabröd och servera traditionella grytor i brödet. Det blir som en ny typ av macka, säger han.

ANNONS

Mustiga grytor

Nidal Kersh beskriver grytorna som mustiga, smakrika och kryddiga. På menyn finns även veganska och vegetariska alternativ och något för den som inte tål gluten. Är du dessutom ölsugen kommer krogen, så fort alkoholtillståndet är på plats, att servera en öl som heter Taybeh, från ett bryggeri i Ramallah.

– Taybeh på arabiska betyder gott. Det är den enda ölen från Västbanken, Palestina. Så den kommer vi att ha här och vi ska även försöka hitta andra roliga ölsorter från Mellanöstern, säger han.

Det palestinska streetfood-stället, som till en början enbart ska ha lunchöppet, slår upp portarna någon dag i början av september.

– Det känns jättekul. Nu ska jag först bara gå en kurs i hur man gör pitabröd, för det kan jag inte än, säger Nidal Kersh och skrattar.

Götgatan 96, Stockholm, Sverige