Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide

Grillad fisk – ett alternativ till köttrenden

Snart ska Pelle Johansson grilla på firren i sin nya krog på Karlaplan
Snart ska Pelle Johansson grilla på firren i sin nya krog på Karlaplan

Var? Karlaplan.
Vad? Grillad fisk.
Tv-kocken Pelle Johansson öppnar för första gången egen krog med kollegan Folke Hellegren.

Neonskylten från Oscars hänger fortfarande kvar ovanför ingången. Teakinredningen, stolarna och borden är kvar från det gamla kaféet, som renoverades inför nya fiskkrogens öppning i början av december.

– Trälådan när man kommer in har vi behållit så att det inte ska kännas för nytt och trendigt. Och vi hade inte råd att köpa nya möbler, säger Pelle Johansson och skrattar.

Jobbat ihop i flera år

Han och kollegan Folke Hellegren har jobbat tillsammans på Ulla Winbladh tidigare. Men de senaste två åren har de jobbat med catering och som kockkonsulter. Under tiden har de sparat pengar med målbilden att öppna egen krog för första gången.

Pelle Johansson och kollegan Folke Hellegren.

Ingen toast skagen

Och nu har de äntligen hittat en lagom stor lokal för krogen Stim, där man i princip bara serverar grillat från hav och sjö.

– Det har ju funnits en köttgrilltrend men vi tycker om grillad god fisk och det har saknats lite. Tillbehören är från hela världen. Vi tycker om både surkål, ceviche och sriracha. Och vi lagar det vi tycker är gott, säger Pelle och fortsätter:

– Det är ingen finmat, men tryffel och löjrom är gott så då har vi det. Det enda vi sagt att vi inte kommer att servera är toast skagen.

Franskt så det förslår på Östermalms nya deli

Hade Söderkoncept också

De har kollat på lokaler i andra stadsdelar också och hade andra koncept i åtanke beroende på var man skulle hamna. Men fiskrestaurang med torra viner, champagne och iskall lager passade på Östermalm och Karlaplan.

– Det ligger ett litet kluster av ställen här nu med Cassi och Bar á Vin som vi älskar. Och så har Broms och Paraden öppnat. Det händer verkligen grejer och det behövs ju, säger Pelle Johansson.

Raka smaker på Söders nya kinahak

Karlaplan, Stockholm, Sverige