Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Här hämtar du upp din mat från ett hål i väggen

Hål i väggen puffbild
"Hål i väggen" med försäljning av fika och mat finns på flera håll i stan.

Just nu tvingas restaurangbranschen att komma på kreativa lösningar för att överleva. Hemkörning och take away har blivit populärt. Vissa har börjat ta och lämna beställningar direkt till kunderna ute på gatan – genom ett hål i väggen.

ANNONS

Lux Dag för Dags walk through på Lilla Essingen har varit poppis de senaste veckorna.

Lux Dag för Dags walk through på Lilla Essingen har varit poppis de senaste veckorna. Foto: Pressbild

À la carte-walk through på Lux Dag för Dag

På Lilla Essingen så har Lux Dag för Dag öppnat upp sitt fönster där kunder kan hämta sin mat direkt från köket. De kallar systemet för walk through.

De hade fönstret öppet tidigare, sedan stängdes det, men nu har den öppnats igen under kvällstid.

– Folk kan ringa och beställa vad de ska ha. Sedan behöver de bara svänga förbi så räcker vi ut maten till dem, säger Lotta Norström, marknadsansvarig.

Folk har visat uppskattning för det lilla fönstret, enligt Lotta Norström. Där går det att beställa hela a la carte-meyn samt ”kvällens hundring”, en daglig rätt för bara hundra kronor.

– Fönstret på Lilla Essingen har funkat jättebra. Det bor mycket folk där och många som bor där tycks jobba hemifrån just nu, säger hon och fortsätter:

– Vi kör väl på den nu och ser vad som händer. Det är kul när folk kommer och är nöjda.

Det lilla Östermalmskaféet Ingrid har öppnat upp sin kiosklucka.

Det lilla Östermalmskaféet Ingrid har öppnat upp sin kiosklucka. Foto: Pressbild

Kaffe direkt från fönstret på Ingrid på Nybrogatan

Det lilla kaféet Ingrid på Nybrogatan drivs av Julia Holknekt och Anton Fourie.

ANNONS

Butiksytan uppskattar de bara vara cirka fyra kvadratmeter. Tidigare har inte det inneburit några problem, utan kön har bara gått ut på gatan när det är mycket folk.

Nu i coronatider så har de öppnat upp sin kiosklucka så de kan ha enbart en person i kaféet samtidigt och sedan ta och lämna resten av beställningarna i luckan.

– Folk knackar på luckan eller möter vår blick, då öppnar vi upp så kan de säga vad de vill ha, säger Julia Holknekt.

Luckan har de haft i cirka 1,5 års tid, men den har kommit till extra bra användning nu.

De har haft kunder som ringt och beställt något och sen betalat dem med swish. Därefter har de bara ställt ut beställningen till dem och kunderna har kunnat undvika all form av kontakt.

– De stunder vi får kö så ber vi folk att gå ut och ställa sig så kan de få exempelvis sin kaffe direkt från fönstret och slipper trängas inomhus, säger Julia Holknekt.

Även Fotografiska kör pop up-bageri och drive thru.

Även Fotografiska kör pop up-bageri och drive thru. Foto: Pressbild

Pop up-bageri genom fönster på Fotografiska

Även Fotografiska öppnade för ett par veckor sedan ett pop up-bageri genom ett fönster som vetter mot Stadsgårdsleden.

– Det är något vi skämtat om nere i kondisen för folk går ju förbi här och cyklar. Men nu har vi öppnat kaféet genom fönstret här, berättar chefskonditorn Ellen Lundin.

På vardagar mellan klockan 7.30 och 10 kan förbipasserande plocka upp nygjorda frukostmackor, kardemummabullar, grillade croissanter med ost, risifrutti på svenskt havre och ekologiskt snutkaffe genom fönstret.

–  Det ligger ju en gnutta avsides, men folk som stannar blir väldigt glada. Det är en kul och trevlig överraskning, säger hon.

Mellqvist Kaffebar har haft sitt "fikafönster" i många år.

Mellqvist Kaffebar har haft sitt ”fikafönster” i många år. Foto: Pressbild

Fönsterkiosk med historia på Mellqvist kaffebar

Borta vid St Eriksplan på Mellqvist Kaffebar har man sedan många år tillbaka haft kaféförsäljning utomhus. Det började enkelt med en kaffevagn för närmare tio år sedan, när pendeltågsstationen vid Karlberg fortfarande var öppen.

– Många passerade oss på väg någonstans på den tiden så det var perfekt för att avlasta inne, för det blev väldigt trångt där, och för folk med barnvagn. Det blev så populärt att vi svetsade ihop en ny vagn som var mycket större så vi kunde göra hela frukostar ute, berättar Calle Karlsson på Mellqvist.

När stadens projekt med gågator drog igång blev det för trångt med både uteservering och vagn utanför kaffebaren, men eftersom det var så uppskattat ville kaféägarna inte bara ta bort den.

– Då byggde vi ihop en liten kiosk inomhus, med dragfönster som vi kunde öppna upp ut mot gatan. Det blev som ett hus i huset.

Dagar som dessa är det lilla kioskfönstret extra tacksamt för verksamheten.

– Kaféet går väldigt mycket sämre, men vår lucka går fortfarande lika bra som vanligt. Folk är hemma mycket men vill fortfarande köpa en kaffe utan att komma i kontakt med andra och sedan knata vidare, säger Calle Karlsson.

Stockholm, Sverige