Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Hemkörning i Stockholm exploderar under coronakrisen

Matleveransföretagen går bra i coronatider.
Hemleveranser av mat har ökat när folk stannar hemma.

Restaurangbranschen har påverkats hårt av coronakrisen. Men hemleveranserna av mat har samtidigt nått en ny topp de senaste månaderna.
– Vi har sett en extra stor ökning under mars och april, säger Hans Skruvfors, vd på Foodora.

ANNONS

Många stockholmare har stannat hemma och undvikit restauranger den senaste tiden. En bransch som därför blommat när många andra har det tufft är matleverans-företagen i Stockholm.

Foodoras vd Hans Skruvfors menar att de sett en generell ökning, som ökat ytterligare under mars och april.

– Den underliggande trenden finns sedan tidigare, att man är villig att betala lite extra för bekvämligheten att få hem mat. Hela den trenden har sedan förstärkts ytterligare av att man nu går ut mindre och äter med anledning av corona, säger han.

Hur ser det ut i Stockholm?

– Tillväxten sker tvärs över hela Sverige, men lite extra i just Stockholm.

Även konkurrenterna Uber Eats och Wolt vittnar om en liknande ökning under mars och april, med just extra stor ökning i Stockholm.

Nya mönster

Under de senaste månaderna har företagen även sett nya mönster i när och var folk gör sina leveranser.

– Exempelvis har vi mer att göra lunchtid än normalt. En anledning kan vara att folk jobbar hemifrån och beställer hem mat från restaurangerna till lunchen, säger Mårten Al Fakir Larsson, marknadschef Wolt Sverige.

På Foodora menar de att leveranserna ökat under alla perioder på dagen, men att de sett en specifik geografisk ökning av luncherna.

– I närförorter har vi sett en extra kraftig ökning under just luncherna. Det kan bero på att folk som vanligtvis jobbar i innerstan nu jobbar hemma, säger Hans Skruvfors.

ANNONS

Fler vill ansluta

Antalet restauranger som vill ansluta sig till matleverans-appar i Stockholm har också ökat kraftigt den senaste tiden, det bekräftar alla de företag som Allt om Stockholm varit i kontakt med.

Under mars anslöt sig nästan 500 procent fler nya restauranger till Uber Eats jämfört med i januari. Det är den procentuellt högsta ökningen i Europa, enligt ett pressmeddelande.

Det exakta antalet nya restauranger vill inte företaget gå ut med, men det ska handla om hundratals, enligt Henrik Berglin, operativ chef för Uber Eats i Sverige.

– Majoriteten ligger i Stockholm. Vi ser också ett stort intresse från konsumenter och lokala restauranger i områden som Kista, Sollentuna, Älvsjö och Vällingby där vi nyligen öppnat upp för leveranser, säger han.

”Måste vara ödmjuk”

Foodora har under mars anställt cirka 300 personer. Det är en indikator på den stora försäljningsökningen, enligt vd Hans Skruvfors.

Men han tycker det är viktigt att vara ödmjuk inför företagets positiva situation.

– Nu har vi haft turen att hålla på med en verksamhet som påverkats på det här sättet. Det är viktigt att minnas att det inte är skicklighet som gör att det går bra för oss just nu.

Fakta

Hit levererar företagen

  1. Foodora: Hela Stockholms län.
  2. Uber Eats: Innerstan, Bromma, Solna/Sundbyberg, Sollentuna, Kista, Rinkeby, Akalla, Söderort närmast stan (Liljeholmen, Årsta, Enskede, etc)
  3. Wolt: Innerstan, Solna/Sundbyberg, Lidingö och i Täby
Källa: Foodora, Uber Eats, Wolt
Stockholm, Sverige