Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide

De fixar en annan sorts karaoke

Annika Bäckström och Ann Edliden står bakom nya satsningen Indie-karaoke
Annika Bäckström och Ann Edliden står bakom nya satsningen Indie-karaoke
Från en karaoke-kväll på klubben Kaffe kaka och karaoke
Från en karaoke-kväll på klubben Kaffe kaka och karaoke

I dag är karaoke mer än bara ölstinna och skräniga versioner av Purple Rain och Born to Run. Allt om Stockholm kollar in stans nya hippa karaoke-scen, men tipsar även om klassiska hak där allt är sig likt.

Förknippar du karaoke med överförfriskade kroggäster som vinglandes ”sjunger” Purple Rain?

Tjusningen med karaoke är att alla får chansen och att alla får applåder

Annika Bäckström

Dessa går fortfarande att finna, men idag hittar du även en uppsjö av andra alternativ. Ett sådant är indie-karaoke som utlovar ”låtar från brittiska bakgator, New Yorks alternativa scen och Borlänge”. Premiären går av stapeln den 8 december på Hornhuset.

– Det blir stökig allsång och hemmafeststämning. Dessutom slipper ni höra låtar som Linda Bengtzings ”Alla flickor” eller Rumäniens bidrag i Eurovision 2007, säger karaoke-fantasen Ann Edliden som står bakom kvällen tillsammans med Annika Bäckström.

Både publik och artist

Hon fortsätter med att beskriva tjusningen med karaoke som fenomen.

– Att gå på karaoke är som att titta på Idol på fredagar men med skillnaden att du både får vara publik och vara med och sjunga själv om du vill. Plus att det är mer varierande åldrar, kvalitet och du blir hela tiden överraskad samt slipper den tråkiga juryn.

Töntstämpeln suddas ut

Ann Edliden uppskattar både den mer traditionella karaoke-scenen och de nya satsningarna. Hon tror att nya initiativ gör att fler får upp ögonen för karaoken och vågar ta ton.

– Det är bra att karaokens status höjs med bland annat hip hop-karaoke och indie-karaoke som gör att folk som kanske skyggar för töntstämpeln vågar sig på att testa, säger hon.

Har ni några tips till den som vill sjunga men inte riktigt vågar?
– Tjusningen med karaoke är att alla får chansen och att alla får applåder. Ett bra karaokeframträdande handlar inte om att sätta tonerna, det handlar om att ge publiken en show. Börja med att sjunga en duett med en kompis, eller flera. Låtsas att ni är på fest i en kompis vardagsrum där oprövade dansmoves och skriksång är helt naturligt, säger Annika Bäckström.

Och vilken är egentligen den bästa karaoke-låten?
– Allt utom smäktande ballader. Det drar ner stämningen och är, helt ärligt, inte alls särskilt intressant. Den bästa karaokelåten är också en som har svängig vers, inte bara refräng, och det där instrumentala sticket ska helst bara vara några takter för eventuellt gitarrsolo eller vild dans, tycker Annika Bäckström.

Fakta

Fler hippa karaoke-ställen

Hip Hop Karaoke. Klubben där du rappar till dina favoritartister. Nästa datum: 21 december på Södra Teatern (Mosebacke torg 1 – 3, Södermalm).

Livebandskaraoke. Sjung karaoke uppbackad av en riktig orkester. Nästa datum: 30 januari 2019 på Stampen (Stora Gråmunkegränd 7, Gamla stan).

K Karaoke. Dedikerad karaoke-klubb med privata karaokerum i olika storlekar. Odengatan 87.

Kaffe kaka och karaoke. Här utlovas en queer gemenskap och en oerhörd sångglädje. Nästa datum: ej fastställt i skrivande stund.

Fakta

Ann och Annika på indie-karaoke guidar till klassisk karaoke

Gröne jägaren (Götgatan 64) har en härligt glittrig scen för framträdanden som gör att det hela känns mycket större än “bara” karaoke, men på helgerna är det så fullt att det knappt går att få sjunga en låt. Då passar det bra med ställen som Rågsveds krog (Sköllerstagatan 6) där man får dansa på bordet eller Diset (Örnsbergsvägen 2) där man får klämma in sig framför karaokevärden. Vi hänger även på ställen som Parma i Fruängen (Fruängsgången 12) och The Swan i Midsommarkransen (Nioörtsvägen 36).

Stockholm, Sverige