Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide

Italiensk superkrog i palats på Sveavägen

Metropol palais blir italiensk superkrog
Vasastan får ny superkrog
Laura Marino, Jens Bergstrand och Karl Ljung,
Laura Marino, Jens Bergstrand och Karl Ljung,
Ett olivträd mitt i matsalen ger känslan av en innergård.
Ett olivträd mitt i matsalen ger känslan av en innergård.

När Stureplan flyttar till Sveavägen får vi stora olivträd inomhus och flera olika barer i en restaurang med 100 sittplatser. Kocken Karl Ljung är dessutom beredd att riskera vissa kroppsdelar för att få laga den mat han vill.

Det är en väldigt stor restaurang som är på väg att öppna på Sveavägen 77. Här låg tidigare Metropol Palais, en restaurang ägd av fackföreningen Kommunal som fick stänga igen på grund av olika skandaler. Innan dess var det en biograf.

Nu ska huset i svensk art deco-stil, med väggmålningar inspirerade av den italienska ruinstaden Pompeji, bli krog igen.

Mat från hela landet

Och passande nog blir det en italiensk restaurang. Stureplansgruppen som tog över lokalen efter Kommunal har renoverat den K-märkta byggnaden och nu, ett par år senare, är det dags att öppna L’aventura.

Lokalen är i sig en anledning att åka hit, men bra italiensk mat går att hitta på många ställen i Stockholm.

Du kan bli av med lillfingret.

Karl Ljung om att experimentera med italienska recept.

Hur ska ni sticka ut på den fronten? 

– Vi kommer att laga härlig mat från hela italien, på vårt sätt, säger kocken Karl Ljung, som själv är ingift i en italiensk familj och har hämtat mycket inspiration från sina resor dit.

”På vårt sätt” kan dock vara ett kontroversiellt uttalande. Särskilt om du pratar om italiensk mat där reglerna är stränga. Men någonstans på den 250 mil långa vägen mellan Rom och Sveavägen 77 har regelboken försvunnit.

– I Italien kan du bli av med lillfingret om du experimenterar med recepten. Vi måste ju laga maten så gott som vi bara kan.

Begriplig meny

Karl Ljung understryker också att det inte rör sig om en mellanrättsrestaurang.

– Jag menar, det finns så många ställen där du betalar en massa pengar för väldigt lite mat på tallriken. Här har vi lagt upp det så att du kan dela på rätterna om du tycker att det är kul att smaka på en massa olika grejer. Men det går också att äta för-, huvud- och efterrätt. Det viktigaste är att det känns begripligt för våra gäster och att priserna ändå är rimliga.

Kocken Karl Ljung ska sköta L'aventura.

Kocken Karl Ljung ska sköta L’aventura.

Äldre personal

Ytterligare en grej som nämns är åldern på kyparna. Här är det ett äldre, mer erfaret gäng som ska ta hand om gästerna.

Rutinerad personal och en ambition att servera och tranchera på en vagn som rullas fram till varje bord, låter både ambitiöst och kul för gästerna, men också väldigt resurskrävande.

– Ja, så är det. Men vi vill ge våra gäster en så bra upplevelse som möjligt i den här fina lokalen.

L’aventura öppnar onsdag 24 januari.

Sveavägen 77, Stockholm, Sverige