Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Här äter köttätare och vegetarianer lika bra

Krögaren Johan Agrell på Babette.
Johan Agrell på Babette försöker ge kroggästerna­ vad de vill ha.
Silverlök, blomkål och friterad palsternacka Le Nom.
Silverlök, blomkål och palsternacka med färska örter på Le Nom.
Stans hetaste­ vietnamesiska krog just nu?
Minh Mat har mycket veg. Stans hetaste­ vietnamesiska krog just nu?
Veg på Mosebacke.
På Mosebacke Etablissement är fokus på vegetariska rätter.

Kan vegetarianer och köttätare gå och äta på lika villkor?
Vi gick på jakt bland de trendiga Stockholmskrogarna och de klassiska restaurangerna för att se hur det såg ut med jämställdheten på menyn.

ANNONS

Du äter vegetariskt. Din partner äter kött. Eller så ska du ut och äta med vänner och flera har valt bort fläsk, biff och fågel på talkriken. Frågan är: Var ska ni gå?

Traditionellt har krogar serverat en pliktskyldig rätt för dem som inte vill äta kött. Ofta en risotto, (eller en bakad kålrot om du går på ett hippare ställe).­ På asiatiska restauranger; indiska, ­kinesiska, vietnamesiska, är detta sällan ett problem. Där finns massor av vegetariska alternativ, medan de klassiska svensk/franska köken har nöjt sig med en vegorätt, eller med brasklappen ”vegetariskt går att ordna”.

För tio år sedan var det vänster att vara veg. Nu har det luckrats upp…

Björn Carlberg

Men det är en inbjudan med armbågen. Det menar åtminstone tv- och radioprofilen Björn Carlberg som varit vegetarian i Stockholm i över 20 år.

– Säger de att ”vegetariskt går att ordna” så vänder man ju i dörren, om man inte befinner sig i ett sällskap med vrålhungriga köttätare.

Politiskt skifte

Som vego i Stockholm tycker Björn Carlberg ändå att utbudet blivit mycket­ bättre på sistone och han menar även att det finns demografiska, eller snarare­ politiska, skillnader också.

– För tio år sedan var det vänster att vara veg. Nu har det luckrats upp och även ”moderater” från Östermalm har hakat på trenden. Ett tecken på det är René Voltaires veganställe Pepstop på just Östermalm som förmodligen inte hade haft en chans för tio år sedan.

Frågan är också till vilken grad ­krogarna i Stockoholm följer vego­modet. De asiatiska ställena har alltid haft bättre förutsättningar för fredliga ­möten mellan vegetarianer och köttätare.

 

ANNONS

 ”Det ligger liksom rätt i tiden”

Vi ville kolla hur det såg ut hos de nya hippa krogarna – samt de klassiska Stockholmsinrättningarna.  Samtidigt som vi trålade­ igenom menyerna på olika typiska Stockholmsrestauranger slängde vi ut en fråga­ på sociala medier: Var i stan kan vegetarianer och karnivorer äta ute på lika villkor?

Fakta

Såhär gick det för klassikerna

Vi tittade igenom menyn på tio klassiska restauranger för att se hur det stod till med det vegetariska utbudet av varmrätter på a la carte-menyn just exakt nu:

Mäster Anders (En vegorätt, ej utskriven på menyn) Prinsen (en rätt, Prinsens gröna) Riche (Två olika alternativ, risotto +1) Sturehof (Två rätter, en pasta, en rotselleri) Wasahof (Nja, ingen varmrätt men en getost bland smårätterna. Tranan (En pasta med tryffel) Gondolen (En rätt, med vit sparris och ägg) Wedholms fisk (Fiskrestaurang har dagens kött på menyn, men ingen veg. förutom en ostbricka) Pelikan ( Två, bland annat kroppkakor) Gyllene freden (En, råraka).

Oplanerad succé

Ett populärt svar var Paradiso på Timmermannsgatan på Södermalm. Vi ringde upp kocken Daniel Janfors för att fråga om strategin bakom den till synes lyckade satsningen på vegetariska rätter.

– Jag känner många vegetarianer, och vi som jobbar här äter gärna mat med mycket grönsaker snarare än en stor köttbit. Så det ligger liksom rätt i tiden. Det har nog skett naturligt snarare än att vi har haft en tydlig tanke med att det ska vara så, säger han.

 50/50 på menyn

Krog- och nöjesprofilen Damon Rasti,­ som nyss öppnat den balinesiska­ restaurangen Ibu på Mäster Samuelsgatan har däremot ett tydligt 50/50 tänk på sin meny.

– Jag tycker att det känns som en minimi­gräns. Till vardags är det svårt att hitta vegetariska alternativ så därför är det extra viktigt, säger han.

Tredelad meny

Ytterligare ett ställe som dök upp bland rekommendationerna var Babette på Roslagsgatan. Restaurangen­ har, förutom sina pizzor, en tredelad meny med lika mycket kött, fisk och ­vegetarisk mat.

När vi kliver in i restaurangen står råbiff, en blomkål-och-curryanrättning samt en sallad med kokta ägg, kronärtskocka och oliver på bordet. Mittemot sitter krögaren Johan Agrell.

– Vi har inte någon medveten strategi för vegetarianer, mer än att vi gillar att laga mat med grönsaker. Vi har också begränsade möjligheter i vårt kök som gör att rätter med råa grönsaker passar bra för oss här, säger han.

Inte bara rödbeta och feta

 Sen handlar det om att vara service­inriktad och försöka ge kroggästerna­ vad de vill ha, menar Agrell. Menyn byts ut varje dag så att vegetarianer inte­ jämt ska behöva äta rödbeta med fårost och pinjenötter.

– Men, vill du ha vegetariskt eller­ ­veganskt så är det alltid en viss begränsning, också på oss som lagar maten.­ Det tycker jag man ska vara­ medveten om innan man skäller på ställen som inte har allt för många ­vegetariska alternativ.

Kan vegetarianer och köttätare gå ut och äta på lika villkor? Vi har ­guiden till ­krogarna vars menyer får både herbivor och karnivor att dansa på bordet.

Vi har ­guiden till ­krogarna vars menyer får både herbivor och karnivor att dansa på bordet.

Fakta

...

 Kan vegetarianer och köttätare gå ut och äta på lika villkor? Vi har ­guiden till ­krogarna vars menyer får både herbivor och karnivor att dansa på bordet!

Bananas

På ”Bananen” har man inte bara en jämn balans mellan kött och veg. Det finns även en trerätters veganmeny, där huvudnumret är mungbön- och blomkålsplättar med rödbetor, fänkål och grönkål. Adress: Skånegatan 47, Södermalm.

Minh Mat

Ett stort urval vegetariska och veganska rätter som samsas med köttigare historier på stans hetaste vietnamesiska restaurang just nu. Adress: Odengatan 94, Vasastan.

800 grader

Fyra pizzor finns på menyn, varav två är vege­tariska. Lokalen är dessutom ­mysig och så trång att ­man hamnar nära okända sällskap. Oväntade­ ­konversationer kan uppstå. Var dock ­beredd på att lukta som en pizzaugn när du går därifrån. Adress: Sigtuna­gatan 17, Vasastan.

Público

Restaurangen har en helt vegetarisk meny som lever i fredlig samexistens med en köttmeny. Det lyckliga äktenskapet har en lite högre prislapp, men det kan det vara värt. Adress: Rödbotorget 2, Norrmalm. (OBS RESTAURANGEN HAR STÄNGT, uppdatering 15 januari 2019)

Le Nom

Tredelad meny med lika mycket kött, fisk och veg. Ett föredöme i jämställdhet på menyn. Fint inredd restauranglokal dessutom. Adress: Roslagsgatan 6, Vasastan. OBS RESTAURANGEN HAR BYTT NAMN OCH KONCEPT, nya inriktningen är ironiskt nog mycket köttigare, uppdatering 15 januari 2019)

Hilma

Mellanrätter som ­serveras i baren på stans ­hippaste hostel. Sex av ­fjorton alternativ är veg. Ett klart ­godkänt ratio. En annan rolig grej är att man kan ­tatuera sig på restau­rangen. Adress: Torsgatan 10, Norrmalm.

Mosebacke Etablissement

Mellanrätter på ­vegetariskt vis. Men de som räds för mycket getost med betor och andra grönsaker kan trösta sig med att det går att lägga till kött till samtliga rätter. Adress: Södra teatern, Mosebacke torg 1–3, Södermalm.

Djuret

Hur konstigt det än ­låter. Här finns både stora och lilla gröna menyn för den som vill gå på restaurang med en köttätare men ändå hålla den vegetariska linjen. Adress: Lilla Nygatan 5, Gamla stan.

Matkonsulatet

Moderna tapas: Vad sägs om ­Eldat ­päron med blåost, hassel­nötter och fänkål med en ­pepparkaksvinegrätt? Sex, sju av rätt­­erna är vegetariska.­ Adress: Kungsholms strand 157, Kungsholmen. OBS KROGEN HAR STÄNGT

Enskede Matateljé

En uppsjö av vegetariska alternativ och så en sardin, en skrei och en rätt med lambog på slutet för att blidka kött-och-fiskätarna. Adress: Stora gungans väg 7, ­Enskede.

Tbilisis hörna

Det georgiska köket bjuder på lika mycket grillat kött som vegetariska specialiteter. Akta dig för det ostfyllda brödet, för när du väl börjat käka är det svårt att sluta. Adress: Olaus Magnus väg 14, Hammarbyhöjden.

Fotografiska

Ombytta roller: Veg är normen i detta vällagade kök. Men om någon sparkar bakut går det att fixa en köttbit till alla rätter. Adress: Stadsgårdshamnen 22

Spritmuseum

En meny som byts ut lika ofta som andra byter underkläder ( det vill säga varje dag) men det brukar finnas ett stort antal vegetariska alternativ på både för-och varmrättsidan. Adress: Djurgårdsvägen 38-40

Häktet (bubblare)

Vill du äta en jämnställd lunch. Häktet serverar bara två rätter. En kött en veg och inget annat. Adress: Hornsgatan 82
 

Stockholm, Sverige