Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide

Efter gelatoguiden: Här är läsarnas egna tips

Julie Sultan tipsar om Gelateria Amore i Hornstull.
Julie Sultan tipsar om Gelateria Amore i Hornstull.

För en vecka sedan guidade vi till tio gelatohak i Stockholm värda en omväg. Efter det har läsare hört av sig med egna tips både på telefon, mejl och Facebook. Nu ger vi er läsarnas favoriter.

Morelli Espressobar Gelateria

”Nonna är en favorit men hur har ni kunnat glömma Morelli Espressobar Gelateria!?” skriver Ida Högström på Allt om Stockholms Facebook-sida. Även läsaren Fredrik mailar och undrar: ”Hur kan ni ha missat att ta med Morelli på Hantverkargatan i ert test? Klart bäst i stan!”.

Beskrivning: Den lilla italienska glassbaren drivs av Lisa och Andrea Morelli. De serverar främst hemmagjord glass och kaffe, och är en av ytterst få glassbarer som serverar vegansk havrebaserad gelato och några sorbeter. Smakerna skiftar från dag till dag.

Adress: Hantverkargatan 78, Kungsholmen

 

Gelateria Amore

”There is also delicious gelato in Hornstull” tipsar Julie Sultan på Facebook och postar en bild från Gelateria Amore.

Beskrivning: För knappt ett år sedan slog familjedrivna Gelateria Amore upp dörrarna i Hornstull. Ägarna Dragana och Miroslav har gått glasstillverkningskurser, både i Italien, Frankrike och Sverige. Nu gör de italiensk gelato på svenska ekologiska mejeriprodukter och naturliga råvaror. I sortimentet finns både glass glasstårter och glassbakelser. Det finns även veganska produkter, fria från gluten och laktos.

Adress: Långholmsgatan 5, HornstullSottoZero Gelateria

”Hur missade ni SottoZero?” skriver Dennis Stam på Facebook. 

Beskrivning: På SottoZero tillverkas italienska godsaker utan konstighter. Gelaton görs på plats av ställets egna ”Maestra Gelatiera” som är utbildad i Bologna, på omsorgsfullt utvalda råvaror utan smaktillsatser eller färgämnen.

Adress: Vallhallavägen 49, Östermalm

 

Kungsholmens glassfabrik

En läsare som ringer in är förvånad över att Pipersglass inte är med på listan. Stället går sedan några år tillbaka under namnet Kungsholmens glassfabrik och har enligt Karl Lennart ”Sagolik glass”.

Beskrivning: Kungsholmens glassfabrik är inget gelatoställe, men glider in på läsarlistan som en bubblare. Här görs äkta gräddglass och sorbet i många olika spännande smaker som kardemumma, lakrits, kokos, mynta/lime, mango och passionsfrukt.

Adress: Pipersgatan 14, Kungsholmen

 

18 smaker

”Min favorit bland alla glasställen i Stockholm. Suveräna smakkombinationer och äkta råvaror” skriver stammisen Björn Svensson.

Beskrivning: Här satsar man på att tillverka glass med så få ingredienser som möjligt. Glassgrunden görs på endast fyra råvaror; färsk mjölk, färsk grädde, färska ägg och socker. Sedan tillsätts frukt eller kryddor, kex, paj, sylt, sprit, chokladkräm eller annat gott.

Adress: Hornsgatan 64, Södermalm

 

Chokladfabriken

Björn Svensson som mailar in tipsar även om Chokladfabriken för den som gillar choklad. ”Utsökta chokladglassar av alla dess sorter, konstigt vore det ju annars när huvudråvaran är choklad i deras verksamhet.”

Beskrivning: Här finns choklad i alla möjliga former, sedan några år tillbaka även glass. På Renstiernas gata ligger fabriken där de bland annat  kokar och fryser all sin glass.

Adress: Renstiernas gata 12, Södermalm. Finns även på Regeringsgatan 58 och St. Eriksplan 9.


Har vi missat ditt favoritställe? Tipsa mig på sandra.eriksson@aos.se

Stockholm, Sverige