Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Stor fikaguide: Här är årets nya bagerier

Håkan Johansson
Världsmästarbagaren Håkan Johansson öppnar nytt bageri i Bromma.

Intresset för nya bagerier och konditorier är enormt bland stock­holmarna. Det senaste året har fikascenen växt med en rad nya ställen, både i stadskärnan och i för­orterna – och i höst väntar fler söta nyheter.

ANNONS

Från Lillebrors bageri i Vasastan för drygt ett år sedan, till bageri Ingrid på Östermalm i våras och Fridas bakverk på Kungsholmen i somras. Bageristockholm jäser.

För knappt en månad sedan ringlade kön lång redan klockan sju utanför MR Cake när Roy Fares och Mattias Ljungberg öppnade sitt nya bageri och kafé på Rådmansgatan 12.

– Det är helt sjukt att det är så mycket folk här, sa en glad Roy Fares.

Bageri är vardags-
glädje. Det är det
som gör att det
exploderar så
mycket

Daniel Lindeberg

Folksamlingen kan förvisso ha haft något att göra med den populära tv-konditorn själv, men även andra bageri-nyheter har väckt stort intresse bland stans fikaentusiaster under året.

– En latte och en bulle kostar under hundra spänn. Det är det som är grejen. Bageri är vardagsglädje. Det är det som gör att det exploderar så mycket, säger bagaren Daniel Lindeberg.

Roy Fares och Mattias Ljungberg

I början av september öppnade Roy Fares det USA-inspirerade MR Cake, ihop med Tösse-­bageriets Mattias Ljungberg. Foto: PRESSBILD

Sedan tre år tillbaka driver han Lindeberg Bageri och Konditori i Orminge, som framför allt känns igen för sina många bullsmaker.

ANNONS

– Det är kul att Roy och Mattias öppnat ett amerikanskt bageri och kafé. Det känns roligt att det kanske kan börja komma lite fler stilar, fortsätter han.


Lista: Här är 9 nyöppnade och kommande bagerier i stan

Fakta

Här kan du fika som en...

… amerikan:

MR Cake

Här möter svensk fika amerikansk bakverkskultur – med en twist. Cheesecake, tårtor och donuts finns garanterat på menyn.

Rådmansgatan 12, Östermalm

Cupcake Sthlm

Här hittas amerikanska cupcakes med svenska traditioner och smaker efter säsong.

S:t Eriksgatan 83, Vasastan
Götgatan 78, Södermalm

Cheesecake Palace

Vad blir mer amerikanskt än cheesecake? Kanske en med Oreos eller peanut butter? Båda smakerna hittar du på det här stället har tre kaféer i Stockholm.

Hornsgatan 64, Södermalm
Hanstagatan 88, Kista
Konsumentvägen 1, Sollentuna


… fransman:

Petit France

En liten bit Frankrike inhyst i Sveriges första kollektivhus, byggt 1935. Här finns allt från klassiska croissanter och pain au chocolat, till andra franska läckerheter som bourdalou.

John Ericssonsgatan 6, Kungsholmen

Sophies Canelé

Hembakade franska bakverk i Stockholm. Små canelés som bakas av ägarinnan Sophie Maillard själv, på traditionellt Bordeaux-vis.

Sankt Eriksgatan 81, Vasastan

Gourmandise

Franskt konditori som funnits i Stockholm sedan 90-talet. Njut av tartletter, petit choux, macarons och mycket mer.

Sibyllegatan 14, Östermalm


… stockholmare:

Sturekatten

Litet kafé gömt i ett 1700-talshus nära Stureplan. Startades 1924 och är ett av stans äldsta konditorier. Här regerar gamla husmorsrecept från 30-talet. Bland annat hittar du gemfer (en mandelkaka med hallonsylt) och pralinétårta med mandelbotten och chokladgrädde.

Riddargatan 4, Östermalm

Sundbergs konditori

Gammalt gemytligt bageri, vars historia sträcker sig från år 1785, med en rad olika svenska bakverk.

Järntorget 83, Gamla Stan

Sockerbagaren

Gammaldags klassiskt svenskt konditori med nybakade bullar, kakor och tårtor.

Hantverkargatan 28, Kungsholmen


Världsmästare i Bromma

Medan vissa satsar på nischat amerikanskt i innerstan, letar sig andra utanför tullarna med en förhoppning om att bli ”det lokala bageriet”.

Världsmästarbagaren Håkan Johansson, som lämnade innerstadskrogen Taverna Brillos bageri i slutet av sommaren, är en av dem.

– Det finns många bagerier inne i stan, men i förorterna är bagerierna oftast gamla. Det öppnas inte så mycket nytt, säger Håkan Johansson.

Håkan Johansson

Håkan Johansson blev världens bästa bagare under VM i Paris 2014. Foto: PRESSBILD/Sabine Serrad

Förra veckan slog han och vännen Fredrik Ekman, tidigare delägare i brödbutikskedjan Gateau, upp dörrarna till Nockeby bageri, på torget med samma namn i Bromma.

Här planerar de att ta 2000-talets hantverksbageri till nästa nivå.

 Vi kommer att
mala stora delar
av vårt mjöl själva
i en stenkvarn

Håkan Johansson

– Vårt miljötänk ska genomsyra inte- bara råvarorna utan hela verksam-heten, från sophanteringen till vad vi använder för påsar, säger han och fortsätter:

– Och vi kommer att mala stora delar av vårt mjöl själva i en stenkvarn så att det blir färskmalet. Det har både ett bättre näringsinnehåll och smakar -godare, säger Håkan Johansson när vi hälsar på en vecka innan öppning.

Med bland annat stenugnsbakade matbröd samt bullar, brioche och croissanter (som var esset i rockärmen när Håkan Johansson vann bagar-VM i Paris 2014) ska de bli den miljömedvetna Brommabons självklara bageri.

Flera nya kaféer i höst

Framöver väntar ännu fler öppningar. Bland annat startar stjärnkonditorn Daniel Roos bageri nummer tre i kedjan K-märkt Patisserie & Bageri inne på Akademibokhandeln på Mäster Samuelsgatan i oktober.

Som om inte det vore nog ska även prisbelönta Café Pascal utöka sin verksamhet med ett kombinerat bageri och kafé i Urban Delis gamla bagerilokal på Söder kring årsskiftet.

– Vi vill göra så mycket som möjligt själva, det är roligare att skapa sina egna unika produkter. Det känner vi att vi har saknat i dagens verksamhet, säger delägaren Hosep Seropian.


Fakta

Nio nya bagerier i stan:

  • MR Cake (Rådmansgatan 12, Östermalm)
  • Nockeby bageri (Nockeby torg, Bromma)
  • K-märkt filialen (öppnar i oktober inne på Akademibokhandeln på Mäster Samuelsgatan 28, Norrmalm)
  • Bageri Pascal (öppnar senare i år på Skånegatan 57, Södermalm)
  • Bageri Ingrid (Nybrogatan 23, Östermalm)
  • Fridas bakverk (Hantverkargatan 47, Kungsholmen)
  • Lillebrors bageri (Rörstrandsgatan 12, Vasastan)
  • Robin Delselius bageri (Renstiernas gata 19, Södermalm)
  • Gast (Rådmansgatan 57, Vasastan)
  • Mumin kaffe (Österlånggatan 5, Gamla stan)


 

Årstaängsvägen 31J, 117 43 Stockholm, Sverige