Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Gänget bakom Haga Schweizeri vill göra smörgåstårtan hipp igen

Schwezeri öppnar i NK och vill göra smörgåstårtan hipp igen!
Duon bakom Haga Schweizeri, Oscar Målevik och Anna Cardelius, med köksmästaren Emelie Johansson.

Från en källare på Torsplan till Stockholms mest anrika varuhus. Nu öppnar duon bakom Haga Tårtcompani & Bageri ett schweizeri på Nordiska Kompaniet.
Där ska de göra smörgåstårtan hipp igen.
– Vi ska få in den i finrummet, den hör inte bara hemma på begravningar, säger Oscar Målevik som är en av ägarna.

ANNONS

För fem år sedan slog Oscar Målevik och Anna Cardelius sig samman och öppnade Haga Tårtcompani och Bageri på Torsplan i Vasastan.

Med hjälp av sociala medier gjorde de sig snabbt ett namn inom bagerivärlden och de följande två åren växte de med ytterligare två ställen på Kungsholmen och Södermalm.

Och för ett och ett halvt år sedan fick de frågan om att flytta in på NK.

Haga Schweizeri – kafé och bar

– För oss är det här väldigt stort, säger Oscar Målevik när vi träffar dem på bageriet Hammarby Sjöstad.

– Vi är ju så små, så det är kul men läskigt också, säger Anna Cardelius.

Den 24 oktober är det dags. Då slår Haga Schweizeri upp dörrarna på det anrika varuhuset i Stockholm.

Namnet schweizeri syftar på ett kafé som också har alkoholservering och mitt i ljusgården på NK:s entreplan är det tanken att du ska kunna få både frukost, lunch, bakverk och cocktails.

Schwezeri öppnar i NK och vill göra smörgåstårtan hipp igen!

Anna Cardelius och Oscar Målevik började med ett bageri i en källare på Torsplan, nu flyttar de in på NK. Foto: Hanna Lilja

ANNONS

Smörgåstårtans renässans

– Vi vill ju hela tiden utvecklas så det är en dröm att få gå över mer på mat, vin och drinkar och utvecklas inom hela spannet. Menyn kommer att ha mycket grönt och såklart en del klassiker som vi höjer till en ny nivå, säger Oscar Målevik.

Varuhusets stamkunder kommer med andra ord varken sakna Ceasarsallad eller räksallad, men det kommer också att serveras tarte flambée (den franska motsvarigheten till pizza), smörrebröd och inte minst smörgåstårta i olika tappningar.

Från begravning till finrum

– Vi ska få in den i finrummet, den hör inte bara hemma på begravningar, säger Oscar Målevik.

Hur ska en god smörgåstårta vara? 

– Det viktiga är att du inte blandar leverpastej och räka i samma tårta, det är inte nice. Skala ned det och gör det på rätt sätt, säger Oscar Målevik.

Bland annat har de en vegansk med olika grönsakskrämer, en med charkuterier och en prinsessmörgåstårta med skagen, äggkräm och rökt lax.

– Det ska vara bra råvaror, riktigt schyssta räkor och surdegsbröd. Det är väldigt gott, vackert och elegant. Det passar på NK, säger Anna Cardelius.

Schwezeri öppnar i NK och vill göra smörgåstårtan hipp igen!

Haga Schweizeri kommer att servera flera varianter på smörgåstårta. Foto: Hanna Lilja

Afternoon tea och ”caketails”

Utöver festliga smörgåstårtsbakelser kommer de även att satsa på afternoon tea och så kallade ”caketails” – bakverk med passande drinkar till.

– Det kan vara en chokladbakelse med en Stout eller en Espresso Martini med chokladlikör till, eller en prinsesstårta med svenska hallon och en hallonbellini till. Vuxenfika, förklarar Oscar Målevik.

Och framåt kvällen blir det afterwork.

– Vi vill att folk ska kunna komma till oss hela dagen och att vi blir en destination i sig, säger Anna Cardelius.

Haga Schweizeri kommer att ha plats för 85 sittande gäster.

Öppettider: Måndag-fredag kl 10-20, lördag kl 10-18, söndag kl 11-17. 

NK, Hamngatan, Stockholm, Sverige