Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide

Hemlösa katter får eget kafé

Dirk Lüders, djurskötaren Petra Mellblom och katten Svenne
Dirk Lüders, djurskötaren Petra Mellblom och katten Svenne

Dirk Lüders startar ett kafé där du kan komma och umgås med katter.
– För alla som älskar och vill umgås med en katt ibland, säger han.

Att använda allmänheten för att dra igång projekt är inget nytt. Biografen Capitol vid S:t Eriksplan gjorde det, matbutiken Paradiset gör det och nu snart kommer Stockholmarna kunna investera i ytterligare en ambitiös idé: ett kattkafé som ska ligga på Södermalm.

Frågan är då: vad är ett kattkafé? Ett ställe för katter att komma och fika med sina ägare med mjölk och Whiskas på menyn? Inte riktigt.

– Det är ett ställe dit du kan komma och umgås med katter, säger initiativtagaren Dirk Lüders som hämtat inspiration från hemlandet England där liknade kaféer inte alls är ovanliga.

För att få tillgång till katterna bokar du en plats online. En dryg hundring ger dig en timme med djuren. Kaffe och te ingår.

Går det att ha djur i samma lokal som man har köksverksamhet? 

– Vi är inget kafé dit du kommer och äter spagetti bolognese eller så. Vi serverar kaffe och kakor på ett ungefär. Katterna är det viktiga.

Kafét kommer dessutom vara en permanent bostad för de nio herrelösa katter som nu Dirk och hans team nu ska ta hand om.

– Så de kommer ha en egen avdelning där gästerna inte kan komma in, där de kan vara i fred och göra sin business, säger Dirk.

Vem ser du som en typisk gäst här? 

– Flera olika sorter; de som älskar katter, de som kanske har en livstil som inte tillåter dem att ha katter hemma eller kanske dem som vill ha katt men har familjemedlemmar som allergiska.

Dirk menar också att de som är sugna på kattlivet kan komma till dem och prova. De som vill gå längre kommer få hjälp av kafét att adoptera ett djur från ett av stans katthem.

– Jag menar, det finns så många hemlösa katter i den här stan, ungefär 30 000, och om vi kan hjälpa några av dem så känns det väldigt bra för oss.

Fakta

Inga barn

Vad: The cat corner, ett kafé där allmänheten kan hänga med katter och dricka varma drycker

Var: Det är oklart.

– Lokaler i Stockholm försvinner fort, men vår kampanj pågår till och med slutet på november och efter det kommer vi bestämma oss fort. Men tanken är att vi ska ligga på Södermalm. Kan vi öppna innan jul, är det Hallelulja, men vi får se, säger Dirk.

Pris: 115 kronor för en timme med djuren. Då ingår varma drycker. Du måste boka online innan du kommer dit.

För vem: Alla som gillar katter. Dirk hoppas också att studiegrupper, bokcirklar och yogaklasser ska hitta dit.  Barn under 12 får dock inte komma in.

Stockholm, Sverige