Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide

”Kardemummabullen är alltid kung av bullar”

Daniel ­Lindeberg
Daniel ­Lindeberg.

Daniel Lindeberg bytte lyxkrogen Frantzén/Lindeberg mot bakning. Sedan 2014 driver han Lindeberg Bageri och Konditori i Orminge – och har nu skrivit en bok om bullar. Vi undrade – vad är det som gör en kanelbulle riktigt god?

– Det föll sig naturligt att jag gillade att baka. Jag växte upp på 80- och 90-talet där mammor, mormödrar och farmödrar ofta bakade mycket bullar och sådant hemma. Sedan ville jag jobba nära där jag bor och ha den vardagsglädje som ett bageri är.

Lindebergs bageri har också nischat sig lite extra på just bullar. Här finns mellan 15 och 25 bullsmaker varje dag.

– Så har det blivit. Det har mest att göra med att vi är lite rastlösa, man måste känna att man utvecklar sig, hittar inspiration och testar på nya saker.


Test: Här hittar du stans bästa kanelbulle


I mitten av september gav han ut bakboken Bullar med ett fyrtiotal olika recept, uppdelade efter degsort, för bullfantasten.

– Jag kände att det är konstigt att det nästan inte finns någon bullbok på marknaden när bullen ändå är så central i det svenska fikat.

Hur ska en riktigt god kanelbulle smaka?

– Det vanligaste problemet är att det är för lite fyllning, kladd och kardemumma i vetebullarna. Oavsett om det är en kanel- eller kardemummabulle så får man inte snåla på kardemumman i degen. Sedan tycker jag definitivt att du kan ha mandelmassa i fyllningen. Det gör den lite saftigare. Farinsocker är också gott, det ger mer karaktär. Less is more har inget med bullar att göra.

Vilken är din favoritbulle? 

– Det är som att fråga vilket av dina barn du tycker bäst om. Men kardemummabullen är alltid kung av bullar. Sedan finns det en bulle som heter Bostock. En fransk grej, där man tar till vara på överbliven limpa. Den gör vi med banan, choklad och mandelkräm, den är jäkligt god och annorlunda.

 

Orminge Centrum, Saltsjö-boo, Sverige