Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide

De har korat stans godaste semla 2019

Ida Berzén och Anneli Vest anordnade stort semmeltest på Mornington Hotel.
Ida Berzén och Anneli Vest anordnade stort semmeltest på Mornington Hotel.

I går samlades en stor smakpanel på Mornington Hotel för att testa semlor från 30 ställen runtom i Stockholm.
Nu har stans godaste fastlagsbulle korats – vinnaren bakas på Östermalm.

Igår gick det stora semmeltestet som anordnades av Anneli Vest från Smakdomarna och Ida Berzén från Thatsup av stapeln på Mornington Hotel. Semlorna bedömdes utifrån kategorierna utseende, konsistens och smak. Allt genom ett blindtest.

28 utvalda smakdomare (däribland en årets konditor, ett flertal semmelexperter, influencers och kockar) var med och betygsatte semlorna, därefter räknades snittbetyget ut.

Bullar & Bröd låg bakom stans bästa semla. Foto: Pressbild

Bullar & Bröd låg bakom stans bästa semla. Foto: Pressbild

Bullar & Bröd gör det bäst

Nu står det klart att Bullar & Bröds bageri på Vallhallavägen på Östermalm gör det överlägset bäst med 4,27 poäng av 5 möjliga. Semlorna säljs även på deras Kungsholmensfilial i Hornsberg.

Så här löd några av vinnarsemlans omdömen: ”Jättefin, saftig bulle, supergod, bra massa”, ”En klassisk fin semla, bra grädde”, ”God grädde, mycket bitar i mandelmassan”.

Tvåan i Vasastan och trean i Täby

Tvåa kom Ritorno i Vasastan, som även i fjol kom på en andra plats, den här gången med poängen 3,86. Tätt därefter kammade Viggbyholms stationscafé hem tredjeplatsen med betyget 3,52.

Fakta

Topp 10 godaste semlor i Stockholm

  1. Bullar & Bröd (Östermalm/Kungsholmen)
    Genomsnittsbetyg: 4,27
  2. Ritorno (Vasastan)
    Genomsnittsbetyg: 3,86
  3. Viggbyholms stationskafé (Täby)
    Genomsnittsbetyg: 3,52

Fabrique

Haga Tårtcompagni

Pesso Bageri

SOFO Bageri

Gunnarssons

Lillebrors bageri

Konditorn & Bagarn

Fakta

Så här gick testet till

Konditorier väljs ut genom föregående års tester, lokal kännedom och visat intresse från konditoriernas sida (eftersöktes via sociala medier).

Juryn väljs ut genom smakpalett, lokalkännedom, semmelexpertis och personliga kontakter.

Juryn delas in i mindre grupper.

Varje jurygrupp fick testa hälften av semlorna. Detta för att göra det rättvist. 30 semlor är svårt att testa.

Resultatet räknades ihop och delas sedan i antalet personer som bedömt semlan.

Fakta

Övriga deltagare

Artipelag

Magnus Johanssons

Nockeby bageri

Brioche Stockholm

Bageri Passion

Valhallabageriet

Wienercaféet

Brunkebergs Bageri & Bistro, Birger Jarlsgatan

Thelins

K-Märkt

Skeppsbageriet

SALTÅKVARN

Lidingö bröd & patisserie

Art bakery NK

Grillska

Bröd & Salt

Vivels Bageri

Brunkebergs Bageri, Dalagatan

Gateau

7Eleven

Stockholm, Sverige