Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Din bästa Stockholmsguide

Laktosfritt på stans nya bageri

Förra veckan öppnade Fridas bakverk på Hantverkargatan.
Förra veckan öppnade Fridas bakverk på Hantverkargatan.

Kungsholmen kryllar av mysiga konditorier, bagerier och kaféer. Nu har bakverkssugna besökare ytterligare ett bageri att sätta tänderna i sedan Fridas Bakverk slagit upp dörrarna.

Bakom bageriet, som ligger på Hantverkargatan 47, står ägaren och konditorn Frida Lindqvist. Hon hade jobbat som servitris i tio år när tanken om att öppna eget väcktes.

– Jag har alltid älskat att baka så jag började bakblogga för en sajt. Jag reste runt och intervjuade massa folk på olika bagerier och tittade hur de jobbade, till slut kände jag att jag ville öppna eget, säger Frida Lindqvist.

Började med fröknäcke och granola

Hon började med att baka fröknäcke och granola till en rad grossister hemifrån sitt eget kök. Efter ett tag lyckades hon låna restaurang Usines kök, som hon också bakade till, på Södermalm nattetid.

– Usine var så nöjda med mig att de ville gå in som delägare, öppna bageri tillsammans med mig och förverkliga Fridas bakverk.

Sagt och gjort. Mellan restaurangen Kobber och underklädesbutiken Katarina Nyman Lingerie öppnade Fridas Bakverk förra veckan.

Bageriet har funnits i lokalen sedan årsskiftet men har fram tills nu endast sålt bakverk till företag.

Allting är laktosfritt

Hos bageriet finns både frallor, limpor, surdegsbröd, bullar, småkakor, chokladbollar och kokostoppar, med mera, att välja mellan.  Tanken är att kunderna själva plockar vad de vill ha från korgarna som finns i butiken och köper med sig.

– Hela vår känsla på bakverken ska vara väldigt lantlig. Allting är laktosfritt, folk verkar gilla det, säger Frida Lindqvist.

Fakta

Andra fikatips på Kungsholmen

En lång lördags- eller söndagspromenad med efterföljande fika är en perfekt helgaktivitet. På Kungsholmen finns många mysiga ställen att sörpla kaffe och äta bullar på.

Välj mellan det Gulddraken-prisade caféet och bageriet Petite France med sina franska klassiker, limpor och surdegssmörgåsar, Bulleboden, med sina ekologiska råvaror och hembakta bröd, beläget längs Norr Mälarstand, stenugnsbageriet Fabrique eller Bageriet 1935 i Fredhäll där det bakats bröd ända sedan mitten av 30-talet.

Borta på Fleminggatan hittar du öven Haga Tårtcompani & Bageri. På bageriet, som förra året nominerades till Gulddraken, kan du prata med konditorn och följa hela bakprocessen eftersom du ser rakt in i bageriet från butiken.

Fler nya bagerier och kaféer i år

Häromdagen kom också beskedet att prisbelönta Café Pascal i Vasastan ska börja baka – på Södermalm. Någon gång i slutet av året öppnar de ett kombinerat bageri och kafé i Urban Delis gamla bagerilokal på Skånegatan 76.

– Vi kommer att börja baka också. Vi vill göra så mycket som möjligt själva, det är roligare att skapa sina egna unika produkter, säger Hosep Seropian som driver kaféet på Norrtullsgatan tillsammans med sina syskon Arman och Jannet.

Tv-konditorn öppnar café på Östermalm

I höst öppnar även konditorerna Roy Fares och Mattias Ljungberg det nya cafékonceptet MR Cake på Östermalm. Där kommer de bland annat att satsa på USA-influerade bakverk.

”Det är lite extra more is more på vissa saker. Det kommer att vara lite amerikansk inriktning, men framförallt härliga genuina bakverk. Vi vill att folk ska njuta” sa Roy Fares, när vi intervjuade honom i våras.

Stockholm, Sverige