Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Din bästa Stockholmsguide

De vill göra en god semla i dubbel bemärkelse

Elvira Lindqvist, kökschef på Fotografiska tillsammans med kocken Paul Svensson.
Elvira Lindqvist, kökschef på Fotografiska tillsammans med kocken Paul Svensson.

Elvira Lindqvist, kökschef på Fotografiska har gjort sin egen variant på en av världens mest traditionstyngda bullar.
– Det är väldigt laddat med semla, säger hon.

När andra bagare försöker bräcka varandra i tidigare okända varianter av en semla gör även Fotografiskas restaurang en variant på den klassiska fetisdagsbullen. Fast här är det inte form, utan innehåll som spelar huvudrollen. Och dessutom är den gjord på mandelmassa, bulle och grädde.

Så vad är det som sticker ut? 

– Det är ju som en vanlig semla Men vi har tänkt till lite på miljöfronten eftersom vi försöker minska svinnet så mycket som möjligt här, Elvira Lindqvist, kökschef på Fotografiska som tagit fram semlan tillsammans med kocken Paul Svensson.

Maler bullar till nytt mjöl

Därför tar de gamla kardemummabullar och kanelbullar från sitt café, torkar dem och maler nytt mjöl. Till fyllningen använder Fotografiska restprodukter från madelmjölkstillverkning. Grädden är traditionell.

– Vi pratade lite om semlor här och det är ju lite av ett laddat ämne. Alla ska ha sin variant, sen är det massa semlor testas i tidningar, men vi bestämde att om vi skulle göra en skulle det bli på vårt sätt. Och då blev det såhär.

Den klimatsmarta semlan serveras fram till festtisdagen 13 februari. Sen är det tack och hej.

Fotografiska, Stockholm, Sverige