Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Allt om stans konstigaste semlor

Vilken semla du väljer att äta speglar din personlighet.
Vilken semla du väljer att äta speglar din personlighet.

Allt om Stockholm kartlägger stans olika semmelvarianter och hittar en för alla sorters människor. Och en som kostar 995 kronor.

ANNONS

 Hemlig, förgylld eller en français? 

Den klassiska semlan har på senare år blivit rejält trendig och går att åtnjuta på många sätt. Här guider Allt om Stockholm dig genom stadens fantastiskt innovativa ”semmel-flora”.

Det började med en galen idé och sedan exploderade det. Det klassiska bakverket Semla har sedan 2015 verkligen åkt trendkarusell och ”formpaletten” den kan komma i har verkligen exploderat. Allt om Stockholm var faktiskt en av de förlösande faktorerna för renässansen när vi utlyste ”Semmeltävling” för två år sedan och numera försöker ”alla” komma på en lika lyckad kombination som Semmelwrappen.

Inför högtiden, fettisdagen, den 28 februari har vi gått på festlagsbulle-safari i stan.

Semmelwrappen

Den kom, den sågs, den segrade – och tillhör numera standardsortimentet. När bakverket uppmärksammades första gången ringlade kön lång utanför Tössebageriet. Istället för att serveras i en mer klassisk bull-form är degen utkavlad och omsluter en fyllning av grädde och mandelmassa.

Här hittar du semlan: Tössebageriet, Karlavägen 77

Passar dig som: Gillar tacofredag

Eclair-semla

Bullar är ute, eclairer är mer chic. Bageriet Brot har tagit det här till sig och här kan man få en trendig eclairsemla (alltså inte en semla från Konditoriet Eclair på Hornsgatan). Här har man smaksatt petits-choux-degen med kardemumma.

Här kan du äta semlan: Brot bageri&patisserie, Odengatan 43 och Sjöviksvägen 21

ANNONS

Passar dig som: Vill vara kontinental och äter snabbt (éclair betyder blixtsnabbt på franska)

Semmelpraliner

Är gräddiga bakverk inte din grej? Då kan du ändå njuta av säsongsbullen, men med en chokladtvist. Nobelfest-meriterade Chokladhuset i Nynäshamn har en pralin med vaniljtryffel ovanpå en mandeltryffel med kardemumma, toppad med en gräddsmörtryffel.

Här hittar du ”semlan”: Chokadhuset, Änggatan 5 i Nynäshamn

Passar dig som: Är chokladfantast

Cremlan

Precis som Eclair-semlan är det här en kombination av något klassiskt franskt och svenskt.

Det är Petit France Bageri & Café på Kungsholmen som låtit den franskaste av franska: croissanten, gifta sig med den svenska semlan. Deras kärleksbarn? Cremlan. En fullträff eller en ”sacre bleu” – avgör själv.

Här kan du äta semlan: Petit France Bageri och Café, John Ericssonsgatan 6

Passar dig som: Är frankofil, men i hemlighet är en äkta svenne-banan.

Hemlan

Den kom som ett svar på semmelwrappen, men är av en helt annan skola. Den kanske inte ser mycket ut för värden. Men alla vet ju att man inte ska döma en bok efter omslaget. Innanför kardemummabullen gömmer sig en mumsig fyllning gjord på mandel, vanilj och grädde som kan konkurrera med vilken vanlig semla som helst.

Här kan du äta semlan: Wienercaféet, Biblioteksgatan 6

Passar dig som: Inte tycker om kladd.

Rossini-semlan

Krögaren Pontus Frithiofs Rossini-semla är fylld med spansk mandelmassa, perigordtryffel och anklevermousse och toppad med riven tryffel. Inget för den som är ute efter sötebröd utan ska mer ses som alternativ till tilltugg eller förrätt (läs mer här).

Här kan du äta semlan: Bakery and Deli i Tidningshuset, Gjörwellsgatan 30

Passar dig som: Inte gillar sött.

Prinsess-semlan 

När konditorn Markus Ekelund komponerade den här skapelsen stod världen förundrad och tittade på. Att kombinera prinsesstårta med semla – en smash-hit. Succé och berömmelse blev det över Nässjö-konditorn och hans bageri. För hugade stockholmare är dock en tripp till jönköpingstrakten kanske inte något som får plats i kalendern – vilken tur att det finns ett lokalt alternativ. Eyoshi Café har gjort en variant på verket från Thimons bageri.

Här kan du äta semlan: Eyoshi Café, Lugnets Allé 56

Passar dig som: Är royalist och har fäbless för marsipan

Guldsemlan

För den som inte kan få nog av lyx och flärd finns bara ett alternativ. Det stavas guldsemlan. För 995 spänn kan du avnjuta semlan med fyllning gjord på ekologisk spansk mandel och planifoliavanilj från Mexiko. Grädden är smaksatt med champagne. Som om det inte vore nog är semlans topp täckt med 18 karats bladguld. Semlan är, av högst förståeliga skäl, inget som ligger och torkar på konditoridisken – nej den görs á la minute på beställning.

Här hittar du semlan: Magnus Johansson Bageri & Konditori, Lugnets allé 7

Semlan passar dig som: Andas lyx och flärd.

Felix Björklund

Fakta

Fler semlor

Fettisdagen närmar sig med stormsteg. Allt om Stockholm föreslår att du bryter invanda mönster, hoppar på ett kollektivt färdmedel och provar en semla utanför stan. Läs mer här om semmelutflykter utanför stan här. 

Fakta

Han dog efter en semla

Semlan har uråldriga anor i Sverige och namnet kommer från latinets simila – vilket betyder vetemjöl. Skälet till detta är att i början så var det ett okryddat bröd, men skillnaden mot andra bröd var att här hade man använt den finaste vetemjölet.

Först under 1500-talet började man gröpa ur bullen och blanda i grädde och smör. Nu började man även krydda skapelsen med kardemumma.

På 1700-talet influeras man av det franska hovet, som hade dille på mandel, och på så sätt kom mandelmassa in.

Utseendet med bulle, lock och mandelmassa blev vanligt i mitten av 1800-talet, men den vispade grädden kom in först på 1930-talet.

Från början var semlan enbart en högtidsbulle och åts en gång om året – på fettisdagen. Numera (som så mycket annat) är säsongen längre och mellan jul och påsk skjuter konditorier och butiker ut semlor i massor. Runt 40 miljoner semlor äter faktiskt svenskarna. 

Den 12 februari 1771, just på fettisdagen, dog den svenske kungen Adolf Fredrik, far till kung Gustav III, efter att ha ätit en stor måltid som slutade med hetvägg. Han drack tydligen champagnevin till, enligt samtida källor.

Källa: Wikipedia, Tössebageriet
Stockholm, Sverige