Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide

Årets semmelnyhet – en söt variant av nachos

MR Cakes nachossemla med vetedegschips som doppas i mandelmassa och grädde.
MR Cakes nachossemla med vetedegschips som doppas i mandelmassa och grädde.

Knappt har julens saffransbullar ätits upp när flera av stans bagerier börjar sälja semlor. Årets första semmelnyhet är inspirerad av svenskarnas kärlek till fredagstacos, men fler lär dyka upp innan fettisdagen är här.

På Roy Fares och Mattias Ljungqvist bageri MR Cake på Rådmansgatan 12 hittas nu både vanliga semlor, en laktosfri variant och den så kallade nachossemlan – med chips gjorda av vetedeg.

Inspirerades av tacostraditionen

– På fredagar äter man tacos i Sverige som ”tradition” och det var lite så vi kom på det: Ah en nachosemla. Hela poängen är att man ska kunna dippa i grädde och mandelmassa med chipsen som är gjorda av vetedeg. Det blir krispigt, sött och gott, säger Roy Fares.

Och samtidigt som man får mycket av det goda, slipper man känslan av att äta en stor bulle (som annars finns i en vanlig semla), menar han.

– Lagom blir det.

Är det här den nya semmelwrappen?

– Jag vet inte. Jag tycker bara att det är kul att experimentera med klassiska bakverk och försöka ta dem till en ny och spännande nivå. Semmelwrappen tycker jag har ett eget kapitel som ingen kommer att slå då den var revolutionerande på sitt sätt, all kredd till Mattias Ljungberg för den.

Hur har nachossemlan tagits emot hittills? 

– Den blev superuppskattad av många som smakade, berättar Roy Fares samma dag som semlan lanserades.

Magnus Johansson utlovar också en semmelnyhet

Genom åren har även Magnus Johanssons bageri och konditori i Hammarby Sjöstad legat bakom en och annan specialsemla.

Däribland semmelburgaren med extra mycket mandelmassa och smak av kakao, och lyxsemlan med ätbart guld och champagnegrädde.

Det här året har de börjat med att sälja vanliga semlor, men även veganska vilket är nytt för den här säsongen.

Och nästa vecka väntar ytterligare en nyhet.

– Den nya semlan kommer att vara väldigt god naturligtvis. Smakbilden blir också lite lyxigare och elegantare, kanske lite luftigare än vad man är van vid, avslöjar konditorn Magnus Johansson.

Fakta

Så här såg förra årets semmelvarianter ut

Åk på semmelutflykt

Fakta

Här hittar du semlor redan nu

Thelins: Sankt Eriksgatan 43, Kungsholmen

Gunnarsons specialkonditori: Götgatan 92, Södermalm

Nockeby bageri: Nockeby torg 9, Bromma

Lidingö Bröd & Patisserie: Stockholmsvägen 40A, Lidingö

TM Bagarstuga: Centrumvägen, Västerhaninge

Bageri Kardemumma: Upplands Väsby, Eneby Torg, Täby Kyrkby

Centralkonditoriet: Värmdövägen 630, Saltsjö Boo

Söderbergs bageri: Cedergrensvägen 55, Hägersten (Börjar med semlor 6 januari)

Konditorn & Bagarn: Pepparvägen 11, Farsta

Stockholm, Sverige