Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Stockholms bästa (och knäppaste) semlor

Semlor överallt inför 5 mars.
Semlor överallt inför 5 mars.

Fettisdagen närmar sig. Semmeltesterna är klara och även i år har bagerierna lyckats uppfinna flera nya knasiga varianter.
Men oavsett om du gillar att pröva nytt, eller föredrar den klassiska fastlagsbullen – här är allt du behöver veta inför tisdag.

ANNONS

Den 5 mars infaller fettisdagen i år, 2019. Och traditionsenligt är hela semmeldemografin avhandlad i media – från lock till bulle.

Här är en sammanställning från ett av testen inför fettisdagen där Stockholms bästa semla korades av en oberoende smakjury.

 Läs dessutom om årets knasiga uppstickare. Något som också blivit något av en tradition, även om det säkert retar upp en del av de som vurmar för den klassiska fastlagsbullen.

Slutligen, hur bra koll har du på ditt semmeluniversum? Gör vårt semmelquiz och peka ut rätt namn till rätt bild. Klarar du alla elva bilderna kan du lätt titulera dig ”Stockholms semmelkonnässör nummer ett”.

Fakta

Årets semmel–experiment

Semmelwrap, nutella och prinsess, genom åren har många konstiga fusioner och varianter av semlan lanserats.

Här är årets knasiga, men kanske goda bidrag från bagerierna i Stockholm.

Semmelgröten

Basen i semmelgröten, alltså själva gröten, är gjord på en blandning av Steel Cut Oats och vanliga havregryn – som sedan smaksatts med kardemumma.

Gröten toppas med mjölk, mascarponekräm, biskvisticks och rostade mandlar. Serveras på konditoriet MR Cake på Östermalm.

Semmel-shaken

Den är gjord på en bas av havredryck, dadlar och mango samt smaksatt med mandelsmör och kardemumma. därefter toppas den med kokosgrädde, hallon- skakade popcorn och ett spätt med blodapelsin, rawboll-semla och kiwi.

Kafét It’s pleat i Stockholms city ligger bakom skapelsen.

Ölsemlan

Eller snarare en öl som smakar lite som en semla och som lanseras av Carnegiebryggeriet på semmeldagen. Det handlar om en blond Barley Wine på 10,4 % brygd med kardemumma, laktos och mandel.

Skål.

Champagnesemlan

Grand Hotel har givit sig in i semmelracet. Där har champagne blandats in i mandelmassan. De har även strött på guldflarn över skapelsen.

Vegansemlan

Smör, ägg, vetemjöl och mjölk är givna ingredienser i en klassisk semmeldeg. På Green Praline i Hökarängen har de ersatts med mandelmjölk, durra, fullkornsrismjöl, potatisstärkelse och tapioka. Vispgrädden på toppen är av soja.

MR CAKE - STOCKHOLM, Rådmansgatan, Stockholm, Sverige