Här svalkar du dig med amerikanskt trendkaffe – Allt om Stockholm
Mio Sallanto, Aadel Kersh, Fiona Fitzpatrick och Stefan Axel Foley på It’s Cold Brew.
Mio Sallanto, Aadel Kersh, Fiona Fitzpatrick och Stefan Axel Foley på It’s Cold Brew.

Här svalkar du dig med amerikanskt trendkaffe

Kafé 

Trenden med cold brew, kallbryggt kaffe, startade i Kalifornien för flera år sedan och har spritt sig över hela USA. I Stockholm har det ännu inte slagit i samma grad, men nu hoppas ett pop up-kaffebryggeri på Söder ändra på den saken.

ANNONS

Aadel Kersh, kafferostaren som även säljer kallt kaffe på flaska smäller upp en pop-up-store mitt i stormens öga, i kvarten kring Swedenborgsgatan där Drop Coffee och Johan & Nyström ligger ett stenkast ifrån varandra.

– Vi kommer köra här en vecka ungefär och kommer också hålla i kurser så att folk kan lära hur man gör kallbryggt kaffe själv, säger Aadel som driver företaget It’s cold brew tillsammans med Fiona Fitzpatrick, Mia Sallanto och Stefan Alex Foley.

Gänget på lagret

Gänget på lagret

Ingen vanlig iskaffe

Skillnaden på kallbryggt kaffe ligger främst i namnet. Du använder kallt vatten istället för varmt när du brygger kaffet. Vilket gör att det tar mycket längre tid (ungefär ett dygn) innan alla aromer tagits upp.

Smakmässigt menar Aadel att det blir en renare kaffesmak utan beskheten som gärna dyker upp när vanligt kaffe blivit kallt.

Kallbryggt bra för känsliga magar

Förutom smakmässiga fördelar tyder forskning också på att kallbryggt kaffe är snällare mot känsliga magar. Kallt vatten frigör nämligen inte bitterämnen och syror från kaffebönorna på samma sätt som hett vatten.

Bara att hälla i sig cold brew i värmen med andra ord!

Pop up-kaffebryggeriet Co-Lab slår upp dörrarna på Morfar Ginko (Swedenborgsgatan 13) på onsdag och har öppet mellan klockan 13.00 – 17.00 från 31 maj-4 juni. 

Våra bästa helgtips direkt 
i mejlen – varje fredag!

Fler liknande artiklar

Churros, churritos och churrobites
Kafé

Här är Stockholms nya churrosmecka

Elena på ryska Eurobar
Kafé

Rysk meny tar över på Södermalmskafé

Kafé

Årets semmelnyhet – en söt variant av nachos

Har kunden alltid rätt?
Kafé

Måste krogen ha något för alla på menyn?

Bar

Finsk juicebar öppnar i city

Kafé

Hennes framtidsmacka kan bli landets bästa