Här svalkar du dig med amerikanskt trendkaffe – Allt om Stockholm
Mio Sallanto, Aadel Kersh, Fiona Fitzpatrick och Stefan Axel Foley på It’s Cold Brew.
Mio Sallanto, Aadel Kersh, Fiona Fitzpatrick och Stefan Axel Foley på It’s Cold Brew.

Här svalkar du dig med amerikanskt trendkaffe

Kafé 

Trenden med cold brew, kallbryggt kaffe, startade i Kalifornien för flera år sedan och har spritt sig över hela USA. I Stockholm har det ännu inte slagit i samma grad, men nu hoppas ett pop up-kaffebryggeri på Söder ändra på den saken.

ANNONS

Aadel Kersh, kafferostaren som även säljer kallt kaffe på flaska smäller upp en pop-up-store mitt i stormens öga, i kvarten kring Swedenborgsgatan där Drop Coffee och Johan & Nyström ligger ett stenkast ifrån varandra.

– Vi kommer köra här en vecka ungefär och kommer också hålla i kurser så att folk kan lära hur man gör kallbryggt kaffe själv, säger Aadel som driver företaget It’s cold brew tillsammans med Fiona Fitzpatrick, Mia Sallanto och Stefan Alex Foley.

Gänget på lagret

Gänget på lagret

Ingen vanlig iskaffe

Skillnaden på kallbryggt kaffe ligger främst i namnet. Du använder kallt vatten istället för varmt när du brygger kaffet. Vilket gör att det tar mycket längre tid (ungefär ett dygn) innan alla aromer tagits upp.

Smakmässigt menar Aadel att det blir en renare kaffesmak utan beskheten som gärna dyker upp när vanligt kaffe blivit kallt.

Kallbryggt bra för känsliga magar

Förutom smakmässiga fördelar tyder forskning också på att kallbryggt kaffe är snällare mot känsliga magar. Kallt vatten frigör nämligen inte bitterämnen och syror från kaffebönorna på samma sätt som hett vatten.

Bara att hälla i sig cold brew i värmen med andra ord!

Pop up-kaffebryggeriet Co-Lab slår upp dörrarna på Morfar Ginko (Swedenborgsgatan 13) på onsdag och har öppet mellan klockan 13.00 – 17.00 från 31 maj-4 juni. 

Våra bästa helgtips direkt 
i mejlen – varje fredag!

Fler liknande artiklar

Kafé

Lämnar Brillo för att starta eget bageri

Kafé

Här finns nya glasstrenden: öl och dill

Förra veckan öppnade Fridas bakverk på Hantverkargatan
Kafé

Laktosfritt på stans nya bageri

Café Pascal öppnar nytt på Södermalm
Kafé

Prisbelönt kafé tar över Urban Delis bageri

Kafé

Efter gelatoguiden: Här är läsarnas egna tips

Reporter Sandra Eriksson har ätit sig igenom Stockholms gelato-ställen
Guide

Guide: Här hittar du Stockholms bästa gelato