Duger Sveriges bästa gelato åt en italienare? – Allt om Stockholm
Chokladen smakar bäst, säger Carlo Barsotti.
Chokladen smakar bäst, säger Carlo Barsotti.

Duger Sveriges bästa gelato åt en italienare?

Kafé 

Om någon vet hur en god gelato ska smaka är det väl en italienare. Vi ringde upp Carlo Barsotti, skådespelare, regissör och frontfigur för den svenska slow food-rörelsen, som hängde med och smakade gelato hos Ett Bageri – årets vinnare av Glass SM – på Östermalm.

ANNONS

– Man kan komma från Sverige eller Japan, man behöver inte vara italienare för att ska vara bra. Det viktiga är att använda bra råvaror och att man lär sig att göra det rätt. Man ska vara försiktig med sötma, säger Carlo Barsotti i bilen på väg till Ett bageri.

Innan flytten till Sverige 1968 hade han hunnit med att äta en hel del gelato i Italien. Det är bra överallt, men den absolut bästa gelaton har han smakat på Sicilien nära vulkanen Etna och i Veneto, i norra Italien.

Det är också där Carlo Barsotti har lärt sig av en italiensk glassmästare att man kan bedöma hur duktiga ett ställe är på gelato baserat på två grundsmaker: crema (vanilj) och hasselnöt.

– Om de är bra betyder det att de kan göra gelato. Sedan är det ju en smakfråga, säger Carlo.


Guide: Här hittar du Stockholms bästa gelato


Två smakrika gelato – och en besvikelse

Den senare är för övrigt Carlos egen absoluta favorit, därför blir han besviken när det visar sig att hasselnötsgelato inte ingår i dagens gelatoutbud på Ett bageri.

Men Carlo smakar sig ändå igenom alla sex smakerna.

– Chokladen är absolut den bästa. Konsistensen är väldigt viktig. Den är mest kompakt och smakrik, det betyder att de har använt bra kakao. Hallonsorbeten är också bra. Den har mycket smak, säger Carlo Barsotti.

– Den enda som är lite svag är vaniljen. Den smakar inte så mycket.

”Köp våffelstrutar”

Han tycker också att Ett bageri kan jobba lite mer på presentationen.

– Det är bra kvalitet, då borde de presentera den så att det inte ser ut som industriglass. När du kommer in här får du ingen impuls att du måste ha glass.

Och införskaffa våffelstrutar.

– För mig smakar det bäst när man får slicka på glassen, då kommer smaken direkt. Plastskeden förstör. Det blir inte spännande.

Våra bästa helgtips direkt 
i mejlen – varje fredag!

Fler liknande artiklar

Kafé

Här finns nya glasstrenden: öl och dill

Förra veckan öppnade Fridas bakverk på Hantverkargatan
Kafé

Laktosfritt på stans nya bageri

Café Pascal öppnar nytt på Södermalm
Kafé

Prisbelönt kafé tar över Urban Delis bageri

Kafé

Efter gelatoguiden: Här är läsarnas egna tips

Kafé

Här svalkar du dig med amerikanskt trendkaffe

Reporter Sandra Eriksson har ätit sig igenom Stockholms gelato-ställen
Guide

Guide: Här hittar du Stockholms bästa gelato