Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Här käkar du middag – mitt i natten

Cadierbaren på Grand Hotel
Cadierbaren 23.30: Reporter Johan Thornton satsa på supé i  stället för att stupa, i säng.

Hur kontinentala är Stockholms så kallade kontinentala krogvanor?
Allt om Stockholms Johan Thornton gick ut i natten för att se var och hur du kan äta bra mat riktigt sent.

ANNONS

Du kliver ut i den sena Stockholmsnatten och trycker hakan mot bröstet för att slippa snålblåsten när du känner det familjära hugget i magen. Du har sett en pjäs, en film, spelat tv-spel eller kanske bara jobbat sent och nu vill du äta något annat än Donken (inget fel med det)

Då är frågan: var? Visst har våra krogvanor ändrats radikalt de senaste åren men Stockholm är fortfarande ingen stad där du trillar in på vilket krog som helst efter elva på kvällen och beställer a la carte. Och kan du göra det är det mer regel än undantag att restaurangen ligger i närheten av Stureplan.

Det känns som att
vi i Stockholm jobbar
mer och senare och
då äter vi också ute
mer och senare

Mattias Ekström

Fakta

Middag vid midnatt

Såklart ska du inte behöva gå hungrig på natten, även om du inte är sugen på gatuköksmat. Vi har valt ut några av de restauranger där köken stänger lite senare än vanligt

Grand Hotel Cadierbaren: Förutom en ny meny och nya möbler har Grand Hotels Cadierbar öppet kök ända fram till 01.30. Burgare, omeletter, grillad sallad eller kaviarstrutar – det är bara att välja. Men smakar det så kostar det. Grands priser är nästan på gränsen till vad som kan kallas rimligt.

Södra Blasieholmshamnen 8

Lydmar:  Efter 00:30 finns en sen meny med sex rätter som inte alls ser så tokig ut. Stående inslag är någon köttbit, en tonfisktartar och något vegetariskt i lokaler som brukar inhysa en bra mix av människor.

Södra Blasieholmshamnen 2

Babette: Vasastansfavorit som l som gjort sig kända för sina pizzor. Innan 00:00 kan du beställa vad du vill från menyn.

Roslagsgatan 6

Café Nizza: Fransk restaurang, med italienskt namn, där du kan slinka in sent för att sätta tänderna i en  full meny. Köket tar sista beställningen 23.00 så Nizza blir en bubblare i sammanhanget.

Åsögatan 171

Sturehof: Klassiker i sammanhanget där nattsuddare och restaurangfolk som slutat för kvällen syns för att äta en bättre middag. Köket stänger 01:00.

Stureplan 2

Riche: Här får du en toast Skagen så länge stället håller öppet men annars håller köket igång till minst 00:00 det samma gäller för Teatergrillen som delar kök m Riche.

Birger Jarlsgatan 4

Spanjorskan: Spansk restaurang med ganska spanska öppentider. Tors-lördag stänger köket 00:00 men det finns en mindre meny som funkar hela vägen fram till stängning.

Nybrogatan 42

Brillo: Östermalmsälskling där köket är öppet till 00:00 onsdag- söndag. Slink in och känn en något yngre och mer avslappnad stämning än övriga Stureplan.

Sturegatan 6

Nytorget 6: Destinationsrestaurang för Östermalmsfolk som vill hänga på söder. Men här käkar du den vanliga menyn fram till 23 då den lilla men naggande goda listan tar över fram till 01: Taco med varmrökt röding kan väl vara värd en omväg.

Nytorget 6

Kasai: Samurajer, geishor och sushi på samma bord. Det blir sällan för sent för lite underhållning vid matbordet och på Kasai kan du beställa käk enda fram tills 00:00 på helgerna, men köket kan fixa rätter efter midnatt också, enligt delägaren Jerry Forsberg.

Linnégatan 18

Calexio: Mexicansk restaurang vägg i vägg med Debaser strand som förutom generöst tilltagna tacos (till ett rimligt pris) också har generösa öppentider. Här kan du beställa bord ända fram till 23.30 och köket jobbar efter de premisserna.

Hornstulls strand 4

Räkan: Göteborg i Stockholm, det vill säga räkor i överflöd. Vanliga menyn gäller till 23.00 men du kan få in en räkmacka till och med 23.30 varje dag.

Vasagatan 23

 

Jobbar sent – äter sent

Ändå svänger jag förbi restaurangen Nytorget 6 en fredagskväll strax innan midnatt. Lokalen är varm och full av helgpeppade människor.  Jag kryssar förbi dem, med axeln först och siktet inställt på två män i 30-åldern som sitter längst in vid ett bord som har direktkontakt med det nattöppna köket. Johan Kornerud och Mattias Ekström håller på att avsluta en femrätters middag och tycker själva att de går ut och äter senare och senare för varje år.

– Det känns som att vi i Stockholm jobbar mer och senare och då äter vi också ute mer och senare på kvällen. Att käka ute blir också en belöning på något sätt, säger Mattias.

–  Ställen som inte kan erbjuda mat efter tio kommer att ha svårt att vara med i matchen i framtiden, fortsätter Johan.

Grillad sallad

Kvällen dessförinnan är jag På Grand Hotels Cadierbaren. Sverige har just förlorat mot Bulgarien i fotboll. Men det är inget som märks här. Klockan är strax före tolv på natten och lokalen är halvfull, några äter, andra dricker drinkar. Paret bredvid kan inte sluta ta på varandra. Typiskt hotellbarstämning. En kvinna i tjugofemårsåldern äter en grillad sallad.

– Det är lugnt och skönt, det är därför jag gillar att äta här, säger hon.

Själv tar jag en omelett (och en varm sallad som såg så god ut) och undrar vem som egentligen har råd att käka här bara för att få lite lugn och ro.

Nytorget 6

Klockan är 23.30 och ett stort sällskap unga kvinnor slår sig till bords på Nytorget 6 på Södermalm. Foto: Johan Thornton

Trivs på krogen

Bättre priser (även om det inte handlar om växelpengar) finns en bit bort. Sturehof, Taverna Brillo och Riche som är en dröm för folk med kontinentala vanor. Här finns menyer du kan beställa från fast timmen är sen och en publik som ser ut att trivas på krogen. Kan du tänka dig att beställa mat innan midnatt är Babettes pizzor på Roslagsgatan, en kvarts promenad härifrån ett alternativ, precis som den nyöppnade Spanjorskan på Nybrogatan.

På vägen ut från sistnämnda krog haffar jag en servitris på väg mot köket med en hög mellanstora tallrikar i handen. Jag vill fråga henne om den framvridna mat (och sov)-klockan som gör att vi ger oss ut vid läggdags för att äta middag.

– Nja, vi äter fortfarande rätt tidigt, vid åtta eller nio. Det är mest turister som kommer senare, säger hon och skrattar.

På vägen hem stannar jag på Gyrella, längst ner på Götgatan. Det hårda ljuset är skoningslöst mot trötta ögon, men en bra gyros med tzatziki och pommes frites i ett stekt bröd kostar 69 kronor. Och på helgerna stänger de inte förrän 04.

Sotare på Sturehof

Sturehof är en klassiker i sammanhanget. Här stänger köket först klockan 01.00. Sotare finns bland annat på menyn. Foto: PRESSBILD

Stockholm, Sverige