Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide

Här käkar du tvårätters för åtta spänn

Tennstopet serverar dåtidens mat för dåtidens priser. Bland annat står doppsko på menyn.
Tennstopet serverar dåtidens mat för dåtidens priser. Bland annat står doppsko på menyn.

Doppsko, lerpottasill och änglamat – det är några av rätterna på menyn när Tennstopets 150 årsjubileum ska firas. Priserna? 5 kronor för en varmrätt, 3 kronor för en dessert.

För 150 år sedan slog Tennstopet för första gången upp portarna i Stockholm. På den tiden låg krogen i Klarakvarteren, men i samband med ett omfattande rivningsarbete i city flyttade man år 1965 in i de befintliga lokalerna på Dalagatan.

Kolbulle och sjuskinnsgröt på menyn

Den 25-29 september är det dags för jubileumsfirande. Då kan du bege dig till Tennstopet för att äta en meny som ska ta dig tillbaka till Klarakvarterens kullerstensgator, både vad gäller rätter och priser.

Menyn, som bland annat innefattar kolbulle med lingon, paltbröd med fläsk och vitsås samt sjuskinnsgröt, har tagits fram av köksmästaren Micke Schedin.

Gör stan – som om det vore 1917

Två rätter för åtta kronor

Rätterna är plockade från Tennstopets gamla menyer, från olika epoker.

– Vi har tolkat rätterna som en hyllning till den tid som varit. Det kanske får gäster att återupptäcka maträtter de inte ätit på många år och våra yngre gäster kan få upptäcka någonting som man kanske hört talas om men aldrig provat, säger Micke Schedin i en kommentar.

Rätterna är av något mindre storlek och gästerna rekommenderas att beställa två-tre stycken, men vad gör det när en varmrätt går loss på 5 kronor och en dessert landar på 3 kronor?

Hon gör stans sötaste meny

Fakta

Tennstopets 150 årsjubileums-meny

Menyn kommer att serveras den 25 – 29 september mellan kl. 14.00 – 16.30. Det finns utrymme för 120 personer per dag och platser bokas endast via mail eller telefon. Ett visst antal drop-in platser kommer finnas tillgängliga i puben.

Varmrätter – 5 kr

Doppsko (gräddstuvad pytt i panna)
Köttsoppa med klimp – soppan består av nötkött, palsternacka, kålrot, purjolök, potatis och rotselleri. Klimp är gjort på mjölk, mjöl, ägg och salt.
Paltbröd med fläsk och vitsås  – paltbröd är gjort på grisblod, rågmjöl, vetemjöl, sirap, jäst och salt.
Lerpottasill  – matjessill som serveras med hackat ägg, gräslök och potatis med hett brynt smör som serverar ljummen.
Kroppkakor – blandning av ägg, potatis, potatismjöl och salt. Dessa fylls med en duxelle av kantareller och lök och kokas i salt vatten. Vid servering steks kroppkakorna i smör och serveras med lingon.
Kolbulle med lingon – en slags fläskpannkaka som innehåller fläsk, vatten, ister och salt.

Dessert – 3 kr
Filbunke – en fet mjölk som syras, och serveras med färska bär och krossade drömmar (kakan alltså).
Änglamat – vispad grädde som smaksätts med körsbärslikör och varvas med inkokta körsbär och pepparkakscrumble.
Sjuskinnsgröt –  risgrynsgröt med socker, smör, sötmandel och kanel som varvas i en plåt och gräddas i ugn. Den serveras med en saftsås på björnbär.

Tennstopet, Dalagatan, Stockholm, Sverige