Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide

Klassisk korvkiosk får pris av akademien

Inga Fortkord och Caroline Gustafsson på Östermalms Korvkiosk.
Inga Fortkord och dottern Caroline Gustafsson på Östermalms Korvspecialist.

Östermalms Korvspecialist har funnits i decennier. Nu prisas lådan med Korvakademiens pris Årets korvkiosk 2019.
– Det känns väldigt roligt, säger Caroline Gustafsson som är andra generationen att driva kiosken.

– En dubbel kabanoss, tack.

Klockan har knappt passerat elva när dagens första kund dyker upp utanför Östermalms Korvspecialist.

Inga Fortkord slänger på två korvar på grillen medan dottern Caroline Gustafsson plockar fram brödet. Här grillas korvarna efter beställning och serveras i hembakat franskt bröd med hemgjorda såser och surkål.

En dubbel kabanoss är den vanligaste lunchbeställningen. Foto: Sandra Eriksson

En dubbel kabanoss är den vanligaste lunchbeställningen. Foto: Sandra Eriksson

Familjeföretag sedan 1992

– Dubbel kabanoss är den populäraste lunchbeställningen, säger Caroline.

Hon har jobbat inom familjeföretaget sedan 2005, året efter hon tog studenten. Men korvarna har lockat korvsugna stockholmare, såväl som turister, till Nybrogatan 57 ända sedan Inga och ex-maken Bruno Fortkord startade kiosken ihop 1992.

– Det blir väl korv härifrån någon gång i månaden i alla fall, säger kunden Robert Jansson som bor på Gärdet men jobbar i närheten.

Rivningsprotesten

Han är inte ensam, det vittnar de långa lunchköerna om. Ännu längre var protestlistan från 2008 när Gatukontoret hotade med rivning av Östermalms Korvspecialist – när en elcentral under Nybrogatan skulle renoveras.

Tack vare de över 1000 namnunderskrifterna – där bland annat bokförläggaren Albert Bonniers och McCann-bossen Michael Storåkers signaturer ingick – blev den kvar, enligt en artikel i Dagens Industri.

Tur var väl det så att den populära kiosken nu kan ta emot med Korvakademiens pris Årets korvkiosk 2019 på Korvfestivalen den 8 mars.

Östermalms Korvspecialist har legat på Nybrogatan 57 sedan 1992. Foto: Sandra Eriksson

Östermalms Korvspecialist har legat på Nybrogatan 57 sedan 1992. Foto: Sandra Eriksson

Hemgjorda såserna är hemligheten

– Det känns väldigt roligt. Det var på tiden, säger Caroline Gustafsson och skrattar.

Vad är hemligheten bakom era korvar? 

– Jag tror att det är våra hemgjorda såser. Det är många som försökt kopiera dem, men ingen lyckas riktigt, säger hon.

Den som vill smaka såserna får helt enkelt bege sig till Östermalm – eller till Södermalm där filialen Brunos korvbar finns sedan drygt två år tillbaka.

Vill göra franchise av korvkiosken

Åtminstone än så länge, för inom kort planerar Caroline Gustafsson att göra franchiseföretag av familjens korvkoncept.

– Vi börjar nog med Stockholm men sen är förhoppningen att bli nationella.

Fakta

Årets korvkiosk 2019: Östermalms Korvspecialist

Juryns motivering

”Detta är en del av stadsbilden, en karakteristisk vy som funnits mitt i den vardagliga stressen i decennier. Det är korvälskarens paradis, vilket avslöjas av den dagligen långt ringlande lunchkön. Här hittar alla olika smakintressen sina favoriter. Här finns all världens korvar med alla sina tillbehör. Här återfinns en dubbel kabanoss med den för stamkunderna berömda hohhoj-såsen och hela vägen till thüringer med surkål. Här är korvkunderna i centrum och servicen präglas av korvmadamernas och dito gubbarnas kärlek till alla sina korvar och tillbehör.”

Källa: Korvakademien
Östermalms Korvspecialist, Nybrogatan, Stockholm, Sverige