Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Din bästa Stockholmsguide

Klassisk Vasastadskrog satsar på egen opera

Wasahof producerar för första gången en egen opera.
Wasahof producerar för första gången en egen opera.

Under 40 års tid har Wasahof bjudit på operasång till skaldjuren. Nu producerar krogen för första gången en egen opera.
– Det är roligt att testa och sjösätta ett nytt koncept, säger Staffan Liljas som har producerat den.

Den anrika restaurangen Wasahof på Dalagatan 46, som har legat på samma adress i över hundra år, har sedan 40 år tillbaka arrangerat operakvällar.

– Familjen som äger restaurangen är väldigt intresserad av klassisk musik och kultur generellt. Sedan två och ett halvt år har det varit mitt jobb att se till att det kommer operasångare varje lördag, säger krogens konstnärliga ledare Staffan Liljas.

Efter att Wasahof i höstas byggde till en festvåning i källaren, med scen och piano, väcktes tankarna om att göra något nytt.

Nu är Staffan Liljas med och tar operakvällarna ett steg längre med en egen opera, som en del av ett nytt middagskoncept: En 25 minuter lång föreställning som serveras mellan huvudrätten och efterrätten.

Nytolkning av Menottis The Telephone i festvåningen

Valet av opera föll på Gian Carlo Menottis komiska enaktare The Telephone som framförs i en nytolkning på svenska som Mobilen.

– Över vintern så översatte jag verket och uppdaterade det. Det skrevs på 40-talet och handlar om hur folk då blev väldigt upptagna av sina telefoner, för det var en ny teknologi då, så jag har uppdaterat den för att handla om vår tid och hur upptagna vi är med mobiltelefonerna, säger Staffan Liljas.

I föreställningen får åskådarna följa Bengt som ska fria till sin flickvän Lena men hindras av sin egen tafatthet och Lenas mobil som ständigt ringer och avbryter honom.

Lena spelas av sopransångerskan Lona Mohr Villadsen och Bengt av Staffan Liljas själv. Han gick ut Operahögskolan 2012 och har sedan dess jobbat som frilansande operasångare.

– Jag kom in på operahögskolan när jag var 37 år. Jag har jobbat inom IT tidigare men bytte karriär ganska sent i livet.

Medverkar gör även Lotta Larsson på piano och Patrik Bergner som regissör.

Lyckat genrep

Trots att planeringen har pågått sedan i höstas känner Staffan Liljas inte någon särskild nervositet inför premiärföreställningen. Gårdagens genrep inför en liten publik var uppskattat, berättar han.

– Och mest tycker jag att det är roligt att testa och sjösätta ett nytt koncept och att få se det landa. Anledningen till att man är operasångare är att man älskar att stå på scen, så det ska bara bli roligt. Precis innan man går på kommer man såklart att få ett adrenalinpåslag. Men jag känner ingen nervositet för att det inte ska bli bra. Det känner jag mig trygg i.

Få biljetter kvar till föreställningarna i mars

Hittills är tre föreställningar, med plats för 40 gäster per kväll, planerade. Premiären är onsdagen den 8 mars klockan 18.30, veckan därpå spelas operan samma klockslag på tisdagen och torsdagen (14 och 16 mars).

Till premiärföreställningen finns i skrivande stund endast tio biljetter kvar, den andra är slutsåld, och till den sista föreställningen finns fem biljetter kvar att slåss om. Men Staffan Liljas utesluter inte fler speldatum framöver.

– Eftersom det har sålt så bra nu kan det hända att vi bestämmer oss för att köra några föreställningar till i april.

Dalagatan 46, Stockholm, Sverige