Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Tv-konditorer bakom Årstas nya bageri och konditori

Josephine Eriksson, konditor, har öppnat Jospehine Baker Bageri ihop med sin sambo Per Bäckström. Foto: Sandra Eriksson
Josephine Eriksson driver Josephine Baker Bageri ihop med sambon Per Bäckström.

För en vecka sedan slog konditorerna Josephine Eriksson och Per Bäckström upp dörrarna till Josephine Baker Bageri i Årsta. Här satsar de på franska och amerikanska bakverk, surdegsbröd, croissanter och inte minst smörgåsar med sydamerikanska smaker.
– Det har varit min dröm att öppna eget, säger Josephine.

ANNONS

Utanför hörnlokalen intill rondellen på Johanneshovsvägen 139B sitter flera sällskap på uteserveringen till Josephine Baker Bageri. De öppnade för bara en vecka sedan, men har redan lockat till sig en hel del gäster.

– Vi blev helt överrumplade när vi öppnade i fredags. Det var kö här utanför, berättar Jospehine Eriksson som öppnat stället ihop med sambon, konditorn och bagaren Per Bäckström.

Josephine Eriksson, konditor, har öppnat Jospehine Baker Bageri ihop med sin sambo Per Bäckström. Foto: Sandra Eriksson

Josephine Eriksson, konditor, har öppnat Jospehine Baker Bageri ihop med sin sambo Per Bäckström. Foto: Sandra Eriksson

Ville öppna bageri söder om stan

Hon själv började jobba som konditor 2012, efter att ha bytt bana helt från jobbet som undersköterska.

– Jag hade tröttnat på det, så jag några småutbildningar i USA och sedan gick jag på Komvux i ett och ett halvt år. Sedan har jag haft lärlingsplatser, jobbat på Gateau och varit chefskonditor Wienercaféet och NK Art Bakery, säger Josephine.

Men drömmen har alltid varit att öppna eget.

– Från dag ett.

I februari hittade paret, som träffades då de båda jobbade på Wienercaféet, den nybyggda lokalen i Årsta och bestämde sig för att köra.

ANNONS

– Vi har varit på jakt efter lokal väldigt länge, vi hade tur som fick den här. Jag känner till området väldigt väl, så det känns väldigt kul. Vi vill gärna bidra med ett bageri söder om stan, jag tror att folk behöver det.

Vi vill gärna bidra med ett bageri söder om stan, jag tror att folk behöver det.

Josephine Eriksson

Konditori, bageri och bistro

Med hänsyn till rådande restriktioner har de begränsat platserna inomhus till tjugo, sedan får ytterligare tio gäster plats på uteserveringen.

Verksamheten är en kombination av konditori, bageri och bistro.

– Jag tar fram recepten till alla bakelser, det är min starka sida. Min sambo bakar brödet och sedan har vi en bagare och en konditor som hjälper till, säger Jospehine.

Konditoridelen har de inte hunnit få igång riktigt än, men framöver kommer de att ha franska och amerikanska bakverk, som moussebakelser och cupcakes.

Bland annat Josephines egen favorit; citronmarängtårta.

– Det är gott, det är syrligt och det är sött.

Josephine Eriksson, konditor, har öppnat Jospehine Baker Bageri ihop med sin sambo Per Bäckström. Foto: Sandra Eriksson

Jospehine Baker Bageri har både bakverk, bullar, bröd och lunch. Foto: Sandra Eriksson

Lunchsmörgåsar med sydamerikanska smaker

Bageriet fokuserar på surdegsbröd, fruktlimpor och croissanter, med mera.

I bistron kan man bland annat beställa in vegetarisk soppa, olika sallader – och smörgåsar med inspiration hämtad från Sydamerika.

– Den är gjord på källarfranska, flankstek, chimichurri, majonästryffel. Den är inspirerad av Argentina, men sedan har vi försvenskat den lite med sallad och tomat. Folk äter den med bestick, men egentligen ska man ”goffa” i sig den, säger Josephine och skrattar.

Johanneshovsvägen 139b, Årsta, Sverige