Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Ny krog lagar mat på ratade varor

Filip Lundin driver Sopköket.
Filip Lundin driver Sopköket.

Skräpmat får en ny innebörd när Sopköket öppnar restaurang i Söderhallarna. Genom att tillaga mat på råvaror som annars skulle ha slängts vill krogen minska matsvinnet.
– Oavsett hur hållbar man är så ska maten alltid smaka bra, säger grundaren Filip Lundin.

ANNONS

För två och ett halvt år sedan startade stockholmaren Filip Lundin cateringfirman Sopköket vars huvudmål är att minska svinn av olika slag.

– Med Sopköket såg jag en möjlighet att både ha starka värderingar, minska matsvinnet, skapa jobb, skänka måltider och samtidigt driva det som ett vanligt företag och visa att det går att vara både ideell och vinstdrivande, säger Filip Lundin.

Sedan dess har han serverat thaisoppa (Dagens Sopa) i Rålambshovsparken, samarbetat med Ica Essingen, fått sitt första restauranggodkända kök, haft en rad cateringuppdrag och drivit skolkök i Fryshuset Husby.

Öppnar pop-up-krog i Söderhallarna

Den 27 november är det dags för ett nytt steg när Sopköket öppnar pop-up-restaurang i Söderhallarna.

Maten tillagar de på råvaror som annars skulle ha slängts av olika skäl. Det kan röra sig om allt från skadade förpackningar, till varor som passerat bäst före-datum (men som fortfarande är bra), en zucchini med ett jack på eller ett äpple med färgförändringar.

Minst 50 procent tillagas på räddade råvaror

I dagsläget samarbetar de med Paradisets matbutiker och några Ica-butiker. Målet är att minst 50 procent ska tillagas på räddade råvaror och på menyn finns bland annat soppor, wraps och juicer.

– Sedan blir det troligen tapas av olika slag, eftersom vår kock Joaquin jobbat i kök i Barcelona i tjugo år. Får vi serveringstillstånd kommer vi att göra hemgjord glögg på räddat rödvin, pepparkakor och annat.

Tror du att folk kan bli avskräckta av namnet Sopköket? 

– Alla reagerar på namnet. Vissa hatar det, andra älskar det. Namnet sätter sig på hjärnan och det är positivt. Oavsett hur hållbar man är så ska maten alltid smaka bra.

ANNONS

Hoppas kunna fortsätta driva restaurang

Pop-up-restaurangen blir ett första försök att få Sopköket att fungera som restaurangkoncept. Förhoppningen är att kunna fortsätta driva restaurang därefter.

– Det är otroligt mycket svinn som finns och vi vill vara en av krafterna som minskar det, säger Filip Lundin.

Pop-up-restaurangen har öppet 27 november till 31 december och kommer att ligga i saluhallen bredvid Rotisserie by Melanders.

Fakta

Har minskat matsvinnet med 2,8 ton sedan starten

I Sverige slängs 65 kg ätlig mat per person och år.

Sopköket har sedan 2015 drivit en cateringverksamhet där deras affärsidé är att minska matsvinnet genom att laga mat på råvaror som annars skulle ha slängts.

Sedan starten har Sopköket minskat matsvinnet med 2,8 ton.

Sopkökets pop-up-restaurang kommer att ha öppet 27 november – 31 december.

Söderhallarna, Medborgarplatsen, Stockholm, Sverige