Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Årskrönika: Den gröna tallriksrevolutionen svepte över stan

Prospero på Roslagsgatan och Rådhusbaren på Bergsgatan var årets bästa krogar 2019.
Prospero på Roslagsgatan och Rådhusbaren på Bergsgatan var årets bästa krogar 2019.

Risken när du bara tänker på klimat och svinn är att maten tar stryk. 2019 bevisade krogen Prospero motsatsen med råge.
Restaurangen var allra bäst av de ställen vi testade under året – i sällskap med en riktigt rutinerad krogräv som med en förkärlek för böjträmöbler och fisk fixat en enormt trevlig bar på Kungsholmen.

ANNONS

Från topp till rot, spets till blast eller nose to tail. Allt betyder ungefär samma sak: Under krogåret 2019 snackade kockarna i kör om att ta tillvara på hela råvaran.

Vägen dit måste gå via munnen

Nobelmiddagen lagades enligt den principen och kocken Paul Svensson startade krog baserat på den filosofin. Han underströk också något av det viktigaste för att den gröna tallriksrevolutionen ska funka: ”Vägen dit måste gå via munnen: alltså det måste smaka bra”

När vi summerar alla krogar vi testat 2019 är det en krog som arbetar efter just den idén som stuckit ut i floran av alla fantastiska små och stora krogar. En halvtrappa ner på Roslagsgatan, bland dunkar av hemmafermenterad blast, vin-lådor och inlagda korianderfrön lagade gänget bakom nyöppnade Prospero årets roligaste meny – till ett mer än rimligt pris. Här nere får alla gäster samma meny för att kunna planera inköp och slänga så lite som möjligt.

Om tydligheten är ett vinnande koncept för Prospero, menar rutinerade källarmästaren Alec Crafoord att hans Rådhusbaren gjort succé av motsatt anledning.

Du kan ta en liten rätt, en större middag, ett glas vin – eller en snabb kaffe. Med den enkla filosofin har han skapat en kvartersbar där du slinker in genom ena dörren och ut genom den andra. Femman vi delade ut handlade lika mycket om maten som om stämningen i den lilla hörnlokalen med sina böj-trämöbler.

Men samtidigt som det öppnar en vinbar, ett bageri eller en personlig krog varje vecka, ser det också ut att knaka lite i fogarna. Överetableringen som vi stockholmare bidragit till genom att i större utsträckning leva våra liv på krogen gör också att vissa ställen, efter hot om högre ränta och sämre konjunktur, ser ut att få färre gäster.

Så gör dig själv och Krogstockholm en tjänst, gå ut och käka i  kväll.

P.S. Symbios, Loén, Pat’s Place, Schmaltz och Madam förtjänar alla ett hedersomnämnande bland krogar som du bara måste äta på, om du inte redan gjort det!

ANNONS
Fakta

Tre krognyheter som välte internet:

 1. Sandhäxans matiga mackor Har 2019 varit Erik ”Jerka” Johanssons år? Eget program på tv, succé i serien Bonusfamiljen och en omåttligt populär smörgåskrog. Artikeln om Sandhäxan, som stället lite putslustigt heter var en av årets mest lästa artiklar på alltomstockholm.se. Trots all publicitet uppstod ett missförstånd om uttrycket ”Demokratiska mackor” vilket ledde till Jerka, via en intervju i Nöjesguiden, lät det vara känt att Allt om Stockholms krogredaktör inte var välkommen på hans Sandhäxa. Därför har vi inte kunnat skriva mer. Men mackorna ser goda ut på Instagram.

  Erik ”Jerka” Johansson.

  Erik ”Jerka” Johansson. Foto: Johan Thornton

 2. Riktigt gamla menyer Berns firade 75 år genom att servera samma rätter som på 40-talet och Engelen i Gamla stan tittade också bakåt när de slängde in Chicken in a basket på menyn – samma rätt som för 50 år sedan, då krogen öppnade första gången. Gammal mat i all ära – men frågan är hur många som egentligen vill äta de där rätterna i stället för att ge sig i kast med ett Krogstockholm som bara blir bättre för varje år som går.

  Engelen dammade av rätter från 1969. Och Berns Asiatiska firade 75 år genom att återgår till rötterna.

  Engelen dammade av rätter från 1969. Och Berns Asiatiska firade 75 år genom att återgår till rötterna. Foto: Pressbilder

 3. Solen rakt ovanifrån Takterrass-stockholm exploderade sommaren 2019: Vi skulle upp, upp och ut för att njuta av stan Karlsson på taket-style. Vi ville sitta på takbarer, läsa om takbarer och läsa om nya takbarer som var på väg att byggas. Nu när himlen är så mörk att du knappt ser handen framför dig kanske du kan trösta dig med att det finns ännu fler takbarer i Stockholm våren 2020. Skål!

  Clarion Hotel Sign vid centralen var en av många som öppnade takterrass under året.

  Clarion Hotel Sign vid centralen var en av många som öppnade takterrass under året. Foto: Pressbild


 

Stockholm, Sverige