Årskrönika: Den gröna tallriksrevolutionen svepte över stan

Risken när du bara tänker på klimat och svinn är att maten tar stryk. 2019 bevisade krogen Prospero motsatsen med råge.
Restaurangen var allra bäst av de ställen vi testade under året – i sällskap med en riktigt rutinerad krogräv som med en förkärlek för böjträmöbler och fisk fixat en enormt trevlig bar på Kungsholmen.
Från topp till rot, spets till blast eller nose to tail. Allt betyder ungefär samma sak: Under krogåret 2019 snackade kockarna i kör om att ta tillvara på hela råvaran.
Vägen dit måste gå via munnen
Nobelmiddagen lagades enligt den principen och kocken Paul Svensson startade krog baserat på den filosofin. Han underströk också något av det viktigaste för att den gröna tallriksrevolutionen ska funka: ”Vägen dit måste gå via munnen: alltså det måste smaka bra”
När vi summerar alla krogar vi testat 2019 är det en krog som arbetar efter just den idén som stuckit ut i floran av alla fantastiska små och stora krogar. En halvtrappa ner på Roslagsgatan, bland dunkar av hemmafermenterad blast, vin-lådor och inlagda korianderfrön lagade gänget bakom nyöppnade Prospero årets roligaste meny – till ett mer än rimligt pris. Här nere får alla gäster samma meny för att kunna planera inköp och slänga så lite som möjligt.
Om tydligheten är ett vinnande koncept för Prospero, menar rutinerade källarmästaren Alec Crafoord att hans Rådhusbaren gjort succé av motsatt anledning.
Du kan ta en liten rätt, en större middag, ett glas vin – eller en snabb kaffe. Med den enkla filosofin har han skapat en kvartersbar där du slinker in genom ena dörren och ut genom den andra. Femman vi delade ut handlade lika mycket om maten som om stämningen i den lilla hörnlokalen med sina böj-trämöbler.
Men samtidigt som det öppnar en vinbar, ett bageri eller en personlig krog varje vecka, ser det också ut att knaka lite i fogarna. Överetableringen som vi stockholmare bidragit till genom att i större utsträckning leva våra liv på krogen gör också att vissa ställen, efter hot om högre ränta och sämre konjunktur, ser ut att få färre gäster.
Så gör dig själv och Krogstockholm en tjänst, gå ut och käka i kväll.
P.S. Symbios, Loén, Pat’s Place, Schmaltz och Madam förtjänar alla ett hedersomnämnande bland krogar som du bara måste äta på, om du inte redan gjort det!