Berns Asiatiska firas med 75 år gammal meny

Jonglörer i köket. Kockar som högg varandra med kniv. De första åren var dramatiska när stans första kinakrog öppnade.
Nu firar Berns Asiatiska 75 år och återgår till rötterna.
I år fyller Berns Asiatiska 75 år. Det firar restaurangen genom att sätta ihop en meny inspirerad av de rätter som serveras här från första början.
5 februari, som dessutom är samma dag som vi kliver in i Grisens år enligt kinesisk tideräkning, slänger Berns upp en jubileumsmeny som bland annat består av pankofriterade rödräkor och biff i chillibeansås. (Läs mer här)
– Maten som serverades här då har nog ganska lite att göra med den mat som sedan tog sig vidare till de typiska kvarterskinakrogarna i landet, säger Berns marknadschef Lina Nordlund.
Jonglörer i köket
Kockar som kunde laga kinesiskt var minst sagt sällsynt i Sverige på 40-talet och direktören på Bernsetablissemanget, Jonas Folcker, var så desperat att han anställde två kinesiska jonglörer som kockar på sin krog. Kockarna som uppträtt på Chinateatern kunde inte återvända hem eftersom vi var mitt i ett brinnande världskrig men fick alltså jobb i köket på stans första kinarestaurang.
Kockar som högg varandra
När freden var ett faktum och jonglörerna åkte hem hämtade Flocker ett par kockar från ett ställe i Berlin så verksamheten kunde få fortsätta. Dessa två kockar använde dock inte bara knivarna för att skära kyckling och hacka vårlök: enligt ryktena högg de även varandra efter ett infekterat svartsjukedrama och till sist fick kinesiska ambassadens kok ta över.
Sedan dess har det rullat på något lugnare och nu i februari är det alltså 75-årsjubileum.
Jubileumsmenyn serveras i drygt 3,5 veckor, hela februari.