Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Berns Asiatiska firas med 75 år gammal meny

Berns Asiatiska firar 75 år
På 40-talet var kinesiskt mat helt nytt i Stockholm.

Jonglörer i köket. Kockar som högg varandra med kniv. De första åren var dramatiska när stans första kinakrog öppnade.
Nu firar Berns Asiatiska 75 år och återgår till rötterna.

ANNONS

I år fyller Berns Asiatiska 75 år. Det firar restaurangen genom att sätta ihop en meny inspirerad av de rätter som serveras här från första början.

5 februari, som dessutom är samma dag som vi kliver in i Grisens år enligt kinesisk tideräkning, slänger Berns upp en jubileumsmeny som bland annat består av pankofriterade rödräkor och biff i chillibeansås. (Läs mer här) 

– Maten som serverades här då har nog ganska lite att göra med den mat som sedan tog sig vidare till de typiska kvarterskinakrogarna i landet, säger Berns marknadschef Lina Nordlund.


Jonglörer i köket

Kockar som kunde laga kinesiskt var minst sagt sällsynt i Sverige på 40-talet och direktören på Bernsetablissemanget, Jonas Folcker, var så desperat att han anställde två kinesiska jonglörer som kockar på sin krog. Kockarna som uppträtt på Chinateatern kunde inte återvända hem eftersom vi var mitt i ett brinnande världskrig men fick alltså jobb i köket på stans första kinarestaurang.

Kockar som högg varandra

När freden var ett faktum och jonglörerna åkte hem hämtade Flocker ett par kockar från ett ställe i Berlin så verksamheten kunde få fortsätta. Dessa två kockar använde dock inte bara knivarna för att skära kyckling och hacka vårlök: enligt ryktena högg de även varandra efter ett infekterat svartsjukedrama och till sist fick kinesiska ambassadens kok ta över.

ANNONS

Sedan dess har det rullat på något lugnare och nu i februari är det alltså 75-årsjubileum.

Jubileumsmenyn serveras i drygt 3,5 veckor, hela februari.

Fakta

Mer nyårsmat

Tako 

I källaren på Birger Jarlsgatan serverar man en upphottad version av fyra små rätter. Mat som har rätt lite med det traditionella nyårsköket, men som ändå ser smarrigt ut. Menyn kostar ungefär 400 kronor.

Adress: Birger Jarlsgatan 27. T-bana Östermalms torg/ Hötorget.

Tong

Hornsgatans succékrog vill också fira grisens år och drar ihop en nyårsmeny med grisen i centrum. För dig som vill prova på kinesiskt sprit som risvin och baiju är detta ett bra tillfälle då kinaexperten Ludvig Sääf kommer och pratar om den kinesiska sponken och sjunga lokala drykesvisor helgen 8-10 februari.

Menyn serveras mellan 5 och 12 februari.

Adress: Hornsgatan 66. T-bana Mariatorget.

Berns Salonger, Näckströmsgatan, Stockholm, Sverige