Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Landets yngsta bryggmästare öppnar bryggerikrog på Östermalm

Hedda Spendrups öppnar hantverksbryggeri på Uggleviksgatan 2
Hedda Spendrup mellan två av de sjutton silverblänkande jästankarna på bryggerikrogen Omaka.

Efter årsskiftet slår bryggerikrogen Omaka upp dörrarna på Östermalm. Bakom projektet står bland andra landets yngsta bryggmästare Hedda Spendrup.
– Här ska vi våga lyfta in ölen i restaurangmiljö, säger hon.

ANNONS

Det nymålade golvet täcks ännu av brunt papper, men de sjutton silverblänkande jästankarna är redan på plats i lokalerna på Uggelviksgatan 2.

Här inne på de 900 kvadratmetrarna pågår bygget av stans nya hantverksbryggeri och krog Omaka för fullt.

Hedda Spendrups öppnar hantverksbryggeri på Uggleviksgatan 2

Omaka ligger på Uggelviksgatan 2 på Östermalm. Foto: Stefan Källstigen

”Kul att få möta gästerna”

– Förr fanns det många bryggerier i stan, men i dag är det rätt ovanligt. Framför allt ska det bli kul att få möta gästerna i lokalen och att testa våra brygder direkt mot dem, säger Hedda Spendrup.

Jag ville ha ett
eget varumärke
att jobba med.

Hedda Spendrup

25-åringen började jobba inom familjeföretaget Spendrups på utvecklingsbryggeriet i Vårby 2014.

Men det var efter att hon utbildat sig till bryggmästare i Berlin året därpå som bryggeriprojektet Omaka föddes.

– Jag ville ha ett eget varumärke att jobba med. Sedan utvecklade det sig till att bli ett eget bolag, bryggeri och restaurang.

ANNONS

Hennes bror Axel Spendrup är också involverad i projektet, med den grafiska utformningen som främsta ansvar.

Ingen klassisk bryggerikrog

Om allt går enligt plan slår Omaka upp dörrarna i början av nästa år och sällar sig till de än så länge få bryggerikrogarna i innerstan.

Jag är rätt trött på
den stilen med burgare,
korv och skäggiga män.

Hedda Spendrup

Vad för sorts mat som kommer att serveras är ännu inte klart, men någon klassisk bryggerikrog blir det inte om Hedda Spendrup får bestämma.

– Jag är rätt trött på den stilen med burgare, korv och skäggiga män. Tanken är att vi ska ha en varmare känsla och härligare stämning.

Och restaurangen och bryggeriet ska hänga ihop med genomtänkta mat- och ölkombinationer, hög kvalitet och bra smaker.

– Här ska vi våga lyfta in ölen i restaurangmiljö. Ölen får ofta inte den platsen på restauranger i dag, utan det är vinet som är fokus.

Hedda Spendrups öppnar hantverksbryggeri på Uggleviksgatan 2

25-åriga Hedda Spendrup är landets yngsta bryggmästare. Foto: Stefan Källstigen

Fakta

Fjärde generationen Spendrup

Namn: Hedda Spendrup.

Född: 1994.

Yrke: Bryggmästare (utbildad i Tyskland på Versuchs- und Lehranstalt für Brauerei in Berlin).

Bakgrund: Fjärde generationen Spendrup. Började jobba som 20-åring på Spendrups, i utvecklingsbryggeriet i huvudkontorets källar i Vårby. Kort därefter bar det av till Tyskland för att utbilda sig till bryggmästare. ”Det är bara en till i släkten som är bryggmästare nu så jag tänkte ändra på det”, har hon sagt i Mitt i Huddinge.

Aktuell: Öppnar bryggerikrogen Omaka på Uggelviksgatan i början av nästa år

Hedda Spendrup rör om i mäsken, Vårby 2014.

Hedda Spendrup rör om i mäsken, Vårby 2014. Foto: Mitt i Huddinge

Spännande ölsmaker

Men du behöver inte vara inbiten öldrickare för att känna dig hemma.

– Omaka är öl som vänder sig till människor som gillar mat och dryck, men som kanske inte riktigt funnit öl som sin dryck. Ölvärlden kan vara ganska exkluderande, jag vill försöka öppna upp den och bjuda in fler, men ändå göra spännande drycker.

Ölvärlden kan vara
ganska exkluderande,
jag vill försöka öppna
upp den och bjuda
in fler.

Hedda Spendrup

Då är det smak före stil som gäller.

– Jag upplever ibland att folk som säger att de inte gillar öl kanske bara har testat en svår stout eller en stor stark, vilket alla kanske inte tycker om. För en del blir det mer tilltalande om man beskriver ölen som söt, syrlig eller fruktig.

Öppnar om några månader

Redan nu har de utvecklat tio olika öl som ska finnas på Omaka, men planen är att byta ut sortimentet då och då.

Förhoppningen är att bryggerikrogen ska fungera som en innovationshub.

– Här kan vi testa saker, som vi kanske inte hade gjort annars, på en mindre crowd, säger Hedda Spendrup.

Omaka öppnar i början av 2020 på Uggelviksgatan 2, Östermalm. 

Uggelviksgatan 2a, Stockholm, Sverige