Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide

Solo Dining– för dig som vill äta helt själv

Ät helt själv med hörlurar runt öronen där en röst guidar dig genom måltiden.
Lyssna på maten istället för på en bordsgranne.

Ensamätande på en ny nivå. På Solo Dining sitter du med andra, fast ändå helt själv.

I dokumentärfilmen The Swedish Theory of Love (2015) slog regissören Erik Gandini fast att vi svenskar är världens mest självständiga folk. Men kanske också det ensammaste.

Och då är det väl klart att vi också ska kunna äta ensamma?

Käka själv, helt själv

Nu vill matpojektet Nuet, hjälpa oss på traven och drar igång popup-konceptet Solo dining, där vi sitter och käkar helt själva, isolerade vid varsitt bord. Som sällskap har matgästerna istället ett par hörlurar med röster som guidar dem genom måltidsupplevelsen; kockar och en bartender som talar om vad som finns på tallriken och varför.

Idén härstammar från buddistiska munkar

Mia Fallenius

 – Tanken med solo dining handlar om att uppleva maten till fullo med hundra procents fokus. Idén härstammar faktiskt från buddistiska munkars sätt att äta avskiljt för att vara fokuserad i stunden, säger Mia Fallenius från AWB, som är ansvarig för Nuets solo dining.

Mat smakar inte bättre tillsammans längre?

– Vi säger inte det. Utan vi vill utforska hur det blir med fullt fokus på maten. Att äta ensam är ju nästan tabubelagt i Sverige, samtidigt som det är en spännande upplevelse. Dessutom är vi är många som är ensamma och detta är ett annorlunda sätt att uppleva mat själv, utan distraktioner. 

Vem tänker ni kommer komma hit och testa?

– Målgruppen är väl lite äldre, medveten målgrupp. 30 och uppåt med ett intresse för mat och dryck. Och det finns ju rätt mycket sådana i Stockholm.

Bakom menyn står kockarna Marion Ringborg och Linn Söderström från Garba.

Solo Dining pågår bara en kväll, 13 mars, på Studio temporär, Kronobergsgatan 9. 

Det rör sig om två sittningar: 16.30 och 20.30. I middagen ingår tre rätter, tre cocktails, fördrink och snacks. Priset är 490 kr

Boka biljett här

Fakta

Motsatsen till delade rätter kring ett gemensamt bord

Nuet har tidigare arrangerat liknande grejer på andra krogar i stan, bland annat att käka helt utan mobilen och att lära sig äta med hjälp av en mindfulness coach. Såhär skriver de i sin programförklaring inför Solo dining.

Att en måltid karaktäriseras av gemenskap och umgänge ses som något positivt. Men vad många glömmer är att detta tar uppmärksamhet från måltidens egentliga syfte. Smakerna, dofterna och upplevelsen en måltid kan erbjuda ska vara i fokus. Syftet är att gästerna ska glömma sina stressiga vardagsliv för en stund och ge sig hän måltiden till etthundra procent utan en distraherande omvärld. NUET Solo dining är motsatsen till senaste årens restaurangtrender med delad mat, delade bord, stressig miljö och dålig akustik. Allt fler lever ensamma men att äta ensam på restaurang är för många fortfarande tabu. Vissa länder har dock kommit längre. I Sydkorea och Japan är det sedan länge socialt accepterat att äta ensam i det offentliga rummet.  

Kronobergsgatan, Stockholm, Sverige