Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Dolda pärlorna för dig som är på jakt efter stans bästa nattamat

Var finns den bästa nattamaten i Stockholm? Vi tog hjälp av Johanna Schneider och läsarna för att vaska fram guldkornen bland korvmojar och restauranger som har öppet efter klubben stängt.
Johanna Schneider, nöjesboss på Trädgården och Under Bron, har en klar favorit i stan: Korv på Maxigrillen vid Medis.

Dansgolvet ska snart tystna och magen skriker av hunger. Över hela stan irrar vilsna nattsuddare runt i jakten på nattöppna kök där de kan stilla suget efter mat. Vart ska de ta vägen?
Vi tog hjälp av Johanna Schneider och läsarna för att vaska fram guldkornen bland korvmojar och restauranger som har öppet efter klubben stängt.

ANNONS

För många år sedan hade jag och en vän som tradition att avsluta utekvällar med korv från grillen på Stureplan. Just där och då smakade nog inget bättre och då ska tilläggas att jag varit vegetarian sedan tio år tillbaka (undantaget dessa enstaka tillfällen på småtimmarna då).

Hur osmakligt ordet fyllekäk än må låta så är det ett faktum att alkohol gör oss hungriga, annars hade det inte varit kö till korvgrillen klockan kvart i fem på morgonen.

Fick du ingen rostad lök,
det måste vi fixa. Den
rostade löken är viktigast!

Johanna Schneider

Men att hitta pärlorna som har öppet till gryningen är inte lätt. Att man serverar nattamat är inget som matställena skyltar med. I stället förpassas nattugglorna till stora kedjor som Max, McDonalds och Burger King.

Inte för att det är något fel på att vilja ha en massproducerad burgare med pommes, men det finns mer därute att välja på.

Maxigrillen är en favorit

Johanna Schneider som bossar på Trädgården och Under Bron har till exempel en klar favorit i stan: Maxigrillen vid Medborgplatsen (Götgatan 47B, Södermalm).

Johanna Schneider, nöjesboss på Trädgården och Under Bron, har en klar favorit i stan: Maxi­grillen vid Medborgplatsen.

Johanna Schneider, nöjesboss på Trädgården och Under Bron, har en klar favorit i stan: Maxi­grillen vid Medborgplatsen. Foto: Hanna Lilja

– Två vegankorvar med senap, mos, grillkrydda och massa rostad lök, säger hon när vi ses på Maxigrillen en fredag för att testa hur maten smakar nyktert.

ANNONS

Jag beställer samma sak, fast med ketchup. Några minuter senare är maten klar.

– Fick du ingen rostad lök, det måste vi fixa. Den rostade löken är viktigast!  säger Johanna Schneider och tar min tallrik för att lösa situationen.

Hon har rätt. Den krispiga löken tillför något visst och stället är klart värt ett besök om du befinner dig i krokarna någon gång mellan klockan 10 och 05 valfri veckodag. Korven är lika god oavsett tid på dygnet – åtminstone enligt Johanna Schneider.

När Johanna Schneider, nattklubbschef på Trädgården och Under Bron, får välja nattamat blir det Maxigrillen på Medborgplatsen. ”Jag är galen i vegokorv”, säger hon.

 ”Jag är galen i vegokorv”, säger Johanna Schneider. Foto: Hanna Lilja

Ett annat ställe som folk tipsar om på Södermalm är det grekiska fastfood-stället Gyrella borta vid Ringen (Götgatan 93, Södermalm). Här hittar du bland annat gyros, kebab och falafel.

De har öppet till 22 de flesta dagar, men utökar tiderna på fredagar och lördagar då köket inte stänger förrän 04.

Klassisk macka från Uruguay

Den som befinner sig på Kungsholmen och inte är ute alltför sent gör rätt i att glida förbi Biljardpalatset på St Eriksgatan 52, Kungsholmen.

”Bästa nattmaten hittar du på det lilla mackstället bredvid Biljardpalatset vid Fridhemsplan!” tipsar en säker källa.

Biljardpalatset har ett eget nattöppet kök. På fredagar och lördagar stänger köket klockan 03.

Biljardpalatset har ett eget nattöppet kök. På fredagar och lördagar stänger köket klockan 03. Foto: Sandra Eriksson

Chivitos, grillade mackor från Uruguay, är Biljardpalatsets specialitet. "Chivitos är det vi är kända för. Men hamburgertallriken och kebaben går också bra", säger David Balseca som jobbar i köket.

”Chivitos är det vi är kända för. Men hamburgertallriken och kebaben går också bra”, säger David Balseca som jobbar i köket. Foto: Sandra Eriksson

Fram till klockan 03 på fredagar och lördagar (klockan 01 resten av veckodagarna) kan du nämligen lägga vantarna på en klassisk macka från Uruguay med pebre (hemmagjord tomatsalsa), aioli, rödlök, tomat, ost och valfritt vego- eller köttalternativ.

Jag drar dit och testar en chivito med halloumi. Den varma mackan är precis sådär flottig som man kan önska av nattamat och den milda vitlökssmaken från ailoin gör sig bra.

– Chivitos är det vi är kända för. Men hamburgertallriken och kebaben går också bra, säger David Balseca som jobbar i köket.

Nattamat: 11 guldkorn som stänger extra sent

En unicorn för pizzaälskare

Ett stenkast bort finns, namnet till trots, även pizza på Sthlm Kebab på St Eriksgatan 30, Kungsholmen. De håller ut ända till 04. Någon renodlad pizzeria i stan -verkar faktiskt inte hålla öppet nattetid, så det här är något av en unicorn för -pizzaälskare.

För de riktigt uthålliga levererar Pascha Deli på Kungsgatan 13 i City stans generösaste öppettider och stänger inte förrän 06 på helgen. Är det nattamat eller tidig frukost? Svårt att avgöra.

Fakta

Sex till ställen som har öppet riktigt sent

 1. Växthuset (Öppet lördagar till kl 03) Varje lördag dukar Växthuset upp för Late Night Dining & Drinking. Mellan klockan 23.30 och 03.00 flyttar köket ut till restaurangen och gästerna får en intim middag med egen kock och DJ. Under kvällen serveras en växtbaserad trerätters meny med matchande dryck. Dessutom erbjuds Södermalms, enligt krogens egen utsago, lyxigaste macka.
  Adress: Hammarby Slussväg 2, Södermalm.
 2. Under Bron (Öppet fredag-lördag till kl 05) Är du hungrig men vill inte lämna dansgolvet? Lugn. På Under Bron serveras också pizza på själva klubben hela natten.
  Adress: Hammarby Slussväg 2, Södermalm.
 3. Kafé Trafiket (Öppet 24/h om dygnet) På väg hem från Slakthusområdet finns inte många nattöppna kök att tillgå, men inne i biljetthallen vid Gullmarsplan finns åtminstone Trafiket som är öppet varje dag i veckan, dygnet runt. Här finns burgare och kebab för den som inte är kräsen.
  Adress: Gullmarsplan 1, Johanneshov.
 4. Subway (Öppet fredag-lördag till kl 05) Kanske skulle du inte besöka snabbmatskedjan Subway dagtid, men en nattmacka har ju aldrig suttit fel. Bröd, ost, massa dressing och sallad (plus kryddig salami eller annat för köttätare) måste mätta även den hungrigaste av nattsuddare.
  Adress: Sturegatan 3, Östermalm.
 5. Café 60 (Öppet fredag-lördag till kl 02) Tar du en relativt tidig kväll och blir sugen på sötsaker kan du knata förbi det här nattöppna kaféet ett stenkast från Hötorget och inta en gigantisk bulle och en kopp te.
  Adress: Sveavägen 60, City
 6. Stora T Kolgrill & Kebab (Mån-tors till kl 04, fre-lör till kl 05) Här ligger fokus främst på turkiska grillrätter som lammfärs- och kycklingspett med tsatsiki, men det finns även kebab, falafel, halloumitallrik och hamburgare.
  Adress: Långholmsgatan 32, Södermalm.

 


 

Fakta

Hej! Sofia Antonsson, dietist.

Varför blir man sugen på skräpmat när man druckit alkohol?

Sofia Antonsson, legitimerad dietist på BellyBalance.

Sofia Antonsson, legitimerad dietist på BellyBalance. Foto: Pressbild

– Det är inte helt klargjort vad som orsakar suget på skräpmat efter att man druckit. Det finns olika teorier. En av de senaste är att alkoholen aktiverar samma neuroner i hjärnan som de som aktiveras vid svält. Kroppen tolkar det alltså som akut energibrist och då är fett och socker ofta det man blir sugen på.

Många upplever att nattamat hjälper mot bakfylla, stämmer det?

– Nedbrytning av alkohol är en energikrävande process. Att äta något på natten kan minska energibristen -dagen efter. 

Vilken är den bästa maten för att motverka bakfyllan?

– Ät för det första ordentligt innan du börjar dricka. Tänk inte att du sparar kalorier, eller pengar för den delen, genom att inte äta innan du börjar dricka. Vanlig mat är bäst att grunda med. Drick sedan vatten under kvällen och när du kommer hem, för att minska uttorkningen.

– Den bästa maten dagen efter är nog den du är sugen på eftersom suget även är sammankopplat med känslor. Det är dock bra att tänka på att inte vräka i sig, eftersom det kan göra att man blir mer illamående, så ät långsamt och känn efter vad kroppen vill ha. 


Var käkar du efter en kväll på krogen?

"Jag pratade med en vän om det här om dagen! Det är dåligt utbud av natta­mat i Stockholm och det är svårt att hitta bra ställen. Men jag brukar gå till Kebabkungen på Götgatan 84, de har allt möjligt. Där beställer jag deras falafel, den är hemlagad och skitgod!", säger Christian Ahlm, 33, som jobbar inom LSS personlig assistans.
"På Amidas kolgrill på Folkunga­gatan 76 serveras den bästa shish­kebaben. Jag är där 1–2 gånger i veckan!" säger Maula Syed, 37, som ska utbilda sig till rörmokare.
"Max har den bästa nattmaten. Jag äter inte så mycket kött och de har ett bra utbud av vegetariska hamburgare", säger Martina Söderlund, 32, servitris.
Maxi Grillen, Götgatan, Stockholm, Sverige