Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Corona-kris på stans restauranger – krogjätte varslar folk

Nicola Perelli har velat öppna en restaurang med pinsa i fyra år – nu har det äntligen blivit verklighet.
Nicola Perrelli är en av krögarna som har märkt hur gästerna stannat hemma i veckan.

Flera krogar vittnar om hur antalet besökare rasar när smittspridningen eskalerar. Stureplansgruppen varslar nu folk för att säkra verksamheten.
– Just nu arbetar vi med en plan för att säkra företagets överlevnad, säger Vimal Kovac, Stureplansgruppens VD.

ANNONS

I Stureplansgruppen ingår en större grupp restauranger, barer, nattklubbar och hotell. Nu går företaget ut med att de kommer varsla, som följd av att minskningen av besökare.

Stureplansgruppen har 3000 anställda och är därför ett av landets största företag inom besöksnäring.

– Läget är kritiskt och vi har dramatiska tapp utan historisk liknelse. Just nu arbetar vi med en plan för att säkra företagets överlevnad, säger Vimal Kovac, VD, Stureplansgruppen i ett pressmeddelande.

Stureplangruppen skriver att de i dagsläget inte vet hur stora nedskärningarna kommer att bli.

Vi behöver omgående se statliga insatser för att rädda besöksnäringen, säger Jennica Jonsson, Vice VD för Stureplansgruppen i pressmeddelandet.

Kommer få konsekvenser en lång tid framöver

– Vi ser en accelererande nedgång i antalet besökare på våra restauranger, framför allt större sällskap. På event- och hotellsidan är nedgången dramatisk. Vi ser dels avbokningar och dels mycket få framtida bokningar. Oavsett hur det utvecklar sig kommer det här få konsekvenser en lång tid framöver.

ANNONS

Vad gäller Stureplansgruppens nattklubbar uppger hon även att det nya beslutet om att stoppa sammankomster med mer än 500 personer att påverka verksamheten.

– Exakt hur, och därmed hur vi kommer få förhålla oss till detta, är en fråga som vi just nu jobbar med att reda ut, skriver hon i ett mail till Allt om Stockholm på onsdagskvällen. 

Rent spekulationsmässigt tror jag att det är värst för de asiatiska och italienska krogarna

Josephine Pagmar

”Stötta stans krögare – köp hämtmat, inte toapapper”

Tappat 30 procent av matgästerna

Även driftchefen på Östermalmskrogen East, som ingår i Brassieriegruppen, vittnar om färre matgäster de senaste dagarna.

– Absolut märker vi en minskning, det är ett ja på den frågan. Sedan förra veckan har vi säkert tappat 30 procent, säger Josephine Pagmar.

Under lunchserveringen, då många företag vanligtvis brukar gå ut på affärsmöten, är det särskilt märkbart. Samtidigt har de sett en måttlig ökning vad gäller försäljningen av takeaway, fler tycks alltså välja att köpa hem sin mat istället för äta den på allmän plats i dessa corona-tider.

– Rent spekulationsmässigt tror jag att det är värst för de asiatiska och italienska krogarna. Vi har i alla fall drabbats hårt, vi har ganska många platser att fylla också, säger hon.

”Kaos i restaurangbranschen”

Krögaren Nicola Perrelli öppnade den italienska krogen Al Taglio i City för några veckor sedan. När vi ringer upp honom på onsdagen för att fråga om hur corona-viruset påverkar importen av italienska råvaror berättar han att antalet restauranggäster rasat efter helgen.

– Det är kaos i restaurangbranschen. Förra veckan hade vi hundra gäster på lunchen på det här lilla stället, men i måndags tvärdog det och igår var det likadant.

Inne på Centralstationen är det också färre människor än vanligt, uppger han. Vad gäller importen av italienska produkter har krögaren sitt på det torra ett tag till då lagret fylldes upp i slutet av december, men vad som händer sedan är oklart.

– Jag ska prata med mina importörer, säger Nicola Perrelli.

Håller öppet som vanligt

Christian Olsson som står bakom koncernen Stockholms Krogbolag upplever än så länge inte samma sak.

– Vi har hittills inte märkt någon skillnad på våra krogar i stan. Och vi stockholmare älskar ju att gå ut och äta och dricka gott med familj och vänner så vi håller öppet som vanligt.

Koncernen driver restauranger som Tako, Vassa Eggen, Kommendören, Tennstopet och Haga Bottega i Stockholm.

– Hur det blir framöver är förstås omöjligt att sia om men vi hoppas, som alla andra, att vi snart är igenom den här situationen som påverkar så många människor och företag. 

Antalet bekräftade fall av coronasmittade i Stockholm ökar dagligen. Under tisdagen höjde Folkhälsomyndigheten risken för spridning av covid 19 i Sverige till mycket hög och på onsdagen beslutade regeringen om att stoppa alla allmänna sammankomster med mer än 500 personer på myndighetens inrådan.

Stockholm, Sverige