Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Experten: Stockholms 5 bästa kinakrogar

Ludvig Sääf är expert på kinesisk matkultur.
Ludvig Sääf är kinesisk spritimportör och har varit guide på matresor till Kina.

Ludvig Sääf, expert på Kina i allmänhet och kinesisk mat i synnerhet rekomenderar Stockholms fem bästa kinesiska krogar. Vi åkte ut för att kolla läget.

ANNONS
 1. R Asia Traditionell kinakrog där du måste ta dig längre in i lokalen och be om rätt sorts meny för att få ta del av en helt annan upplevelse än buffé och friterad banan. Orkar du ta det ­steget hamnar du mitt i Kina och kanske till och med får syn på den kinesiska ambassadören, som enligt ryktet brukar käka här. Adress: Postgången 59, Solna.
  Adress: Postgången 59, Solan (T-bana Solna C)

  Sesamnudlar med grönsaker. Långa nudlar symboliserar ett långt liv.

  Sesamnudlar med grönsaker på R Asia. Foto: Anna Z Ek

  Första rätten på nyårsmiddagen är Koushuiji ”munvattnande kyckling”.

  Koushuiji ”munvattnande kyckling”. Foto: Anna Z Ek

 2. Lilla Kina Precis som på R Asia gäller det att veta vad du ska fråga om. Men får du tag i rätt meny finns en äkta sichuanmeny med bland ­annat sjögurka, ankblod, gris­tarmar och komage uppblandat med lite mindre vågade rätter som dumplings och traditionell gurksallad. Krogen uppmanar även sina gäster att inte be om ”fyra små rätter”.
  Adress: S:t Eriksgatan 97, Vasastan (T-bana St: Eriksplan)
 3. China! Är ni ett sällskap på 5–6 personer måste ni försöka boka det runda bordet som går att snurra så att rätterna på ett enkelt sätt kan delas. Maten här kommer från hela ­landet men kanske främst från sichuan.­ Men det serveras också så kallade Palatsrätter, Pekinganka, njure och ­grytor från Manchuriet.
  Adress: Ringvägen 110, Södermalm (T-bana Skanstull)
 4. Eat East Först av allt – skippa den japanska maten som också finns här på lunchen och gå direkt på den kinesiska kvällsmenyn. Här hittar du ett stort utbud av hotpots, sichuan­grytor och soppor. Kocken är från Chengdu och mycket av maten är därifrån – både för den mer avancerade kinamatskäkaren och för dem som trevar lite.
  Adress: Flemminggatan 1, Kungsholmen (T-bana Rådhuset eller T-centralen)

  Reporter Johan Thornton testar gristarmar på Eat East. Till höger: Fisk med surkål och nudlar på samma krog.

  Reporter Johan Thornton testar gristarmar på Eat East. Till höger: Fisk med surkål och nudlar.

 5. Formosa Klassiker som ­legat i Gamla stan sedan 1968. Här blandar man hejvilt från hela landet, men det är ett bra ställe om du vill få ett samlat smakprov på landets matkultur. Här finns dessutom en avsmakningsmeny som serverar nyårsmat från alla de åtta regionala köken.­ Maten serveras i ett vip-rum som kostar 3 800 kronor att hyra (max tio personer).
  Adress: Kornhamnstorg 2, Gamla stan (T-bana Gamla stan).

Nu är det grisens år på krogen

ANNONS


 

Stockholm, Sverige