Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Den förbjudna barrundan – mitt i Stockholm

En resa bakåt i tiden - till en tid då sprit var förbjudet.
En resa bakåt i tiden - till en tid då sprit var förbjudet.
Förbjudet? Ja visst. Men med rätt kontakter kan du få lite sprit innanför västen ändå, här på Apropos.
Förbjudet? Ja visst. Men med rätt kontakter kan du få lite sprit innanför västen ändå.

Förbudstiden i USA, när alkohol inte fick säljas, är ett tacksamt tema för en bar; för allt som är förbjudet är ju lite extra kul.
Här är fyra krogar där du kan festa som om det vore det glada 20-talet:

ANNONS
  1. Melt Vill du gå all in på burleskbaren Melt beställer du Crystal bowls, då får du en skål med alkohol som du sedan dricker ur tekoppar – allt för att spegla 20-talets förbudstid då krogarna använde alternativt porslin för att lura (?) snuten. Vill du i stället dricka din cocktail ur ett vanligt dricksglas går det utmärkt, men drinklistan är även den inspirerad av förbudstiden i USA, då den enda sorts kröka man kunde få tag på måste smugglas in via Kanada eller Sydamerika. Förutom att dricka drinkar finns det mycket att titta på här; inredningen, serveringspersonalen och stämningen är som sagt burlesque. Dessutom kan du prova på att spela burlesque bingo här – en annorlunda upplevelse, minst sagt. Priser: En cocktail går på 159 kronor. Adress: Malmskillnadsgatan 45, City.
  2. Lönnkrogen Varannan fredag kan du gå på lönnkrog i Stockholm. I Scalateaterns källaren spelas djävulens musik (jazz) live och folk kör på med 20-talsinspirerad dans i den ofta knökfulla lokalen. Cavan serveras i dricksglas och fylls till brädden (för det gäller ju att passa på när det går att få tag i något att dricka medan man även här lavjar förbuds­tiden). Priser: Entré 50 kronor. Priserna i baren varierar. Adress: Wallingatan 32, City.
  3. Apropos Den 20-talsinspirerade cocktailbaren Apropos ­huserar på två (små) våningar vid Sankt Eriksplan, med inredning som ser ut att vara från en annan epok – från sammetsfåtöljer till blommiga tapeter. Drink­menyn präglas i sin tur av rom och rye, bourbon och bitters. Priser: Cocktails cirka 150 kronor.Adress: Sankt Eriksplan 5, ­Vasastan.
  4. Swing by Golfbaren För dig som inte bara vill sitta still och hinka i dig drycker finns Swing, minigolfstället i 30-talsstil. Det var på 30-talet som minigolfen föddes i USA, kanske som ett alternativ till att dricka sprit? Även här finns en förbudstidsinspirerad cocktaillista med gindrinkar som Bee’s knees och Colony Cocktail. Så på med tweedkeps, vida byxor eller en bias cut-klänning och dra ut och swinga. Priser: Drinkar cirka 140 kronor. Minigolf 150 kronor per person. Adress: Surbrunnsgatan 46, Vasastan.
  5. BUBBLARE Erlands Gör en tidsresa till 50- och 60-talen och besök denna cocktailbar där allt går
    i vintage­stil. Drinklistan däremot bjuder på en hel del klassiker daterade till tidigt 1900-tal. Varje tisdag och lördag spelas det dessutom levande jazz. Adress: Gästrikegatan 1, Vasastan.

Vi guidar till en krogrunda fylld av förbjuden spritromantik.

Inne på den 20-talsinspirerade cocktailbaren Apropos vid Sankt Eriksplan. Foto: Christian Lärk


Är cocktails för 140 kronor/st inget för dig? Ta en ölrunda i stället!

Stockholm, Sverige