Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Fem krogpärlor till havs

Skärgårdskrogar.
Ta en härlig båttur till någon av skärgårdskrogarna som vi tipsar om!

Stockholms skärgård är som bäst på sommaren. Passa på att njuta av en härlig båtresa till havs och god mat på någon av de många skärgårds­krogarna som finns. Här är våra fem favoriter.

ANNONS

1. Utö Värdshus

Här kan du äta både à la carte och dagens lunch. När vi är på besök blir det bakad torsk, färskpotatis och hollandaisesås; regnbågslax och spätta med rödbetor. Något ordentligt vegetariskt alternativ, som inte är baserat på ägg, har de dock inte men kocken slänger ihop en ordentlig sallad. För den som vill stanna längre har Utö Värdshus både hotell och vandrarhem. Och på ön finns fler restauranger: Mattssons och Båtshaket Ålö. Enligt vår servitris är båda värda ett besök.

Ta dig dit: Med båt eller färja.

Ungefärlig tid från stan: 50 minuter med båt från Årsta Havsbad.

Adress: Präst­backen 22, Utö.

Utö Värdshus.

Utö Värdshus. Här går det att dröja sig kvar i timmar – en perfekt dagsutflykt en solig dag. För den som har mer tid går det även att övernatta på ön. Eller ta en krogrunda – ön har hela fem stycken krogar i varierande storlek. Foto: Christian Johansson


 2. Furusunds Värdshus

Saknar du krogen Fejan som brann ner 2015? Bege dig till hjärtat av Roslagen och Furusunds Värdshus ett stenkast från sundet med utsikt bort mot Ålands hav. Där har nämligen det tidigare krögarparet på Fejan, Malin Jönsson och David Mattsson, tagit över.

Ta dig dit: Med bil eller båt från såväl Skeppsbron som Strömkajen i Stockholm. Samt med buss från både Stockholm och Uppsala, med byte i Norrtälje.

Ungefärlig tid från stan: 2,5 timmar.

ANNONS

Adress: Furusunds strandväg 2, Furusund.


3. Strömma Krog & Kanalbar

Njut av mat och dryck på uteserveringen, bryggan eller i restaurangen (som har ett säsongsbetonat tänk kring huvudråvaran) medan båtarna puttrar förbi i Strömma Kanal.

Ta dig dit: Med bil, buss (SL) från Slussen till hållplats Strömma, eller egen båt.

Ungefärlig tid från stan: 30 minuter.

Adress: Lillströmsuddsvägen 2, Värmdö.


4. Fjäderholmarnas krog

Krogen är en riktigt skärgårdsklassiker nära stan med ett gäng fisk- och skaldjursrätter men även andra annat. På ön finns även fler restauranger och kaféer. Dessutom kan du strosa längs hantverkslängan där du bland annat kan se glasblåsning, besöka krukmakeriet, smedjan och textilhantverksbodarna. Under sommaren hålls också många konserter på öns musikscen.

Ta dig dit: Med båt med Strömma Kanalbolaget.

Ungefärlig tid från stan: 30 minuter.

Adress: Stora Fjäderholmen.


5. Dykarbaren

På Sandhamns egen ångbåtsbrygga ligger skärgårdskrogen Dykarbaren. Här serveras rätter inspirerade av kustområden i Sverige och runt om i världen. Är du sugen på nåt helt annat finns det fler krogar på Sandhamn, som värdshusets restaurang eller Seglarrestaurangen.

Ta dig dit: Med buss från Slussen. Sedan båt, Waxholmsbolaget har regelbundna turer till restaurangen.

Ungefärlig tid från stan: 2 timmar.

Adress: Sandhamn 425, Sandhamn.

Vinden i håret och solen i ansiktet.

Vinden i håret och solen i ansiktet uppe på däck. Foto: Christian Johansson

Stockholm, Sverige