Bästa krogarna i Skärgården – restaurangguide
Skärgårdskrogar.
Ta en härlig båttur till någon av skärgårdskrogarna som vi tipsar om!

Fem krogpärlor till havs

Guide / Krog / Rekommenderat 

Stockholms skärgård är som bäst på sommaren. Passa på att njuta av en härlig båtresa till havs och god mat på någon av de många skärgårds­krogarna som finns. Här är våra fem favoriter.

ANNONS

1. Utö Värdshus

Här kan du äta både à la carte och dagens lunch. När vi är på besök blir det bakad torsk, färskpotatis och hollandaisesås; regnbågslax och spätta med rödbetor. Något ordentligt vegetariskt alternativ, som inte är baserat på ägg, har de dock inte men kocken slänger ihop en ordentlig sallad. För den som vill stanna längre har Utö Värdshus både hotell och vandrarhem. Och på ön finns fler restauranger: Mattssons och Båtshaket Ålö. Enligt vår servitris är båda värda ett besök.

Ta dig dit: Med båt eller färja.

Ungefärlig tid från stan: 50 minuter med båt från Årsta Havsbad.

Adress: Präst­backen 22, Utö.

Utö Värdshus.

Utö Värdshus. Här går det att dröja sig kvar i timmar – en perfekt dagsutflykt en solig dag. För den som har mer tid går det även att övernatta på ön. Eller ta en krogrunda – ön har hela fem stycken krogar i varierande storlek. Foto: Christian Johansson


 2. Furusunds Värdshus

Saknar du krogen Fejan som brann ner 2015? Bege dig till hjärtat av Roslagen och Furusunds Värdshus ett stenkast från sundet med utsikt bort mot Ålands hav. Där har nämligen det tidigare krögarparet på Fejan, Malin Jönsson och David Mattsson, tagit över.

Ta dig dit: Med bil eller båt från såväl Skeppsbron som Strömkajen i Stockholm. Samt med buss från både Stockholm och Uppsala, med byte i Norrtälje.

Ungefärlig tid från stan: 2,5 timmar.

Adress: Furusunds strandväg 2, Furusund.

 


3. Strömma Krog & Kanalbar

Njut av mat och dryck på uteserveringen, bryggan eller i restaurangen (som har ett säsongsbetonat tänk kring huvudråvaran) medan båtarna puttrar förbi i Strömma Kanal.

Ta dig dit: Med bil, buss (SL) från Slussen till hållplats Strömma, eller egen båt.

Ungefärlig tid från stan: 30 minuter.

Adress: Lillströmsuddsvägen 2, Värmdö.

 


MISSADE DU BÅTEN? Ät på land i stället!

Här hittar du våra ­bästa tips på krogarna i stan som ­inte har bordsbokning:


4. Fjäderholmarnas krog

Krogen är en riktigt skärgårdsklassiker nära stan med ett gäng fisk- och skaldjursrätter men även andra annat. På ön finns även fler restauranger och kaféer. Dessutom kan du strosa längs hantverkslängan där du bland annat kan se glasblåsning, besöka krukmakeriet, smedjan och textilhantverksbodarna. Under sommaren hålls också många konserter på öns musikscen.

Ta dig dit: Med båt med Strömma Kanalbolaget.

Ungefärlig tid från stan: 30 minuter.

Adress: Stora Fjäderholmen.

 


5. Dykarbaren

På Sandhamns egen ångbåtsbrygga ligger skärgårdskrogen Dykarbaren. Här serveras rätter inspirerade av kustområden i Sverige och runt om i världen. Är du sugen på nåt helt annat finns det fler krogar på Sandhamn, som värdshusets restaurang eller Seglarrestaurangen.

Ta dig dit: Med buss från Slussen. Sedan båt, Waxholmsbolaget har regelbundna turer till restaurangen.

Ungefärlig tid från stan: 2 timmar.

Adress: Sandhamn 425, Sandhamn.

Vinden i håret och solen i ansiktet.

Vinden i håret och solen i ansiktet uppe på däck. Foto: Christian Johansson

O’hoj! Ta en musik- eller pizzabåt till sjöss

Är du rastlös av dig och behöver göra något på båten kan du alltid satsa på en temakryssning. Här har du tre alternativ:

Blidösundsbolagets Musikbåten erbjuder en helkväll på sjön med mat, dryck och musikuppträdanden från artister inom jazz, visor, pop, blues, soul och rock ­hela sommaren. Några av artisterna som uppträder är Daniel Lemma, ­Ebbot Lundberg, Anders F Rönnblom och Rigmor Gustafsson.

Även M/S Victoria erbjuder en middagskryssning med musikunderhållning på The Live Music Boat, under sommaren bjuds det på musik från bland annat soulsångaren Benke Skogholt och Cotton Club Archipelago Orchestras.

Är du en räkfantast kan du i stället­ satsa på en räkfrossa med klassiska tillbehör ombord på M/S Strömma ­Kanal. Tretimmarsfärden går till Rindö och tillbaka. Är ni några som ­inte äter räkor? På M/S Vindhems räkkryssningar kan du beställa tacofrossa­ för både vegetarianer och köttätare i  stället.

Gillar du pizza bättre kan du i  stället välja en pizzakryssning i regi av Strömma­ längs Stockholm citys ­kajer. Den senare båtfärden varar bara en och en halv timme. Perfekt för att hinna­ få i sig en pizza och njuta av vyn innan det är dags för att gå vidare i Stockholmskvällen.

Våra bästa helgtips direkt 
i mejlen – varje fredag!

Läs fler krogartiklar

Tips på saker att göra i Stockholm i sommar. Allt om Stockholms sommarguider samlade på ett ställe
Guide

Bästa sommarguiderna från Allt om Stockholm

Tyresö slott
Guide

21 sköna utflykter i sommar

Reporter Sandra Eriksson har ätit sig igenom Stockholms gelato-ställen
Guide

Guide: Här hittar du Stockholms bästa gelato

Bar

Bästa barerna för en drink i solnedgången

Bar

Här är de roligaste barerna i stan just nu

Dansa så länge det är lagligt möjligt på något av våra bästa 05-ställen
Guide

Fem klubbar för dig som inte vill gå hem