Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Folkligt när Sayan tar det thailändska köket till Berns

Sayan Isaksson öppnar thaikrog på Berns asiatiska.
Sayan Isaksson tar sig an nya utmaningar på Berns.

Sayan Isaksson har drivit finkrogar i många år. Nu växlar han upp och förvandlar Berns Asiatiska till Isaan, en restaurang med influenser från Thailand.
– Det blir ingen fine dining, men det blir finger licking good, säger han.

ANNONS

Sayan Isaksson byter soffa, går från ett möte till nästa. Det är många som är nyfikna på vad som ska hända efter årsskiftet när Berns Asiatiska förvandlas till thairestaurang.

– Jag visste direkt att det skulle bli thailändsk mat, säger stjärnkocken när vi träffar honom i början av december.

Han är själv född i Thailand, i regionen Isaan som den nya krogen har fått sitt namn efter, men hans professionella intresse för maten därifrån väcktes först för tre år sedan.

– Jag har en dotter som är fem år och även om jag själv är adopterad vill jag gärna visa henne den thailändska matkulturen, var hon kommer ifrån, förklarar Sayan Isaksson.

Sayan Isaksson öppnar thaikrog på Berns asiatiska.

Sayan Isaksson gör om Berns Asiatiska till thairestaurang. Foto: Hanna Lilja

Bygger om klassiska matsalen

Han har jobbat med det nya restaurangprojektet sedan i februari och om ett par månader är det dags att öppna. Innan dess ska matsalen göras om, interiören ska bli mer nedtonad med naturmaterial som trä och sten.

– Vi kommer  att bygga ett öppet kök i matsalen. Och så ska vi lysa upp det vackra taket mer.

Från fine dining till folkligt käk

Totalt kommer det att finnas drygt 160 sittplatser i restaurangen. För Sayan Isaksson, som fram till förra sommaren drev stjärnkrogen Esperanto, samt systerrestaurangerna Imouto och Shibumi, blir det en rejäl uppväxling vad gäller antalet gäster.

ANNONS

– Det är en utmaning med något så stort. Med en finkrog jobbar man hela tiden med att optimera detaljerna, från maten, till musiken och porslinet. De erfarenheterna tar man med sig, men vi kommer inte lägga saker med pincett här. Det blir ingen fine dining, men det blir finger licking good, säger han och ler.

Det blir ingen fine dining, men det blir finger licking good

Sayan Isaksson

Sayan Isaksson öppnar thaikrog på Berns asiatiska.

Bland annat kommer man att servera thailändsk fermenterad korv. Här får den hänga och lufttorka i tre månader. Foto: Hanna Lilja

Thailändsk fiction

Maten ska vara en fri tolkning av det thailändska köket – eller thailändsk fiction som stjärnkocken själv kallar det. Han vill visa den rika matkulturen som Isaan, Thailands fattigaste region, har att erbjuda.

– Det är imponerande, säger Sayan Isaksson.

Som exempel på en av de typiska rätterna som kommer att serveras nämner han Som Tam, en klassisk papayasallad, där han kommer att använda svenska råvaror som kålrot istället för papaya.

För att minska importen av andra råvaror som det är stor åtgång på, som koriander och citrongräs, ska restaurangen jobba med lokala odlare i närområdet.

Sayan Isaksson öppnar thaikrog på Berns asiatiska.

Sayan Isaksson visar upp den nya grillen i köket. Foto: Hanna Lilja

Brunchbuffé i ny tappning

– Matlagningen ska också vara analog. Mycket kommer att grillas över öppen eld, säger han och visar upp grillen som de har installerat i köket.

För den som var orolig för att den klassiska brunchbuffén skulle försvinna kan vi avslöja att den blir kvar, men exakt vad som bjuds är inte bestämt än.

– Det lutar åt thailändsk streetfood, mer som i Bangkok, avslöjar kocken.

Isaan öppnar den 17 januari 2020, men det går att boka bord redan nu. 

Berns Hotel, Näckströmsgatan, Stockholm, Sverige