Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Frukost, lunch och hållbara idéer på nya Restauranglabbets meny

Restauranglabbet, Johan Gottberg, Maria von Euler, Elin Abbevik, Stefan Eriksson
Johan Gottberg, Elin Abbevik, Stefan Eriksson och Maria von Euler.

Två kockar, två designers, en expert på nya hållbara material och en ekonom. Det är gänget bakom stans nya krog Restauranglabbet – som utöver frukost och lunch serverar hållbara idéer.

ANNONS

Renoveringen pågår för fullt i den rymliga lokalen ett stenkast från Tekniska Högskolan på Östermalm där Restauranglabbet slår upp dörrarna i början av september.

Bakom krogen, som har plats för 120 gäster, står designduon Maria von Euler, Elin Abbevik, kockarna Johan Gottberg och Stefan Eriksson, Anders Breitholtz som är expert på nya hållbara material och cirkulär ekonomi och ekonomen Pascal Granfeldt Saavedra.

Egentligen rör det sig inte bara om en ny restaurang, Restauranglabbet kommer nämligen också att fungera som ett så kallat ”living lab”.

Lunchkrog och innovationsprojekt

Här ska man utöver att servera frukost och lunch undersöka exakt hur hållbart och cirkulärt ett restaurangsystem kan bli.

– Vi kommer att initiera en del testbäddar själva, sådant som vi tycker är viktigt att mäta på och sedan kommer vi att bjuda in företag och forskare som är intresserade av att vara med, säger Maria von Euler.

Och då handlar det inte bara om närodlade råvaror och avfall, utan även vatten, energi, möbler, teknik och logistik ska tas i beräkning.

– Vi ska se vad som faktiskt gör skillnad, det kanske inte är food waste eller vatten, fortsätter hon.

Resultaten ska sedan hjälpa krögare, producenter och leverantörer som vill göra mer i sitt hållbarhetsarbete.

Pris efter vikt

Menyn på restaurangen kommer att variera, men det kommer alltid att finnas potatis (eftersom vi är i Sverige) och någon motsvarighet för de som inte äter potatis, samt grönsaker, såser, fisk, fågel och kött.

ANNONS

Istället för att förbjuda animalier så vill man visa hur man kan uppgradera sin måltid.

– Vi kommer att ha en sjukt bra hummusbar på nordiska råvaror. Sedan kommer vi att försöka introducera grödor och råvaror som producenter vanligtvis slänger. Det finns så mycket blad och annat som man kan laga mat på, säger Stefan Eriksson.

För att minska svinnet betalar gästerna dessutom utifrån vad maten väger. Ett koncept som Johan Gottberg tog fram när han startade den välkända lunchrestaurangen K-märkt 2014.

– Många medelålders män gillade inte det här för de äter ju mer, men det är ju så det funkar när vi köper all annan mat, säger han.

Restauranglabbet öppnar den 3 september på Valhallavägen 79. 

Valhallavägen 79, Stockholm, Sverige