Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide

Gott men trångt på central krog

Det är något visst med järnvägsrestauranger: The Oyster Bar, Le Train Bleu … Gamla Orient­expressen på Centralen kunde inte direkt mäta sig med dem, så det är härligt att någon äntligen tar det på allvar, tycker Gourmand och blir lite glansig i blicken.

Väl inne på Luzette torkar ögonen snabbt. Visserligen är den k-märkta lokalen vackert inredd med mässing, marmor och gamla valv, men trots att det är högt i tak känns det mest trångt.

När de har klämt sig in i ett hörn och fått maten blir han gladare igen.

Gourmands råbiff på gödkalv med konjakskokt lök, cidersenap, äggula och rödbetor (145 kronor) är en stilfull färginjektion på en skärbräda.

– Man blir glad av den. Kul med både rivna, inlagda och friterade rödbetor, men nog tar de över lite väl mycket …

Gladare hade han förmodligen blivit om han lagt på en femma och tagit rökt ren på gratinerat vitlöksbröd med kantareller och pepparrotscrème (150 kronor).

Gourmé fullkomligt lyser. Halstrad pilgrimsmussla med jord­ärtskocksbrandade, svart vintertryffel och körvel är vackert upplagd i ett snäckskal. Överraskande, delikat – och dyrt (210 kronor)!

Plötsligt exploderar ett glas mot marmorgolvet och en kvinnlig gäst får splitter i håret.

– Inte så konstigt när borden står så tätt att servitriserna tvingas åla sig fram, konstaterar Gourmand.

Luzette stoltserar med ett eget rotisserie. Därifrån väljer Gourmand lammstek provencale med rostad vitlökssky, timjan och olivsmör (245 kronor).

– Har lammet försökt begå självmord i såsen, skojar han. Om man hade kunnat se det, så är lammet riktigt fint grillat men det blir för salt med ganska kraftig sälta från både sås och smör.

Ett annat habilt alternativ från den snurrande grillen är marinerad kyckling (195 kronor).

Ingen av rätterna är emellertid riktigt varm.

Även Gourmé satsar på grillat, dock inte rotisserat, men en verklig klassiker: steak frites på hängmörad Charlois-biff med tomatsallad, picklad steklök och béarnaisesås (295 kronor).

– Köttet är makalöst och bearnaisen mycket bra, men de där pommes fritesen du bjöd på från gatuköket senast var godare. De här är för bruna och inte frasiga.

När det är dags för efterrätt är herrarnas två timmar slut och de blir vänligt hänvisade till ett annat – och faktiskt trevligare – bord.

– Jag har så fruktansvärt svårt för den här trenden med tidsbestämda sittningar, säger Gourmé. Det hör hemma på julbord!

Nu är det Gourmands tur att vara klassisk: creme brûlée (90 kronor).

Skeden knäcker det tunna, krispiga sockertäcket och den första milda, krämiga tuggan smälter i munnen.

– Mmm. Om jag blundar är jag på Le Train Bleu.

Gourmés rominkokta persika med mascarponecrème, frystorkade hallon och hallonsorbet (135 kronor) är vacker och väldigt god: söt, syrlig, krämig och fräsch.

– Det här lovar riktigt gott om de bara finslipar en del. Ser redan fram emot att sitta på uteserveringen i vår, säger Gourmé.

Borden står så tätt att servitriserna tvingas åla sig fram.

Fakta

Luzette

Kök: Internationellt med en dragning åt svenskt och franskt.

Miljö: Vackert, modernt brasserie men trångt, trångt mellan borden.

Pris: Varmrätter 185–355 kronor.

Fakta

Foto: Carlos Montecinos