Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Het grill på ny folklig restaurang

Martin Magnusson  vid den argentinska parilla-grillen.
Martin Magnusson vid den argentinska parilla-grillen.

Rutinerade krögare drar igång rökig amerikansk grillrestaurang med inspiration från Köpenhamn.

ANNONS

På fredag 30 augusti drar den nya stora restaurangen på Sveavägen 53 igång. Den rykande färska restaurangen ligger i Jensens Bøfhus gamla lokal som nu förvandlats till en stor matsal i ordets rätta bemärkelse; högt i tak och långa bord i en krog som har plats för 120 sittande gäster.

– Vi vill skapa en enkel, trivsam och generös restaurang, säger krögarna Martin Magnusson och Magnus Bergh.

Högt i tak och långa bord på Folkbaren.

Högt i tak och långa bord på Folkbaren. Foto: Johan Thornton

Från Bøfhus till Kødbyen

Restaurangen ska heta Folkparken och i köket satsar man på grillad och rökt mat. Ett stort rött rökskåp är kökets hjärta tillsammans med en träkollsgrill av argentinsk modell.  Även om man lovar att vegetarianer ska kunna få sitt – rökta rödbetor, friterad krossad potatis, och träkolsgrillad spetskål samsas på menyn med brisket, burgare och grillad fisk – är stället präglat av amerikansk BBQ.

War Pigs kändes
klockrent.

Magnus Bergh

Men inspirationen kommer från Köpenhamn.

– Vi hade varit på olika matresor lite överallt men efter att ha landat i  Köpenhamn och Noma-land några dagar hittade vi till Kødbyen på Vesterbro och en krog som heter War Pigs som kändes helt klockren, säger krögaren Magnus Bergh som ska driva Folkparken ihop med Martin Magnusson.

Magnus Bergh och Martin Magnusson vill ha en öppen stämning dit du ska kunna komma och käka en hel måltid för ungefär 300 kronor.

ANNONS

Magnus Bergh och Martin Magnusson vill ha en öppen stämning dit du ska kunna komma och käka en hel måltid för ungefär 300 kronor. Foto: Johan Thornton

Kött på brickor

War Pigs, som drivs av Mikkellerbryggeriet är också en krog med amerikansk vibb, till och med lite biker-feeling (något dock krögarna inte tagit med sig till Stockholm). Däremot serverar de köttet i stora stycken på rostfria metallbrickor och har integrerat ett bryggeri i verksamheten. Det är ett samarbete med Nya Carnegiebryggeriet som resulterat i ett stort tap room i källaren.

På entréplan, innan du kliver in i själva restaurangen, finns en variant av en grillkiosk där du kan beställa hämtmat utan att behöva gå in.

Traditionellt är det rätt tung mat, men vi vill lätta upp det lite grann med mer lekfulla sidorätter, säger Magnus

Traditionellt är det rätt tung mat, men vi vill lätta upp det lite grann med mer lekfulla sidorätter, säger krögaren Martin Magnusson. Foto: Pressbild

– Det ska vara ett stimmigt vardagsrum där olika rum och våningar har sin prägel, säger krögarna.

Folkparken håller öppet måndag till lördag till sent på kvällen. Under vardagarna serveras lunch från klockan elva från både grillkiosken och restaurangen.

Folkparken, Sveavägen, Stockholm, Sverige