Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide

Här hittar du stans bästa fin-falafel

Fin-falafel
Åtta ambitösa falafelbarer i Stockholm.

Vi äter oss igenom stans ambitösa falafelbarer och konstaterar att Stockholms ­bollar faktiskt kan mäta sig med Malmös. Här guidar vi till åtta grymma ställen att spana in!

Elias foodtruck

Elis foodtruck

Adress: följ på Facebook, de står på olika adresser.

Pris: Falafel med aubergine 80 kronor.

Pitan, som är så där härligt seg, innehåller rödkål, en röra med hackade tomater, friterad aubergine, tahini och fantastiskt krispiga bollar som är krämiga på insidan. En ”guilty pleasure” snarare än en fräsch persilje-och-citron-version.

Tips: Vid lunch är det full rulle och du kan behöva vänta ett tag, vilket blir värre ju närmare vintern vi kommer. Glöm inte heller att plocka med en servett. Du blir kladdig om händerna.

Omdöme: Värd att vänta på.


Kahramane

Kahramane

Adress: Bredholmsgatan 17 (Skärholmen centrum)

Pris: 40 kr.

Allting på, maestro? Vi svarar ja. De nyfriterade bollarna som är bäst i stan enligt mannen bakom kassan, smakar distinkt av vitlök – vilket är trevligt. Brödets helt underbara seghet gör att det håller ihop måltiden igenom. Med även om bollarna är grymma drar den slentrianmässiga gurkan och tomatskivorna drar ner betyget lite.

Tips: Prova Ayran till. Endast tio spänn för den salta yogurtdrycken.

Omdöme: Inte bäst i stan, men ändå  bra, framför allt bra pris.


Falloumi

Falloumi

Adress: Ringvägen 127, Södermalm.

Pris: Fellow Falafel 75 kr.

Segt bröd som håller ihop hela måltiden. Krispiga bollar med krämigt inre och picklade grönsaker som en syrlig kontast till friterad falafelsmet gör detta till en grym matupplevelse.  Att det är en massa rödkål och persilja i pitan gör att måltiden också är en fröjd för ögat.

Tips: Missa inte såserna en är en  myntabomb och den andra en mango-harissabomb. De står på borden på restaurangen.

Omdöme: Fantastisk falafel. Enda plumpen var ett något lojt bemötande vid beställningen.


Malmö

Malmö

Adress: K25, Kungsgatan 25, City.

Pris: Falafelrulle 85 kr (pita finns ej på menyn).

Till skillnad från sina konkurrenter är Malmös falafel inte jättefriterad på utsidan med krämigt inre, utan lite mer chunky. Åtminstone i början, för rullen är så hårt rullad att bollarna degas ihop med resten. Och det är synd för smakerna, som alla finns där någonstans kommer inte fram riktigt. Inte ens om man köper till harissamayo för 15 spänn.

Tips:  De flesta hippa falafelställen i stan serverar den tyska Fritz-colan. Det gör Malmö också, och den passar väldigt bra till maten.

Omdöme: Vi hade hoppats på lite mer från ett ställe som påstår sig ta det bästa från falafelhuvudstaden Malmö och hit till Stockholm.


Falafelbaren

Falafelbaren

Adress: Hornsgatan 39 B, Södermalm.

Pris: Pita original 75 kronor.

Falafeln är lite hårdare friterad än på de andra hippare ställena, men ändå relativt krämig och väldigt god. Bra syrliga grönsaker blandas med frisk gurka. För mer sting, använd såserna som står på bordet. Bland smårätterna finns andra mellanösternfavoriter som shakshuka och foul till ett facilt pris. Brödet håller hela vägen.

Tips: Missa inte den friterade blomkålen du kan beställa till.

Omdöme: Fräsch, krispig och med mycket trevlig service. (Trots att de är tvinga att avvisa många hungriga som doppar in efter 19, då de stänger,är stämningen god.)


Maxos

Maxos

Adress: Scheelegatan 13, Kungsholmen.

Pris: Falafel i pita 75 kronor

Brödet faller sönder precis mot slutet. Men vi förlåter allt efter den här pigga rätten. Krisipiga/krämiga bollar med en gnutta sting och en myntastinn tomat-och gurksallad som blandas med syrade grönsaker och rödkålskrisp.

Tips: Missa inte att de serverar fyra sorters sås till. Den gula som smakar curry är extra spännande.

Omdöme: Vår favorit i hård konkurrens med Falloumi.


Burgerian

Burgerian

Adress: Östgötagatan 27, Södermalm.

Pris: Liten falafel med aubergine 50 kr.

Falafel med choklad någon? Här finns testets överlägset längsta meny; ett tjugotal olika varianter av falafel. Bollarna är krispiga och smakar massor. Och trots att resten, isbergssallad, några inlagda rättikor och lite tomat samt tahini inte är något särskilt, så lyckas ändå Burgerian med helheten. Anledningen är de stoppar ner lite aubergine. Ett enkelt genidrag – fler borde göra det som standard.

Tips: Ägaren ser hård ut, men är supertrevlig. Om du frågar snällt får du veta var hans kikärtor kommer ifrån.

Omdöme: Chosefri, billig och god. Mest prisvärda alternativet på vår lista.


FLFL Levantine kitchen and bar

FLFL Levantine kitchen and bar

Adress: Skånegatan 87, Södermalm.

Pitan är fullproppad och till sist sitter vi med halva måltiden i handflatan. Det är mycket tahini och vitkål (istället för rödkål) som trängs med bollar som dessvärre är lite för degiga och smakerna blir lite för milda. Dessbättre finns det en salladsbar där du kan piffa upp rätten med starka såser och syrade grönsaker, men allt får inte riktigt plats…

Tips:  FLFL serverar en grym lemonana, lika syrlig som söt. En bra pick-me-up helt enkelt.

Omdöme: Ligger lite efter i den extremt hårda konkurrensen. Men det är ändå ett sympatiskt ställe.

Trots att vi är trötta på allt snack om falafeln i Malmö frågade vi tre "skåningar i exil": Var i Stockholm hittar du den bästa falafeln?

Irene Lopez, regissör och animatör: "Falloumi på Ringvägen skulle jag säga, om jag måste välja. Sedan jag flyttade till Stockholm har jag inte riktigt velat äta så mycket falafel för här är det mer en delikatess. I Malmö är det mer vardagsmat."
Minna Sakaria, grafisk designer: "I den grekiska vagnen har de en variant med tsatsiki som funkar. Den får 3/5 och bättre än så blir det inte här. Men, det ska sägas att jag har svårt för de tjusigare falafelbarerna."
Karin Briheim, översättare: "Burgerian på Söder är helt klart den bästa jag har hittat i Stockholm hittills. Den med halloumi i är en favorit men man får be dem steka den först."
Skånegatan 87, Stockholm, Sverige